Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Izvida PSA po operaciji raka prostate

Izvida PSA po operaciji raka prostate

Spoštovani gospod doktor!

Rada bi nekaj pojasnil v zvezi z zadnjimi izvidi PSA za očeta. Njegov potek bolezni.

V letu 2009 je imel izvedeno radikalno retropubično prosatektomijo. Diagnoza pred operativnim posegom: karcinom prostate. Šlo je za 21 ccm veliko prostato, PSA 11.8. Po biopsiji pozitivnih deset od desetih vzorcev, Gleason 9. Naknadni histološki izvid:
– desno dve delno zamašeni bezgavki, brez zasevkov
– levo je ena bezgavka brez zasevkov. Prostata: zmerno in slabo diferenciran karcinom, brez znakov medikamentozne terapije, Gleason 8 (3+5), ki raste v obeh režnjih prostate, levo je obsežnejši kot desno, prerašča skupno 10 volumskih procentov prostatičnega parenhima. Levo zadaj lateralno žariščno v obliki perinevralne invazije sega preko kapsule prostate, ni vraščanja v resekcijski rob, ni vraščanja v vezikuli, pT3a N0 Mx.
Na kontrolni pregled je bil naročen 19.01.2010 vrednost PSA 0.002. Naslednji pregled 23.04.2011 in vrednost PSA 0,018. Zdravnik mu predpiše še Viagro 100 mg, ki naj ga vzame četrt tbl. pred odnosom oz. nekajkrat na teden. Kontrola sledi 27.08.2010 in zopet vrednost PSA 0.002 mcg/l. Naslednja kontrola 28.01.2011 – vrednost PSA 0,078. In v letu 2011 se je pričelo nihanje vrednosti PSA in sicer je prišlo do povečanja že pri naslednji kontroli dne 25.03.2011 na 0,131 , kjer mu je zdravnik omenil, da če bo šla vrednost na 0,2 bo dobil terapijo v obliki hormonskih tablet. Od takrat kontrolira vrednost PSA mesečno in v aprilu je bila vrednost PSA spet nižja od prejšnjega odvzema in je znašala 0.119. Zadnji izvid v mesecu maju pa spet kaže na povišanje vrednosti PSA 0.125.
TERAPIJA po zadnji kontroli : na kontrolo PSA 11.07.2011 in v kolikor bo vrednost višja od 0,2 bi prosil za napotitev na urološki pregled za predstavitev na Urološko onkološkem konziliju za obsevanje, sicer se bo dogovoril za pregled pri zdravniku v mesecu avgustu. Torej razumemo samo, če bi bila vrednost 2,0 bo potrebno na konzilij.
Zanima me sledeče:
1. Ne razumem prav dobro histološkega izvida po operaciji, sem že brala na netu, pa si vsakič razlagam drugače – zato sem se tudi odločila da vam pišem. Kaj pomeni pT3a, Gleason 8 (3+5)?
2. Do letošnjega leta smo bili nekje pomirjeni vsi družinski člani. Zdaj ko pa prihaja zopet do nihanja vrednosti PSA, so se pa spet pojavile skrbi. Kaj je možen vzrok da prihaja do povišanja in potem znižanja vrednosti PSA?
3. Oče je malo zbegan glede tega, ker so mu najprej rekli, da bi imel terapijo z hormonskimi tableti. Zdaj naj bi sledilo obsevanje? Torej, se je zadeva poslabšala in kaj sploh pomeni enkrat hormonsko zdravljenje, zdaj obsevanje. Sicer mu zdravnik zatrjuje, da ni nič hudega,pa vendar skrbi so zopet tukaj.
4. Očetu je prišlo na misel tudi to, ker je prej občasno vzel Viagro 100 mg, kot mu jo je predpisal zdravnik, zdaj je pa v lekarni dobil pojasnilo, da lahko vzame tudi Vizarsin 100 mg, da je učinek enak, vendar so cenovno bolj ugodni. Je mogoče vzrok za nihanje vrednosti PSA tudi to?
5. Pa še zadnje vprašanje: kako potem poteka postopek obsevanj, v kakšnem časovnem obdobju, namreč pred nami je dopust, pa nas zanima, če mu vrednost v juliju pokaže 2,0 je to takoj izvedljivo in konzilij o tem odloči hitro, koliko časa to traja, da ga pokličejo?

Že vnaprej se opravičujem za dolgo pismo, pa vendar se želela predstaviti celotno sliko in hvala za odgovore.

Barbara

Spoštovani!

Nič zato, če ste napisali veliko. Odgovor ni enostaven, tudi na večino vaših vprašanj (razen točke 4) žal ni jasnega in enostavnega odgovora.

Glede točke 4 – sildenafil (Viagra, Vizarsin, Tornetis, Sildenafil TEVA…) nimajo nobene povezave z morebitnim nihanjem PSA, ki se dogaja nekaj let po radikalni prostatektomiji.

Glede točke 5 – verjetno mislite 0,2 – ne 2,0 – pri 2.0 se verjetno ne bodo odločili več za “reševalno” obsevanje. Sicer pa je konzilij načeloma vsak torek dopoldan na Onkološkem inštitutu. Če se konzilij odloči, da bi bil bolnik primeren za obsevanje, ga uvrstijo na listo čakajočih. Po nekem času (npr. mesec dni, ampak to se spreminja), prejme domov obvestilo – povabilo v ambulanto radioterapevta. Ta ga pregleda, morda opravi še dodatne preiskave, nato pa opravi “simulator” – pripravo na obsevanje. V tem primeru govorimo o zunanjem obsevanju, torej je pričakovati, da se potem, ko se obsevanje začne, vozi vsak dan (običajno, teoretično pa bi lahko bival tudi v bolnišnici ta čas, če drugače ne bi šlo) na OI kjer prejme vsakič odmerek obsevanja. Kako dolgo to traja, je odvisno od tega, kako to predpiše specialist radioterapevt. V tem primeru dvomim, da bi trajalo več kot mesec dni, bolj verjetno precej manj.

Glede točke 1. T3a pomeni, da je rak preraščal kapsulo prostate in se širil v okolno maščevje. Agresivnost (gradus) raka prostate ocenjujemo z oceno po Gleasonu. Znaša lahko teoretično od 2 do 10, v praksi pa od 6 do 10. Rak Gleason 2-5 je blag, navadno ga zgolj opazujemo. Rak Gleason 6 je običajen. Rak Gleason 7 že spada večinoma med višje rizične rake. Pri raku prostate Gleason 8-10 gre za najslabšo možnost, ne glede na to, kako ga zdravimo, je vedno prisotno veliko tveganje, da bo rak napredoval (metastaziral) in bo povzročil končno smrt bolnika. Seveda pa nikoli ne moremo z gotovostjo vedeti, kako bo, zato se v novejšem času svetuje v takem primeru (če še ni vidnih zasevkov), svetuje multimodalno zdravljenje – se pravi najprej operacija, nato pa, če je potrebno (in večinoma je) obsevanje in zraven še hormonsko zdravljenje.

Glede točke 2 – kaj je vzrok nihanja in naraščanja PSA po radikalni prostatektomiji? Če je vse tkivo prostate povsem odstranjeno, potem je PSA 0,00. (Sicer je opisan na svetu en primer kjer je prišlo do razvoja protiteles v krvi, ki so lažno reagirala s protitelesi v sistemu za meritev PSA, vendar je to zgolj teoretično).
Torej – možnosti sta dve – da se prostatične celice spet množijo na mestu, kjer je prej bila prostata; druga možnost pa je, da se množijo rakave celice, ki so že pred tem zasevale, na primer v kostni mozeg – kosti.

Glede točke 3. Če se množijo celice prostate tam, kjer je bila prej prostate – v ležišču prostate, sta dve možnosti – lahko je po operaciji ostalo nekaj ne-rakavih celic (benigne prostate) – ali pa so ostale rakave celice. Ne moremo z gotovostjo vedeti, za kaj gre, zato navadno počakamo – če PSA narašča nad 0,2 po odstranitvi prostate, je bolj verjetno, da gre za rakavo kot za benigno preostalo tkivo prostate in takrat je smiselno poskusiti, če bi ga z obsevanjem lahko ustavili.

Hormonsko zdravljenje prinaša stranske učinke (pospešuje aterosklerozo, osteoporozo). Hormonsko zdravljenje raka prostate le za nekaj časa zaustavi (leto, dve, lahko tudi 10 let – nikoli ne moremo natančno napovedati, za kako dolgo). Če bolnik živi dovolj dolgo in je šlo za resnega raka prostate (na primer Gleason 7 ali več), bo rak po nekem času hormonskega zdravljenja gotovo napredoval. Zato poskušamo z drugimi načini zdravljenja (v tem primeru reševalnim obsevanjem) doseči, da hormonsko zdravljenje ne bilo potrebno.

Ne moremo vedeti in tudi ni mogoče s 100% gotovostjo ugotoviti, kaj se v organizmu dejansko dogaja in kaj bi bilo najboljše. Žal medicina še vedno (tudi s PET-CT preiskavo s holinom) ni samo znanost. Torej – če ima nekdo pred seboj potencialno še veliko let življenja je smiselno poskusiti z vsem, kar imamo na razpolago, da bi mu življenje podaljšali. Nikoli ne moremo zagotovo vedeti, če bo npr. reševalno obsevanje pomagalo. Lahko pa (če je razumna možnost, da bo), to poskusimo. Verjetno bi se na konziliju odločili za dodatne preiskave in nato ponovno predstavitev na konziliju. Če bi dodatne preiskave pokazale dovolj veliko verjetnost, da se rak še vedno zadržuje (tudi) na mestu prostate, potem bi ga (tisti del, ki je morda tam), lahko poskusili obvladati z obsevanjem. Če pa bi dodatne preiskave pokazale, da se je rak že razširil naprej, potem verjetno možnost obsevanja odpade in ostane samo hormonsko zdravljenje.

Skratka – ni 100% pravil – nikjer ne piše, da ga bodo res obsevali, če bo njegov urolog predlagal konziliju premislek o reševalnem obsevanju. Morda bo konzilij predlagal dodatne preiskave, morda bo “apriori” rekel ne…

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani!

Hvala za tako hiter odgovor in izčrpna pojasnila. In hvala, ker ste me opozorili na napako pri vrednosti PSA. Res je vrednost 0,2 in ne 2,0 kot sem napisala.

Z lepimi pozdravi.

Barbara