Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Izvid krvi

Izvid krvi

Cenjeni!

Pred kratkim sem bila pri svoji splošni zdravnici zaradi kontrole. Pri pregledu hematološkega in biokemičnega izvida krvi mi je omenila, da je b.p. oziroma, da je vse v redu, le da imam rahlo pomanjkanje železa. Naj omenim, da se zelo zdravo prehranjujem, veliko sadja in zelenjave, mlečnih izdelkov in jajc nekaj srednjega, mesa skoraj nič, ker mi ni všeč. Že več let nisem bila bolna, se zelo dobro počutim, čez dan nikoli nisem zaspana ali utrujena, edino kar me moti, da imam zelo močne menstruacije (brez bolečin) in zelo suho kožo (povsod), ki se lušči.
Doma sem ponovno pregledala omenjene izvide (kopije), toda ne vem, kaj naslednje oznake pomenijo ter upam, da mi jih boste vi prijazno razložili in ali je z mojo sestavo krvi zares vse v redu, saj v primerjavi glede na ref. vrednosti, rezultati odstopajo.
LKCI 5,4
ERCI 3,77
HB 102
HT 0,317
MCV 84,1
MCH 27,2
MCHC 323
TROMBOC 130

S-Železo 5,0

S-TSH 4.183

Spoštovani!

Zdravnica vam je pravilno razložila, da je pri vas bistveni problem pomanjkanje železa (Fe), ki je pogost pri ženskah v rodni (okoli 10%). Zaradi pomanjkanja železa se tvori manj hemoglobina (Hb), ki je odgovoren za prenašanje kisika v celice. Posledica manj hemoglobina so manjše rdeče krvničke (MCV) in ostali parametri, ki iz tega izhajajo. Vzrok za tako stanje je pri vas močnejša menstruacija. Izgube krvi in s tem železa vaše telo ni sposobno nadomestiti s hrano, ne glede na to, kaj jeste, zato bo treba jemati zdravila železa.

Res pa je, da raven hemoglobina pri vas še ni tako nizka, da bi vi lahko zaradi tega pri običajnih življenjskih opravilih čutili težave.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close