izvid

Pozdravljeni!

Pet let je od takrat od kar je moja mami zbolela za rakom na dojki, slednjo so ji odstranili, kemoterapija in obsevanje pa nista bila potrebna. Sedaj na pol leta hodi na preglede. Tokrat so ji na dom poslali izvid, za katerega prosim ce ga lahko malo pokomentirate. Zdravnica jo je zgolj pretipala, na mamografiji je bila namreč lani.
Torej: “Lokalno ni znakov za recidivo, druga dojka blage displastične spremembe (?-me mora skrbeti?). Pri bolnici je šlo za duktalni karcinom in situ. Kontrola čez leto dni, prej po potrebi.
Takole izvdi zveni dobesedno. Lepo prosim, ce ga lahko razlozite in ce displastične spremembe pomenijo vzrok za skrb. Mamica namreč že dlje časa toži, da jo zelo boli roka in da ji je vroče po predelu zdrave dojke.

Hvala!

Spoštovani!

Ta izvid pomirja. Dispalstične spremembe so t.i. mastopatije, vozliči, ki jih imajo mnoge ženske in ne predstavljajo nevarnosti. Občutkov, ki jih imam mama v zdravi dojki ne znam pojasniti in naj ne bi napovedovali raka. Bolečine v roki so lahko kot posledica odstranitve bezgavk v pazduhi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Draga Petra!

Tudi sama sem ozdravljena raka na dojki in vem kakšen je občutek pred vsako kontrolo, dokler ne dobim jasne strokovne obrazložitve svojega izvida.
Dr. Kersnik vas je pomiril, da ni bojazni za preplah, jaz pa bi želela še dodati, da ta diagnoza, ki jo je imela vaša mama, duktalni karcinom in situ,pomeni najzgodnejšo obliko karcinoma dojke (stadij 0).
Karcinom je omejen na duktuse in ta oblika praviloma ne tvori tipljivega tumorja. Odkrije se z mamografijo in je ozdravljiv v skoraj 100 %, kar je zelo vzpodbuden podatek.

Lep pozdrav

Darinka

New Report

Close