Najdi forum

Je tukaj kakšen pravnik?

Prosila bi za odgovor: z možem sva lastnika vsak polovice stanovanja, uradno pa so papirji napisani samo na moža. Sedaj bi to rada uredila(da bi bili dokumenti na vsakega polovica)pa ne veva kje naj se zadeve lotiva in kakšne stroške lahko pričakujeva.

Najlepša hvala če kdo ve odgovor.

Pri notarju. Cena je odvisna od vrednosti stanovanja. Računaj pa 100 do 200 evrov.

Kako sta vsak lastnika pol stanovanja, če so vsi papirji na moža? Potem je lastnik samo on. Če hočeš tudi ti postat uradna lastnica, to uredita z darilno ali prodajno pogodbo, obe pa je potrebno uverit pri notarju. Cena storitve je odvisna od vrednosti tvoje polovice.

Takšne darilne pogodbe se ne overi pri notarju, ampak jo mora tudi napisati notar ali vsaj odvetnik.

Pogodbo lahko napiše vsak sam. Če je ne za napisat, jo pa more odvetnik ali notar.

Resna, pogodbe med zakonci NE MORE napisati vsak sam.

Vsi pravni posli med zakoncema morajo biti sklenjeni v notarski obliki. Če znaš to narediti sam, ok, drugače pa bo treba k notarju ali odvetniku. Jaz osebno ne bi sklepala ne prodajne in ne darilne pogodbe. darilne ne zato, ker se v primeru razveze darila večje vrednosti vračajo (mož lahko torej zahteva nazaj polovico), prodajne pa tudi ne, ker bi šlo za navidezno prodajo, ki pa je nična. sama bi naredila pogodbo o priznanju lastninske pravice (seveda v primeru, da res ne gre za darilo in da gre dejansko za skupno premoženje, ki sta ga skupaj ustvarila).

LP

Tisti, ki zna lahko. To, da je stvar napisana v notarski obliki, ne pomeni, da pogodbo lastoročno napiše notar. Tisti, ki zna lahko sam, nese k notarju in stvar je rešena. V praksi se marsikaj dela drugačem kot pravi teorija.

Očitno nekateri že 20 let niste videli notarja, pa pametujete do onemoglosti. Verjemi, da noben notar ne bo zaradi tvoje kaprice, da vse napišeš kar sama, tvegal svoje prestižne službe.

To ni čisto res. Naj bi bilo tako kot praviš ti, vendar ti iz lastnih izkušenj povem, da lahko pogodbo napišeš sam, pa ti jo notar overi – v obliki not. zapisa. Pa računa ti seveda precej manj. Seveda je predpogoj, da imaš tapravo znanje, da pogodbo napišeš pravilno. Ponavadi samo pravniki to znajo.

Ja kat pravnica sem že sestavljala pogodbe v notarski obliki, notar samo prebral in požegnal in računal dosti manj.

L

Tud jaz, že večkrat. Pa je šlo za precej zahtevne pogodbe.

Daj SMEH zdaj pa nehaj. Pojma nimas. Sem delala pri notarju in vem kako stvari potekajo. A misliš, da bi kater notar upal, recimo rečt Čeferinu, da mu ne bo overil pogodbe, ker bi s tem tvegal svoj ugled? Če imaš pravno znanje lahko pogodbo sestaviš sam.

Saj Čeferin je odvetnik!

Do sedaj je bil v notarski tarifi poseben člen, da če je pogodbo sestavil pravni strokovnjak, ponavadi odvetnik, da je notar lahko računal le 1/2 storitve po tarifi. Po novem tega v notarski tarifi ni več, torej ni smiselno, da bi sam sestavljal pogodbe, ki morajo biti sestavljene v notarskem zapisu.
Glede vprašanja, pa tole. Posli med zakoncema morajo biti vsi v notarski obliki-to določa ZZZDR. Darilna pogodba ne pride v poštev, ker bi morala ob ločitvi darilo vrniti možu. Prodajna ne pride v poštev, ker boš plačala davek za nekaj kar je po zakonu že tvoje. Torej ti mora mož izstavit listino, s katero ti priznava delež na nepremičnini.

New Report

Close