Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina izpuščaji-spolna bolezen?

izpuščaji-spolna bolezen?

Lep pozdrav.

Pred par leti sem imel večkrat ‘alergijo’ neznanega izvora. Vedno se je pojavljala v času, ko sem imel tudi sicer oslabljen imunski sistem (ponavadi vročino). To se mi je takrat kar pogosto dogajalo, saj sem imel večkrat angine. Pri tem se mi po telesu pojavijo rdeča, srbeča mesta, ki so na sredi bolj bela, izgleda kot pik komarja. V najhujši izvedbi sem to imel po celem telesu, vsa koža je bila povsem rdeča in otekla, imel sem zelo nizek pritisk itd. Bil sem na preiskavah na Golniku, kjer so ugotavljali če sem alergičen na kakšna zdravila, pa niso ugotovili nič. Vztrajno sem dopovedoval, da se to pojavi vedno, ko mi pade imunski sistem, vendar se mi je zdelo da zdravniki tega ne znajo povezat s čim kar bi ravno poznali.

Zdaj sem imel po dolgem času spet blago angino/virozo? in spet se mi je pojavilo
nekaj izpuščajev, ki pa so kar hitro izginili. Zaskrbelo pa me je, ko mi je punca rekla, da je tudi sama dobila nekaj teh izpuščajev. Ona je prav tako prebolela virozo, saj sem se verjetno nalezel od nje.

Do zdaj sem mislil, da je to pač neka reakcija mojega telesa, zdaj pa se sprašujem, ali je to nalezljivo – vendar se do sedaj še ni noben tega nalezel.
In ali je možno, da ima to veze s kakšno spolno boleznijo? Ali se pri kakšni spolni bolezni pojavljajo taki znaki?

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Najbrž gre za erythema nodosum, tj. bolezen, ki nastane kot posledica “žarišč”, kot je v vašem primeru angina. Bolezen se zdravi sama od sebe, lahko na izpuščaje dajete obkladke. Ni nalezljivo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close