izvidi po odstranitvi dojke
Pozdravljeni. Mami je po odstranitvi leve dojke in vseh bezgavk dobila izvide obdukcije. Izvidov nimam pred sabo, vendar ji je zdravnik povedal, da so že med operacijo ugotovili, da ima agresivno obliko raka /tumor je bil pod bradavico/ in so ji zato tudi odstranili vse bezgavke. Po pregledu bezgavk so ugotovili, da sta bili pozitivni dve od 27 in da se bodo verjetno odločili za kemoterapijo. Kaj menite, kaj jo čaka, glede na vaše izkušnje in kaj naj bi za njo pomenilo, da ima agresivno vrsto raka. S tem izrazom so nas kar precej prestrašili. Ali glede na izkušnje menite, da se je rak preko dveh bezgavk že razširil tudi naprej, čeprav so ji odstranili dojko v celoti in še vse bezgavke na tej strani. Po operaciji so ji tudi opravili ultrazvok trebušne votline, ki pa ni pokazal prisotnosti tumorjev ali metastaz. Hvala za vsakršno pomoč.
cekincek2
brez izvida ne more nihce kaj reci na tole. Dobro bi bilo vedeti tudi, npr. ce je vnetni rak.
Sploh pa rak ni lokalna bolezen, en tumor je samo simptom rakove bolezni. To je najvecji nesporazum, ko rece kirurg: tega, kar smo odstranili, ni vec. Pa se prav ima. Potem pa se kak onkolog trditi, da je nekdo po agresivnem zdravljenju zdrav. To pa ni res, pa ce bi se tako radi verjeli. To velja samo za njegove moznosti zdravljenja.
Seveda se poskusa sedaj s kemoterapijo uniciti se preostale rakave celice v telesu. Ob tem pa se unicijo tudi nekatere zdrave celice, ki so pomemne za telesno obrambo. Zato je nujno, da se mami sedaj zelo zdravo hrani.
Dajte se malo informirat po internetu; berite zgodbe drugih prizadetih, ki so porocali o sebi. predvsem pa tudi, kaj lahko vse sami storite, da se ne bi ponovilo. Ker nic ne pomaga zdravljenje, ce je npr. zastrupljanje mocnejse od zdravljenja. Zastrupljanje pa se zacne ze pri nakupu hrane v trgovini. In ko pride do ponovitve, so izgledi se slabsi.
Ne nasedajte pa nikomur, ki hoce kaj prodajat preko osebnih sporocil (takih je po forumih mnogo), ker se nocejo izpostavljati kritiki. Pozneje pa zvem, da se je po tem ali onem zacel rak se bolj razsirjati. Prizadete je zal sram napisati, da so poskusili to ali ono, potem pa se je stanje poslabsalo.
Zdravniki tudi odsvetujejo poleg kemoterapije uzivati kaksne druge vitamine ali pripravke, ki bi lahko zavirali kemoterapijo. Tako da se ne spuscajte v nekaj, kar ni raziskano. Za vse vprasajte zdravnika.
Saj je prav, da ste se prestrasili. Ta diagnoza mora iti “pod kozo”, da spreobrne vsa tista nasa prepricanja, kar smo do sedaj verjeli, da je zdrav nacin zivljenja. Da preruka nase navade. Mejne vrednosti strupov (aditivov, pesticidov in drugih karcinogenov) veljajo samo za 100 g. Pa zracunajte kolikokrat na dan prekoracimo mejne vrednosti, ce sestejemo vse tiste grame in merimo vse tiste barvane soke in vse drugo, kar nas obdaja.
Ne vem pred kolikimi leti so dali tamle na blok neki oddajnik; naenkrat je bil tam. Za en blok zraven vem, da so v njemu 4 rakavi bolniki pri 8 strankah. No, kdo bo pa hodil trkat na tuja vrata, koliko jih je se kaj naokrog.
V glavnem se zelo pozanimajte za zdravo prehrano; v casu kemoterapije mora mama piti mnogo vode in cajev in naj ne je in ne pije prevec kupljenega.
Tudi psiha je pomembna. Strah in stres razzirata duso, slabsata imunski sistem. Stres pa je lahko pravtako psihicen kot fizicen.
Vse dobro!
Driva, hvala. Glede prehrane me zanima še nakaj: mama ima že sedaj zelo oslabljen imunski sistem. Ali lahko pred začetkom kemoterapije uživa vitaminske pripravke in kako je z uživanjem le tem med eno in drugo kemoterapijo. Mama se sicer prehranjuje dokaj zdravo: imamo kmetijo, na kateri pridelamo svojo zelenjavo, imamo tudi svoje sadje in meso. Vendar ne vem, ali bo to zadosti. Kupljenih sokov ne pije – pije le vodo in čaj. Čaj vem da sladka z domačim medom – prebrala sem, da se med odsvetuje onkološkim bolnikom. Gleden na to, da ima konzilij čez en teden, verjetno še ne bo tako kmalu začela s kemoterapijo. Sedaj veliko počiva, ker jo je operacija precej zdelala. Res me skrbi, kako bo z njo po kemoterapijah.
Hvala, ker si si vzela čas za odgovor.
Pozdralvjeni,
ne vem ce sem Vas prav razumela; ali mislite prehrambna dopolnila?
Ne, prehrambna dopolnila se ne priporocajo tudi sicer ne pri bolnem cloveku, ker so narejena iz izoliranih (extrahiranih) snovi, pa cetudi so naravnega izvora, so potem vgrajene v farmacevtsko obliko, da omogocajo boljso rapolozljivost … Poznano je, da nekateri antioksidanti, ki se dodajajo ravno pri zdravljenju raka, raka povzrocajo (beta karoten, vitamin E). Poleg tega so se druge snovi, ki provocirajo metastaziranje (preko imunskih kompleksov) in povzrocajo avtoimunske bolezni. To nima sedaj veze s kemoterapijo.
Med kemoterapijo pa se ti izolirani vitamini posebej inhibirajo (zavirajo) delovanje komoterapije. Tako da nicesar dodajat, ampak se sicer pravilno prehranjevat (5x dnevno po malem in vsakokrat mora biti zraven ali sadje ali zelenjava), zelo raznoliko, nic barvanega, nic umetnega, rafiniranega. Nic alkohola, cigaret. Ne vem zakaj se med ne priporoca, ampak po mojem zato, ker ima prevec sladkorja. Bolan clovek se najlaze navadi na grenek caj in ta navada potem rada ostane. Treba se je zavedati, da je zdravo, pa gre 🙂 Predvsem zelen caj. Crn caj in kava zaviranta sprejem zeleza, kar je slabo za rdece krvnicke. Za rdece krvnicke je najbolje rdece sadje in zelenjava, pa tudi bogata z zelezom in gibanje na svezem zraku, redno in zmerno.
Za bele krvnicke, to je za imunski sistem pa poglejte, ce imate koga v tujini, je tudi za druge stranske ucinke najbolj uspesno injiciranje omelinih ekstraktov.
Stres se ne preprecuje s tabletami, na OI se pozanimajte, imajo skupine za Simontovo metodo, lahko vsakomur priporocam, da si vzame cas za sebe.
Vse drugo pa je v rokah posameznika, vsekakor rabijo bolniki okrog sebe ljudi, ki jih res razumejo in ne takih, ki pravijo “saj bo”.
Po operaciji je dober cink, se tudi gleda v kateri hrani je, ker se bolje celijo rane. Cink je v jetrcah, siru, brokoli, bananah, naravnem rižu, govedini, svezi zelenjavi.
Vse dobro!
Se mi je zdelo, da je nekaj napacno, da nihce nic ne reagira:)
Tamle sem nekaj nerodno napisala, vendar samo v razlagi, tako da niti ni bilo tako pomembno. Ti kompleksi delajo tudi bolj gosto kri, to pa pomeni tveganje za metastaziranje. Za izolirane vitamine pa so na drugem mestu ze linki k studijam, bo treba poiskati.
lp
Pozdravljena Cekinček !
Stara sem 38 let , pred 3 leti sem bila operirana- mastektomija levo , odstranjene vse bezgavke. 3 od 24 pozitivne, agresivna oblika carcinoma. Sledile so KT, po katerih sem se slabo počutila prib.3 dni, potem se je dalo. Pila sem domač cvetni prah ( eno žličko) na dan v sok ali čaj, sirup Endovital, ustno sluznico sem si razkuževala z ustno vodico Bioten, prebavne težave( klistir tri dni po KT). Od takrat so minila skoraj tri leta, počutim se dobro, nimam nobenih težav le zredila sem se 30 kg, sedaj sem na hormonskem zdravljenju kar mi povzroča meno in težave , ki spadajo zraven.Uživam življenje in hodim na preglede. Za psihično ravnovesje pa hodim k psihiatrinji in pijem antidepresive za dobro počutje. ( ko se ti zdi da si ok jih lahko prekineš- se ne navadiš)Nekje sem prebrala , da agresivne oblike raka dojk dobro reagirajo na Kt . Agresivni raki dojk imajo dobro prognozo preživetja, boljšo kot manj agresivni, Zato kar korajžno , čez par let bosta delili nasvete kot jih danes jaz!
Vse dobro in korajžno naprej LP moza
…
Kolikor poznam pravila forumov, se naj zdravila tu ne bi imenovala. Za zaprtje po kemoterapiji, pomislim jaz najprej na pravilno prehrano, lahko se tudi npr. zvecer namoči česplja v vodo in ta voda se popije zjutraj na tešče. To je malo bolj priijazno za naše črevo in za nas
Sedaj pa v psihiatrični kot. K psihiatru se gre, če pri psihologu ni nič pomagalo, npr. če so organski vzroki, ki vplivajo na psiho in/ali če nekdo ne sodeluje ali ne more sodelovati pri psihologu in zato rabi zdravila. Vi niste predisponirani za to, da priporočate rakovim bolnikom psihiatra in antidepresive. Drugi imajo drugo pot in se želijo morda povsem integrirati v družbo. Za „psihično ravnovesje“ gredo k univ. dipl. psihologu in ne k psihiatru. Psihiater je zdravnik, rabi posebno izobrazbo, da bi lahko delal tudi na psihološkem področju (nekateri jo imajo dodatno, pa vseeno radi predpišejo zdravila, včasih tudi, ko pridejo na svoje meje in ne le na bolnikove).
Dejstvo je, da antidepresivi ne morejo zdraviti depresij in da depresija ne nastane, ker nekdo dobi raka. Takrat pride le močneje do izraza. Res pa je tudi, da so antidepresivi v določenih situacijah potrebni. To situacijo pa ne označuje rak. Zato je bolje, da se ne razširjajo kaki nesporazumi. Nekdo ki antidepresive sam uživa, ne more informirati druge, ali se lahko na ta zdravila nekdo navadi ali ne.
No, to so tiste nianse, ki jih je dobro vedeti, da lahko razlikujemo pacienta od psihiatra.
Upam, da raku ne boste dali več šanse, ker boste spremenili tisto polje, na katerem je uspel.
To Vam iz srca želim.
lp
Ja gospa Driva, dobro da vas imamo tu na forumu da nam malo razjasnite zadeve!
Moj namen je bil samo informiranje tistih , ki ne vedo , kot jaz nisem vedela dokler mi nekdo ni povedal. Če vas stvar ne zanima oz.ne velja za vas je to vaš problem.
PS. Moj onkolog je rekel ; Ni znanstveno dokazano da prehrana preprečuje raka-ga zdravi ali onemogoča!
Hotela sem samo pomagati LP m.
Nic hudega, saj smo tudi zato tu, da povemo, kje so meje. Ne razumem, kako lahko trdite, da informirate druge, ki ne vedo, saj še sami tega niste vedeli in ste drugim napacno svetovali 🙂
Ker tu se ne gre za to, ce zanima mene ali ce ne velja za mene, tule je javnost.
Jaz sem se javila le, ker ste nekaj posploševati, kar strokovnjaki vemo, da ni tako.
Tudi onkolog ne more vedeti, ce prehrana preprecuje raka ali ga zdravi ali onemogoca, saj še imunolog tega ne ve :))))
Fakt pa je, da ce ima nekdo raka, naj ne uziva še naprej rakotvornih snovi, ker tistih par imunskih celic, ki so še aktivne, ne morejo niti premagati rakavih celic, ki so ze v telesu, dnevno pa se še naprej importira pri vsakem obroku pošiljka rakotvornih snovi.
Pa po pravici povedano ne vem, ce veste, zakaj smo mi sedaj spet pri prehrani :))))
lp
Cekinček2,
O vseh tvojih vprašanjih se posvetuj z maminim onkologim (ali ona sama). Sama sem v času zdravljenja zelo zaupala moji onkologinji, jo vse vprašala in vedno mi je svetovala. Tudi glede prehranskih dodatkov, sokov, psihološke podpore. Zadnji dve leti pa na OI deluje ambulanta za klinično prehrano, kjer delajo izkušeni dietetiki in zdravnika za klinično prehrano mag. Nada Rotovnik Kozjek, dr.med. Naroči mamo na posvet k dietetiku. Lahko boš tudi ti prisotna zraven. Mami bodo svetovali glede prehranskih dodatkov, oblikovanja obrokov med terapijami, o kakovostni prehrani, itd.. Ne zanašajte se na vse dobronamerne nasvete o tem ali onem preparatu ali “zdravilu”, ki jih prejemate od znancev ali preko forumov. Če pa vas kdo res zelo navduši, pa pred uporabo VEDNO prosite za mnenje lečečega onkologa.
Moza, ti pa se drži in stiskam pesti zate tudi za naprej! In hvala za to, da si delila z nami tvoje izkušnje, ki bodo gotovo mariskomu, ki bo bral, pomagale do poguma, da bo obiskal kliničnega psihologa ali morda po potrebi psihiatra. Pogosto si bolniki ne upajo storiti tega koraka in trpijo v strahu, tesnobi in si ne znajo pomagati iz težav sami.
Kristina
Driva, ne gre za priporočanje, ampak za mnenje dietetika ali zdravnika za klinično prehrano glede uporabe prehranskih dodatkov.
Hvala g. Kristina:)
Videti je, kot da bi bil to ze moj star problem s temi izrazi: prehranski dodatki, prerambna dopolnila ipd…. vendar sem sedaj nasla ta izraz v wikipediji.
Torej velja: medicinski strokovnjak (to verjetno ni diatetik) ne bo nikoli predlagal nobenih teh dopolnil, (ki se pogosto nabavljajo preko interneta) kot prehranska dopolnila, ker je v teh mesanicah prevec vsega; niti sam pogosto ne pozna interakcij. V nekaterih dajejo celo´vitamin C in selen skupaj, kaksna potrata.
Medicinec bo pri dokazanem pomanjkanju nekaterih snovi predlagal substitucijo. To potem niso prehranska dopolnila, ampak so posamicni vitamini, ki spadajo v zdravila. In sicer samo tisti, ki manjkajo.
Ker boljse je imeti manj imunskih celic in tiste aktivne, kot pa vec in neaktivnih.
Zato ne recem, da prehranska dopolnila nikomur ne pomagajo, veckat pa mu lahko skodijo kot pomagajo. Potem je toliko hujse, ko je bolnik drugace bolan, in nihce ne ve zakaj in kako se mu naj pomaga.
Tudi encimi se sedaj prodajajo kot prehranska dopolnila, ceprav so bila prej zdravila, ti pomagajo potem pri nekaterih posledicnih boleznih od prehranskih dopolnil;) Pa ne pricakujem, da kdo dohaja.
Ne vem kako je postala sedaj tema o klinicni prehrani. To pa itak ne moremo pricakovati, da bodo maso ljudi hranili tako zdravo, kot lahko to storimo sami 🙂 Vcasih tudi tehnicno ni mogoce.
Ker zdrava prehrana je cimmanj predelana (in brez rakotvornih dodatkov).
lp
Pozdravljeni. Se opravičujem, ker me nekaj časa ni bilo na forumu – sem bila na dopustu, ki se je zelo prilegel.
moza, hvala za vzpodbubo, predvsem tisto o vrsti raka in tvojem optimizmu, še posebej, ker ima mama očitno podobno situacijo, kot si jo imela ti.
Mama se prehranjuje zdravo – poje veliko sadja in zelenjave- predvsem domače, vendar še tu ne moreš vedeti kaj pade z neba.
Veliko se pogovarjamo, ji vlivamo optimizem in jo bodrimo predvsem s pozitivnimi informacijami, ker je mama človek, ki realno gleda na situacijo in življenje. Ne dela si utvar in vem, da bo storila vse, kar ji bodo svetovali strokovnjaki – mislim predvsem strokovno usposobljene osebe – zdravniki…Naslednji teden prične s kemoterapijo, kaj sledi pa bomo videli sproti.
Hvala, ker pomagate z nasveti in zahvaljujem se tudi vam, gospa Kristina s podatki, na koga naj se vse obrnemo.
Se priporočam za pomoč tudi v prihodnje.