Je kdo sam polozil tegolo?

Zdravo,
Zanima me, ce je kdo od vas ze sam polozil na kaksen manjsi objekt tegolo ali bitumenske skodle. Menda taksno delo ni prav posebno zahtevno, le da moras vedeti za postopek dela in potem gre kar hitro od rok. Na vsemogocih spletnih straneh o tegoli nisem zasledila postopka polaganja, le opis znacilnosti in seveda reklame….Bom hvalezna za vsak nasvet iz vase prakse.. LP!

Mi smo jo položi sami. Navodila za polaganje smo dobili v trgovini kjer smo jo kupili. Polagati je ne smeš v mrazu, ker se ne sprime.

Kar gre če si vztrajen.

Najprej se ti zahvaljujem za odgovor in te prosim, ce poves, koliksen del skodle moras prekriti z novo skodlo? Menda eno tretjino? Zanima me se, ali menis, da v tem casu ni prava delovna tempertura za polaganje? Je ze prepozno? Menda se skodle segrejejo, ce jih zelis prekriti na vogalih in pod… Koliko casa si porabila za delo? Hvala ti za odgovore in LP!

Uredništvo priporoča

Pozdravljena!

Mi smo pokrili s tegulo novo streho (za avto). Delovna temperatura je prenizka. (vsaj tako so nam rekli lansko leto ob istem času, tako,da smo polagali letos spomladi – maja).
Na delo sem ne razumem najbolj ker je to počel moj mož, ki ga trenutno ni doma, da bi vprašala za nasvet.
Gre pa kar hitro samo natančen moraš biti.

LP

Hvala ti in LP!

Odsvetovala bi da si sami polagate tegolo, ker res ni tako enostavno, brž že zgleda da je vse enostavno, čez dve leti pa ojoj

Polaganje Tegole je zelo enostavno.Navodila in skice so na vsakem zavitku ,polaga se jo lahko tudi pod nič stopinj(ko sem jo polagal na garaži (cirka 100 m2 )sem moral najprej odmetat sneg!!!).Res pa je rezanje malce težje ,pa tudi zaključek ob trikotni letvi je težje speljat ,kot poleti.Ne poslušaj tistih ,ki ti odsvetujejo polaganje po načelu Sam svoj mojster ,ker taki verjetno še niso imeli orodja v rokah…(izjemam se opravičujem ;)))Če te zanimajo podrobnosti ,mi lahko zastaviš še kakšno vprašanje.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Zdravo Pero! Hvala za pripravljenost pomagati z nasvetom in res te bom “izkoristila”.:-)
No, hvala za tvoje mnenje. Se mi je kar zdelo, da ne vem kaksna umetnost pa tudi ne more biti, ce le premores malce rocnih spretnosti in vztrajnosti.
Prosim te za naslednja dodatna pojasnila:
1. Ali je v paketu skodel ze upostevan dodatek za “prekrivanje”?
2. Ali si krivil tegolo za robove s fenom ali s plinskim grelcem ali pa celo kako drugace?
3. Ali si za mogoce ostre lomljene robove (stike) spodaj zascitil se s cem ali pa z nicemer, kajti vem, da se tako ali tako pod tegolo najprej polozi dah papo?

Sem slisala, da je pokrila garazo in vrtni paviljon neka gospa cisto sama, le da je jaz osebno zal ne poznam in je zato ne morem vprasati, kako se je ali se ni namucila…Sem pa zagrizena in verjetno bi zmogla tudi jaz, ce je ze ona, he, he….
Hvala ti in LP!

1.Da ,razen za prvo vrsto(tam je potrebna le zgornja polovica,da se izenači debelina,tam pod tegolo pride tudi robna pločevina);spodnji,viden del je potrebno odrezat.
2.Robovi se lepo ukrivijo tudi brez gretja.
3.Podlaganje strešne lepenke pod tegolo je napaka,kajti tegola se mora zalepit direktno na deske(ko se streha ogreje ,se stopi katran).Vse,tudi mulde se izvede s tegolo.Če pa te to skrbi ,pa jo lahko izvedeš z bakreno pločevino(pazi ,da bodo potem tam bakreni lepenkarji.

Če želiš;ti na mail pošljem par slik ,da si boš detajle lažje predstavljala (Primož ,zrihtaj možnost lepljenja slik v forum!!!).Pri polaganju mi je pomagala tudi žena in ji delo ni predstavljalo nobenega problema.Lep pozdrav !

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Pero! Zlat si in tisockrat hvala…Zdaj vem, da bom, he, he….LP!

Upam ,da ti bo vreme služilo…

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Popolnoma se strinjam s Perom a opozorila bi, da je v takem vremenu, če tegola ni dovolj segreta velika nevarnost zamakanja, zato ker se kot so že zgoraj omenili ne prime na leseno podlago kot se more in dovolj je ena sama razpoka, ki jo voda najde in odstopil bo večji del! Tegolo je zato potrebno v tem vremenu segrevati z plinskim gorilnikom, lepše pa je počakati žgoče vsaj pomladno če ne poletno vreme in takrat le to opravi delo gretja za vas. učinek 100% boljši! Polaganje drugače ni zahrevno, pazite na pravo dolžino žebljev, smer polaganja in detajle! Drugače pa tiste, ki so malo vešči to ne predstavlja velikega problema. Veliko veselja in v primeru da boste polagali še zdaj veliko suhega vremena, namreč deske pred polaganjem morajo biti popolnoma suhe. Lp

Še enkrat ponavljam ,da sem sam lastoročno polagal tegolo sredi zime na popolnoma mokro podlago(zaledenele mokre sveže deske) ,pa ni prišlo do nikakršnega zamakanja.Do le tega lahko pride le zaradi nepravilno izvedene termoizolacije,ko se začne sneg topit ,nad napuščem pa je še zaledenelo.Nato nastane “jezerce” ,ki začne tečt pod tegolo.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Malce nas je prehitel in sneg in nizke temperature…
Pero, ne vem, ce sem tako smela, kakor ti in ker sem velik ziheras, bom pocakala z delom na suho pomlad. Saj je zdaj gori polozena dahpapa in ne bi smelo mociti desk do spomladi. Potem pa veselo na delo tako, kakor ste mi svetovali..
Hvala, zlati ste! Ja, potem pa dahpapo dol, kajne in sele nato direktno na deske tegolo?… Zanimivo, da so mi svetovali polaganje kar cez dahpapo prav tisti, ki je niso polagali..:-)) LP!

Tudi mi bomo nadstrešek za avto naredili spomladi, ker nas je letosprehitel mraz in ga bomo pokrivali s tegulo.
Alenka

Pozdravljeni mojstri.Mene zanima ,če je kdo polagal tegolo na tegolo.

Čeprav ne razumem dobro motiva (razen rahle lenobe 🙂 ) za postavitev tega vprašanja, ti lahko odgovorim takole.

Lahko, da je kdo to sicer že storil. In “proč” vrgel denar, ki ga je zapravil v ta namen. Bitumenska “skodla” , katere eden izmed proizvajalcev je tudi podjetje z imenom Tegola(Canadese) je narejena tako, da se zlepita skupaj polovica gladkega dela ene plošče (druga polovica ima posip) in spodnji zgornji gladki del, ki ima posip na vrhu.
Če bi kdo želel na vsak način uničiti omenjeno skodlo na način lepljenja na že obstoječo, lahko sicer v ta namen uporabi posebno tesnilno bitumensko vlakneno maso za popravila, (katero prav tako izdeluje podjetje, ki izdeluje bitumenske skodle) vendar se zadeva ne bo prav dolgo obdržala.
No ja, lahko pa jo dodatno pribiješ še z lepenkarji. Po vsej verjetnosti ne bo dosti bolje, a preden boš vse skupaj zmetal s strehe boš imel vsaj občutek, da si naredil čisto vse, kar je bilo v tvoji moči.
A žal si naredil vse “narobe”, …..kar je bilo v tvoji moči.

Tak način lepljenja ti torej več kot očitno odsvetujem.

Lep pozdrav,
Mag dom,
Gorazd

Samouk, kolikšen imaš naklon obstoječe položene strehe s tegolo?
Bom nadaljeval, od koega forumaša “Popravila an domu” : konkretno iz prve roke, še nimaš odgovora, ga pa dobiš : Bil zraven! Kolega kljub opozorilu naredil tako! Napaka!! Čez dve leti (dva poletja) “jovo na novo“!!
Podobno na prenekateri strehi na kakšni manjši uti, kozolčku, nadstrešku.
Kje je bila napaka: pred tem imel položeno tegolo na osnovi “kartona” ( ne dahpape) , ki je vidno izgubljala fuknkcijo primerne kritine; po vrhu položil tegolo Canadese, (podlaga/osnova stekleni voal), zaradi različnih materialov in pogojev je spodnja še bolj razpadla, zornja pa popokala. Pozimi je zaradi tega (zmrzal) začelo konkretno zamakat!
Bi predlagal, da odstraniš staro tegolo in pregledaš deske ali so v redu ali so kje “prhle” in te zamenjaš; nato pa …………………

LP

Enih par je tu gor pametnih da je joj. Tudi jaz imam na hiši položeno tegolo Canadese in NE kar na deske kot nekateri trdite ampak sem spodaj najprej zalepil izotek nato pa gor nabil tegolo. In nekateri trdite da se tako ne dela imam pa že streho pokrito 20 let pa še mi niti en list ni odstopil. Važna je samo kvaliteta in pravilna izvedba le te. Za vsakega pa res ni to delo saj moraš tudi znat uporabljat vrstni red polagan

Sami je nismo, je pa tukaj analiza cen za polaganje tegole, da vidite, če se vam splača https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/krovstvo/tegola-cena-na-m2-trendi-ideje-in-preverjeni-krovci-za-polaganje-tegole/

New Report

Close