vem, da je vse povezano s psiho! Kako naj se odvadim? Stara sem 20 let in pri teh mojih letih je že prav problem! Ko hočem kaj povedati se mi vedno zatakne, včasih mi pa uspe! Ne vem, kam naj se obrnem! Hodila sem že k logopedu, a brez uspeha! Zanima me ali za to obstaja kaka operacija! Saj se DANES da vse rešiti, zakaj pa ravno to ne !
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor!
LEP POZDRAV!

PIA

Spoštovana Pia,
Predvidevam, da ste opravili že obilo pregledov pri somatskih zdravnikih in da so ti izkjučili vse resnejše organske vzroke.Literatura navaja kot možni razlog spremenjeno dominanco v lateralizaciji ( po domače levičnost) V 80 % mine brez terapije, možna stranska razloga sta še pomanjkljivo samospoštovanje in posledična plašnost v odnosih.Oboje je možno uspešno omiliti s kombinacijo psihoterapije( najbolje v skupini) in psihofarmakoterapije z zaviralci prevzema serotonina, izbor teh prepustite psihiatru.Dokler se zanj ne boste odločili, kratek nasvet: govorite malo pojoče, presenečeni boste!
Lep pozdrav!

Res je psihično Pia, manjka ti samozavesti. Podzavestno se bojiš, da bo to kar rečeš slabo izpadlo. Vsak človek ima pravico, da pove to, kar misli. Preberi kakšno knjigo o samozavesti, mogoče “Čar samozavesti” zelo uspešne psihologinje Susane Jeffers, pa mogoče tudi njeno drugo knjigo “Pogumnim so odprte vse poti”.
Lep pozdrav pa veselo naprej
Rudi

Pozdravljeni!

Star sem 24 let in sem imel manjše probleme z govorom že kot otrok, ki pa so se uspešno sanirali. V zadnjih nekaj letih pa spet opažam probleme, povezane s tem: ne gre za kakšno težko jeclavost, problem je v tem, da določenih besed ne morem spoščeno in jasno izgovoriti, kadar so le-te del stavka (ne samostojno). Mislim tudi, da med vsemi temi besedami obstaja določena povezava. Do sedaj sem si pomagal s premori pred temi besedami oziroma z besedicami kot so pač itd.
Ker bom imel v svojem življenju verjetno kar nekaj “govorov”, vas prosim za nasvet.

Hvala za odgovor!

Draga Pia!

Glej na ta problem z druge strani. Med tistimi, ki imajo vecje tezave z govorom so gluhi in naglusni, ki ne morejo slisati svojega glasu, nekaterim ni uspelo razviti razumljiv govor, zato pomislite, kako se sele oni spopadajo s temi tezavami na javnih mestih in v zdravstvenih ustanovah. Srecna si, da lahko slisis, bodi vesela, da nisi med njimi, tezave z jecljanjem pa boš morala premagati, ko se boš naveličala iskati pomoči in nekaj ukrepati sama s seboj. Premalo si sproščena, vedno pričakuješ nekaj slabega, da se bo nekaj neprijetnega zgodilo. Mislim, da je bojazen pretirana, karkoli se bo zgodilo, bo mimo in zbolela ali umrla ravno tudi ne boš. Boš pa vsaj vedela, s kom imaš opravka in se boš pač teh ljudi izogibala, če te ne sprejemajo tako kot si. Človek si in nič drugega.

Srečno

Jana

Tvoje teževe zvenijo znano. Za njihovo rešitev ni potrebna operacije. Bodi enostavno to kar si in zaupaj vase. Če želiš se lahko oglasiš na naslov:
[email protected]

New Report

Close