Najdi forum

Dober mesec imam težave z bolečino v levem kolku predvsem je bolečina prisotna pri hoji navzgor pri planinarjenju, ki je moja glavna športna aktivnost. Aktivnost sem v zadnjih 14. dneh zamenjal s kolesarjenjem kjer bolečina ni prisotna. Star sem 43 let. Ultrazvočni pregled je pokazal naslednji izvid: Pri kraniokavdalni postavitvi sonde pregledam a.femoralis in a.femoralis profundo in ne ugotavljam posebnosti. Pregledam kito psoasa-ne ugotavljam posebnosti. Iliopsoasna burza med kito psoasa in sklepno kapsulo ni vidno zvečana. Distalno od pripenjališča kite rektus femoris na spodnjo sprednjo iliakalno spino pregledam z vzdolžno postavitvijo sonde kito m. rektus femoris, ki ni poškodovana, v predelu samega pripenjališča pa se fibrilarna ehotekstura povsem zabriše, ob tem ni signala zvečane prekrvavljenosti pri pregledu s power dopplerjem – entezopatija. Ventralni vzdolžni rez nad vratom stegnenice, pri fleksiji (10-20st) prikaže glavico stegnenice, ki je primerno zaobljena. Širina sklepnega prostora na prehodu glavice v vrat stegnenice je 0,62 cm, v sklepu ni izliva ali signala zvečane prekrvavljenosti. Lateralni vzdolžni rez preko velikega trohantra prikaže narastišče kit gluteus minimus in medius, v kateri je vidna drobna hiperdenzna zgostitev, iliotibialna fascija je brez posebnosti, ni znakov za pertohanterno burzo. Pri pregledu medialnega kolka z nazven rotiranim kolkom prikažem lateralno m. pektineus nato pa v smeri medialno adduktor longus in brevis, adduktor magnus in gracilis in pripenjališče mišice adduktor longus – ni znakov poškodbe adduktorjev ali entezopatije. S postavitvijo sonde na tuberozitas ishiji pregledam skupno narastišče kit semitendinozusa in dolge glave bicepsa. Ni UZ znakov poškodbe hamstringov, entezopatije ali ishiokruralnega burzitisa. Diagnoza: entezopatija prirastišča direktne kite m. quadriceps femoris na spino iliaco anterior inferior levo.
Prosim za vaše mnenje kaj ta izvid pomeni, kakšni bi bili ukrepi za izboljšanje stanja.

Spoštovani,

V izvidu, ki je sicer zelo natančen, navajajo okvaro prirastišča velike stegenske preme mišice na medenico. Priporočam, da se najprej obrnete na sodelavko fizioterapevtko, doc. dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. (priporočam namreč masažo po metodi prečne frikcije in ekscentrične vaje), če pa zdravljenje v treh mesecih ne bo prineslo pomembnega izboljšanja ali odsotnost težav, priporočam ultrazvočno vodeno vbrizganje plazme bogate s trombociti v okvarjen del mišice oziroma kite.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani,

Prosim vas za razlago. Prepisala bom MR izvid:

Narejene so bile standardne sekvence in ravnine. Viden je minimalni izliv v sklepu. Anterusuperiorno je še vidna suspektna majhna ruptura labruma ob kateri je vidna najverjetneje majhna hondralna lezija premera nekaj mm. Anteverzija vratu femurja je blago poudarjena. V okoljih borzah ni tekočine. V ishiofermonalnem prostoru ni patoloških sprememb. V narastišču tetive gluteus medius je viden blag edem – znaki enzopatije. Prikazan skelet je strukturno primeren.

Naj povem, da sem imela OP na ledvenem delu hrbtenice v nivoju l1/l2 pred 3 meseci zaradi bolečin v dimljah in kolku. Prej ni bila opravljena MR kolka. Sedaj še vedno imam bolečine okrog kolka,  ko sedim se razvije močna bolečina v zadnjici, med spanjem me prav tako začne boleti v zadnjici. Po 15 minutah hoje začnem šepati in začne boleti v dimljah in “zakriči mi celotno nogo.

Prosim za razlago in nasvet. Pri ortopedu sam naročena čez 4 mesece.

Lp

 

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani,

v izvidu navajajo minimalno prekomerne tekočine v kolčnem sklepu, sum na majhno raztrganino vezvino-hrustančne ustnice v zgornjem sprednjem delu z majhno poškodbo/okvaro sklepnega hrustanca v tem delu,  blago prekomerno nagnjenost vratu stegnenice naprej, ne vidijo tekočine v sluznih vrečka v predelu kolka (sicer znak draženja), blago oteklino v predelu narastišča kite miice gluteus medius na začetni del stegnenice (to lahko povzroči bolečine v zunanjem delu kolka) ter primerno strukturo prikazanih kosti.

Glede na opis bolečin menim, da je za del bolečin odgovorna hrbtenica, za del bolečin pa kolk. Kaj je glavni problem, se da ugotoviti predvsem s kliničnim pregledom.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close