Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Javna tribuna: Vnos železa – kje ga najdemo, zakaj ga potrebujemo, kaj so znaki pomanjkanja in kaj storiti, če ga je res

Javna tribuna: Vnos železa – kje ga najdemo, zakaj ga potrebujemo, kaj so znaki pomanjkanja in kaj storiti, če ga je res

Vabimo vas na pogovor z zdravnico, prof. dr. Natašo Tul Mandić, dr. med., ginekologinjo in porodničarko iz Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna. V javni tribuni bo odgovarjala na vprašanja o pomenu vnosa železa – kje ga najdemo, zakaj ga potrebujemo, kaj so znaki pomanjkanja in kaj storiti, če ga je res premalo.

Vabljeni k sodelovanju v torek, 13. 4. 2021, ob 11. uri v tej temi na forumu Starševski čvek. Če imate vprašanje, ga lahko že zastavite in bomo v torek odgovorili nanj.

Hvala.

Pokrovitelj javne tribune je podjetje Gedeon Richter d.o.o, specialist predvsem za področje ženskega zdravja, ki ima v svojem naboru zdravil in prehranskih dopolnil tudi dopolnilo, ki vsebuje tudi hemsko železo.

[attachment=0]oglas_za_v_PR_gedeon_richter_hemsko_zelezo.jpg[/attachment]

Kako čimprej iz slabega anemičnega stanja? Katera vrednost se smatra za nizko? Kaj so posledice dolgorične neugotovljene anemije?

Ali železo vpliva na velikost rdečih krvničk. Ali dolgotrajno pomanjkanje železa privede do trajnega zmanjšanja (po velikosti) rdečih krvničk?

Ali male krvničke prenašajo toliko kisika po telesu kot velike?

nova
Uredništvo priporoča

Kaj so prvi znaki pomanjkanja železa?

Pozdravljeni dr.,
so vam morda znani domači pripravki iz terana, rozin, suhih fig in ne vem točno kaj je še notri in se skuha kot marmelada. Ta zmes naj bi pomagala izboljšati slabokrvnost? Če da, kaj menite o njih?

nekako imam občutek splošne utrujenosti in sem tudi bolj bleda. Mama mi pravi, da sem morda slabokrvna. A je slabokrvnost povezana s pomanjkanjem železa ali je to celo enako? Kot veste je zdaj nemogoče za “tako malenkost” k zdravniku. A se da še kako drugače preveriti vrednosti?

Pozdravljeni!

Zanima me, kako je z jemanjem pripravkov za železo, ki jih lahko kupimo v lekarnah? Jih je smiselno jesti kar tako, ves čas, ali je dovolj, če skrbimo za uravnoteženo prehrano, s katero bi načeloma morali dobiti vase dovolj železa?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Ali je smiselno dodajati železo kar tako, če ne poznaš svojih referenečnih vrednosti, je lahko kako škodljivo?

Zadnje čase sem veliko zasledila o intravenoznih koktejlih, med drugim tudi samo železa? Je to sploh varno?

Hvala

Pa še nekaj o referenčnih vrednostih… zakaj je pri moških le ta višja, kot pri ženskah, ko pa me mesečno krvavimo, rodimo, dojenje …
Zanimivo se mi zdi, da je za nas “dovolj”120 g/l, pri moških pa 130?

spominjam se iz preteklosti, da zdravila za slabokrvnost rada povzročajo težave z želodcem… kaj priporočate? se lahko dodaja železo kar tako, kot c vitamin?

Med menstruacijo imam prvih nekaj dni zelo močne krvavitve in opažam da sem takrat zelo šibka, nimam nobene energije, moči, veliko me zebe … je to lahko povezano s pomanjkanjem železa? je smiselno da takrat jemljem kakšna prehranska dopolnila z železom?

Mene pa zanima, kako je s pomanjkanjem železa in vegetarijanstvom … koliko bi morala dodajati? Moji otroci jedo meso, a ga res ne marajo, morda pojedo le malce piščanca, pa se bojim tudi zanje. Naj jim dodajam železo? Kako pogosto in koliko? (Starost 9 in 7 in 1)

Zdaj se vse vrti okoli covida, prebolevanja, veliko jih toži o slabem počutju še dolgo časa.
Ali je morda znano kako vpliva vnos železa na samo okrevanje.
O vitaminu D je veliko napisanega, da skrajša čas okrevanja, seveda ob predpostavki, da skrbiš za zadosten vnos že mesece prej.

Zasledila sem zdravilo FerroBio, je to primerno za otroke?

Lahko z jemanjem železa predoziramo? Če ja, kako vemo?

Pozdravljeni in dobrodošli v Javni tribuni s prof. dr. Natašo Tul Mandić, ginekologinjo in porodničarko iz Porodnišnice Postojna.
Zdravnica je priljubljena slovenska ginekologinja, poznavalka zdravja žensk in izjemna sogovornica.
Danes nam bo posredovala odgovore na vprašanja povezana z železom, ki ga še posebej čutijo nosečnice in ženske v menopavzi. Pogosto se s pomanjkanjem srečujejo tudi tisti, ki imajo zaradi posebnih okoliščin (bolezen, ekstremni napori…) povečane potrebe po njem ali pa imajo takšen življenjski stil, da ga ne dobijo in ohranijo dovolj.

Hvala za vsa prejeta vprašanja.
Se bomo kar lotili odgovarjanja, da uspemo vse odgovoriti.
Če ima kdo še kakšno vprašanje, vabljen, da vpraša. Do 12. ure smo na voljo.

Profesorica Tul Mandić, srečno pri odgovarjanju.
Začnimo.

Pozdravljeni vsi na ta nenavaden aprilski dan!
Upam, da ste zdravi in polni energije. Veselim se vaših vprašanj in začenjam z odgovori.

Nataša

*** prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka iz Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna Predsednica Društva Slojenčki

Slabokrvnost oz anemija je stanje zmanjšane mase eritrocitov v krvnem obtoku; o tem stanju govorimo, ko je koncentracija hemoglobina (Hb) v krvi pri ženskah pod 120 g/l, pri moških pa pod 140 g/l. Nižje vrednosti imajo nosečnice, kjer je spodnja meja 110 g/l, v drugem trimesečju celo 105 g/l.
Če želimo zdraviti anemijo je dobro najprej ugotoviti kaj je vzrok, da je do nje prišlo in ga odpraviti. Če je vzrok neustrezen vnos železa, je treba izboljšati prehrano, zagotoviti boljšo absorpcijo ali si pomagati s prehrambnimi dopolnili ali zdravili. Prehrambna dopolnila lahko brez tveganja jemljemo že ob sumu na anemijo oz ob daljši utrujenosti, slabem počutju. Najbolj učinkovita so prehrambna dopolnila s hemskim železom (Richter Ferro Bio).
Vzroki pa so lahko zelo raznoliki – npr močne menstruacije, bolezni prebavil, ledvic.

*** prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka iz Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna Predsednica Društva Slojenčki

Spoštovani,
zasledila sem, da lahko tudi presežek železa povzroča težave? Simptomi so lahko precej podobni tem ob pomanjkanju železa?

To drži?

New Report

Close