Najdi forum

izvid CT abdomna

Spoštovani,
prosim, da mi razložite moje stanje jeter glede na UZ in CT s KS abdonma, katerega sem imela zaradi tiščanja na desni strani in odkritega hemangioma na UZ.
UZ:-jetra normalno velika, homogena,s pravilno odbojnosjo. V 7.segmentu subkapsularno vidim 4,35 cm hiperehogeno spremembo s hipoehogenimi areali. V prvi vrsti po kriterijah UZ gre za kavernozni hemangiom.
Žolčnik je prazen,stena ni zadebeljena. Skupni žolčni vod ni razširjen. Ledvica primerno oblikovana,votlinski sistem nerazđirjen. Vranica ni povečana,ima gladko kapsulo. Trebušna slinovka v mejah normale. Bezgavk ali proste tekočine ne vidim.
CT zg. abdomna s KS:
Preiskava v arterielni in pozni venski fazi.
Ascitesa ni.
Jetra so v predelu desnega lobusa povečana,so nekoliko steatotično spremenjena. V 6.segmentu je 5,3×3,2 cm velik hemangiom.
Žolčnik je vredu,prav tako vranica.
Trebušna slinovka je primerne velikosti,homogenega parenhima. Peripankreatično maščevje je ohranjeno,je pa zaradi habitusa zreducirano.
Aorta je aterosklerotično spremenjena,povečanih paraaortalnih bezgavk ne vidim.
Suprarenalki sta vredu.
Ledvici ležita na običajnem mestu,sta primerne velikosti,primerno širokega parenhima in gladkih kontur.

Narejeni so bili tudi biol.testi, ki so:
S.glukoza: 5,7
S-AST: 0,33
S-ALT:0,44
S-gama-GT: 0,13
S-kreatinin: 66
OGF:82
S-Holesterol: 6

S-TSH: 12,53

Zdravim se že dolgo let za šćitnico (premalo dela) in me zanima ali je srbenje, ki ga čutim zadnje nekaj mesecev po celem telesu, posledica slabega delovanja šćitnice ali hemangioma? Ali je možno, da je hemangiom nastal zaradi večletnega jemanja Primoluta (stara sem 5o let), saj ga pred 4. leti še ni bilo videti na UZ.
Sem visoka 173 in 78 težka, v začetku menopavze (brez menstr.6 mesecev).
Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Hemangiom je benigna nenevarna lezija, ki ne povzroča nobenih težav in je ponavadi popolnoma naključna najdba. Težave nastopijo le v primeru krvavitve v samo lezijo-tedaj se pojavijo bolečine. Sicer se hemangiomov ne operira, priporočamo le sledenje. Hemangiomi naj ne bi bili povezani s hormonskimi zdravili, to velja za adenome v jetrih.Srbenje zaradi jetrnih bolezni se pojavi ob zvišanju žolčnih kislin v krvi-do tega pride zaradi zapore žolčevodov ali v sklopu t.i. primarne biliarne ciroze. Pri vas so izvidi jetrnih testov v mejah normale, tako da srbenje ni posledica bolezni jeter.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close