Najdi forum

Pozdravljeni,

naš malček je v začetku maja dopolnil dve leti. Je nedonošenček, rojen s 33t nosečnosti, do korigirane starosti enega leta sva obiskovala NFT (hipoton-trebušne mišice). Po tem, ko je shodil, obisk ni bil več potreben. Motorično je precej spreten, tudi govoriti je začel zelo hitro, pri približno letu in pol je že tvoril krajše stavke, zdaj pove že skoraj vse (razen črke R).
Trenutno pričakujemo novega družinaskega člana (PDP imam čez dobre 14 dni). Nosečnost je bila seveda rizična (zaradi prejšnjega prezgodnjega poroda), trikrat sem bila v bolnišnici za skoraj 14 dni. Naš malček se prihoda novega družinskega člana zaveda, saj ga pripravljamo na to, da bo kmalu še nekdo. V vrtec še ne hodi (gre pa s septembrom), saj sem bila v službi le tri mesece (v tem času je bil pri starih starših), drugače pa je veliko časa z mano (v bistvu od svojega rojstva vse dneve). Precej sva zunaj, saj živimo v hiši. Partner dela cele dneve in prihaja domov šele po peti uri (takrat ponavadi on vzame otročka in gresta ali na kolo, na sprehod…).
Pred približno mesecem dni (morda malo več) smo opazili, da je pričel ponavljati določene besede (npr. neki-neki delam, kje-kje-kje je žoga…). To je trajalo morda dan ali dva, potem je težava izvenela in je zopet normalno izgovarjal stavke. V zadnjih dnevih pa se je stvar ponovno ponovila in se drastično poslabšala. Danes ni bilo skoraj stavka iz njegovih ust, v katerem ne bi besede vsaj enkrat ponovil, ponavljati pa je začel tudi zloge (npr. ka-ka-kam je ku-kuža dal žo-žogo). Seveda sem v dobri veri (preden sem prebrala kakšen članek na to temo) otročka popravljala in ga opozarjala, kar je vso stvar še poslabšalo. Opazila sem, da ob izgovorjavi celo nekoliko mežika (občasno) ali pa, da stavka potem raje ne konča in se le nasmehne. Morda ima za svojo starost res nekoliko premalo spanja (spat sicer hodi med 20.00 in 20.30, zjutraj se zbudi ponavadi že pred šesto, čez dan spi le še kakšno uro ali uro in pol).
Kaj svetujete? Bi bil obisk logopeda že potreben ali naj še počakamo kakšen teden?

Hvala za pomoč

Linas,

težko rečem, če bo jecljanje izginilo samo. Glede na opisano obisk pri logopedu ne bi bil odveč.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close