Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina izvid holter

izvid holter

Spoštovani!
Zaradi pogostih motenj srčnega ritma sem bila poslana na kardiološki pregled. Opravila sem pregled s Holterjem, sedaj pa moram čakati še na pregled pri kardiologu, ki ga imam šele aprila
Izvid Holterja : Sinusni ritem s primerno povprečno frekvenco, redkimi epizodami sinusne tahikardije ter pogostimi SVES, ki jih pacientka glede na navedbe v dnevniku verjetno subjektivno zaznava .Drugih motenj ni, tudi ni sprememb ST.
Glede na to, da imam pregled pri kardiologu šele aprila, bi vas prosila , če mi lahko kaj več razložite ta izvid. Kaj je to sin. tahikadrija in kaj so SVES. Ali je to nevarno.
Lani sem bila julija na ultrazvoku srca, ki je bil normalen.Osebni zdravnik je mnenja , da so motnje ritma psihičnega izvora.
Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Koliko ste stari? Če ste mlajši od 55 let in ne več kot 5 let po meni, potem gre verejetno res za motnje, ki niso pogojene z boleznijo srca, temveč sprožene preko avtonomnega živčevja. Zakaj ste opravili vse te preiskave, ne vem, a edino kar bi bilo potrebno izključiti je pretirano delovanje ščitnice. Če je tudi to v redu, potem potrebujete betabloker, da ga vzamete za umiritev ritma in kot anksiolitik. Kaj več o vaših duševnih motnjah ni moč reči, ker ničesar ne poveste, zato se o njih pogovorite z vašim zdravnikom, ki naj vam tudi ustrezno pomaga. Tudi “samo živci” je bolezen in problem, ki ga je treba resno obravnavati.

SVES = supravetntikularne ekstrasistole, tj. izjemni nadprekatni utripi (nič nevarnega, a hudo nadležno, če jih je toliko, da jih vi zaznate)

sinusna tahikardija = ritem, ki izhaja iz normalnega žarišča, a nekoliko hitrejši od normale (nad 100 utripov na minuto)

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close