izvid scintigrafije
Prosim za pomoč. Da nebom kar začela z izvidom scintigrafije naj vam malo opišem moje težave. Stara sem 34 let in pred kakšnim letom so se mi začele pojavljati bolečine v kolenu, kasneje v predelu dimelj in pekoča bolečina med lopaticami. V mesecu marcu 2009 sem prebolela virozo, ki pa bila kar huda, kar se kašljanja tiče. Saj je bilo že tako hudo, da niti kašljati nisem več mogla zaradi bolečin pod prsmi. Od te viroze me občasno boli v predelu reber pod prsmi, predvsem na levi strani. Zaradi bolečin, ki sem jih zgoraj navajala me dr. poslala na scintigrafski pregled. Izvid je bil naslednji:
Videti je suspektivno žarišče patološke aktivnosti iztopa v 7.rebru desno spredaj v mediklavikularni liniji, ki lahko predstavlja frakturo, lahko pa tudi infiltracijo v smislu primarnega procesa ali sekundarnega depozita (priporočam primerjavo z RTG). Ob tem je videti intenzivnejše kopičenje izotopa še v desnem kolenu in v posameznih malih sklepih prstov obeh rok, ki najverjetneje predstavlja vnetno degenerativne spremembe.
Na podlagi tega izvida sem bila napotena še na RTG pljuč, ki pa je bil naslednji: preponi gladki, sinusa prosta, brez svežih infiltratov nad pljučnima kriloma. Srce primerne oblike in velikosti, brez vidnih sprememb na okostju prsnega koša.
No, pulmolog me je še poslal na rtg skeleta prsnega koša, ki pa tudi ni pokazal nič. Citiram: “Eventuelnih sprememb v 7. rebru ne diferenciram, za zasevke je scintigrafija bolj občutljiva kot RTG posnetek.
Ker imam bolečine še vedno v levem delu pod prsmi, kljub temu, da mi je scintigrafija pokazala v desnem rebru, me kljub temu malo skrbi. Zaradi bolečin med lopaticami sem se poslužila tudi bownove terapije in terapevtka je zatipala v levem delu pod prsmi med rebri zarastlino ali nekaj takega.
Te bolečine pod rebri so kar moteče. Ali naj bom v skrbeh? Najlepša hvala za odgovor.
lep pozdrav
Spoštovana!
Svetujem ,da opravite mamografski ali še bolje ultrazvočni pregled obeh dojk zaradi izključitve raka dojk, ker derjansko je res scintigrafija bolj občutljiva za zasevke v skeletu, je pa tudi res,da pokaže kopičenja ne le pri zasevkih, ampak tudi pri številnih drugih boleznih.
Morda bi bilo bolje narediti CT toraksa , ampak vsekakor pred tem še pregled dojk.se pravi klinični pregled, nato pa UZ!
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Zanima me izvid scintigrafije.Scintigrafsko je videti močno zvišano kopičenje v področju desnega kolčnega sklepa ter obeh sternoklavikularnih sklepov.V samem skeletu pa patološkega kopičenja ni videti.
Mnene,
Vnetno-degenerativne spremembe v velikih sklepih aktivnega procesa v skeletu pa ni.