Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija iztisni delež levega prekata

iztisni delež levega prekata

Podravljeni!

Star sem 32 let. Leta 2021 sem prebolel prvi miokarditis (troponin na začetku okoli 15.000), ki pa po počitku in pregledu na MRIju ni pustil posledic. Od takrat naprej si pri vsakem prehladu stestiram vrednosti troponina, ki so bile poleti 2023 ob angini povišane (3000). Pri drugem miokarditisu MRI sicer ni zaznal znakov vnetja. Terapijo sem obakrat prejemal le približno slabo leto po diagonzi. Drugače težav nimam, imam pa po holterju visoko normalen krvni tlak. Na UZjih leta 2021 je bila iztisna moč levega prekata 64%, lani pozim 53% letos pa 52% – letos so mi tudi v izvid zapisali, da je iztisni delež levega prekata nizko normalen. Je ta padec vrednosti lahko problematičen? Omenil bi še, da sem kar dosti telesno aktiven – tečem po nekje 10-15km v kosu 3x/teden in hodim v hribe. Med ali po telesni dejavnosti nimam nobenih težav. Lani sem opravil tudi testiranje pod obremenitvijo, na katerem sem dosegel dobrih 17MET in ni bilo težav.

Hvala za odgovor

Spoštovani

Glede iztisnega deleža levega prekata bi mimogrede omenil, da pri ultrazvoku prihaja do odstopanj glede meritev iztisnega deleža, posebej če je pregled opravljen pri različnih kardiologih in ultrazvočnih napravah. Prav tako se iztisni delež nekoliko spreminja tudi glede na čas pregleda. Skratka, svetujem če je možno, da se ultrazvok opravi vedno pri istem kardiologu. Same vrednosti 52% oz 53% so še vedno znotraj normalnih meja, bi pa vsekakor svetoval nadaljnje redno spremljanje in če bi se iztisni delež še bistveno nižal, bi bili potrebni določeni ukrepi t.j. zdravila. Zaenkrat ne vidim nevarnosti, posebej glede na dejstvo, da ste fizično primerno zmogljivi.

LP

Pozdravljeni!

Hvala za odgovor. Pri 4ih UZjih sem imel 4 razlicne kardiiloge, vendar na to zal nimam vpliva. Najbolj me je zaskrbelo, ker so bile vrednosti po prvem miokarditisu nad 60, po drugem pa 54, 53 in 52. Res pa je, da so bile meritve po prvem miokarditisu 2D, sedaj pa 3D (ce ima to vpliv). Gls je vedno na meji – vcasih malo pod, vcasih malo nad 18.

Ceprav razumem, lahko normalno nadaljujem s teleyno aktivnosjo? Kot ze omenjeno, se med in po njej dobro pocutim. Izogibam se le maksimalnim utripom na 85% maxHR.

Spoštovani

Seveda se lahko ukvarjate z zmerno in ne ekstremno telesno aktivnostjo. To je celo zelo zaželeno.

LP

New Report

Close