izpuščaji
Pozdravljeni!
Že 4 leta jemlem kontracepcijske tabletke Logest, in pred 3 meseci so se mi pojavili izpuščaji po telesu, ki ne izginejo. Bila sem testirana za alergije, in testi so pokazali alergijo na pčenico. Temu alergenu se izogibam a izpuščaji ne izginejo. Pri dermatologu sem vprašala če so za moje izpušćaje krive tabletke in odgovor je bil ne. Pri osebni zdravnici pa je bil odgovor ja, in naj se jih čim prej znebim. Zanima me če res lahko “alergijska” reakcija izvira iz tabletk, in kako naj to najlažje ugotovim?
Hvala!!
Teoretično ste alhko preobčutljivi na katerokoli sestavino tabletk. Izključite jo lahko samo s testnim prenehanjem uporabe tabletk za mesec ali dva. Če bo stanje izboljšano, je lahko vzrok ena od sestavin v tabletki. Poskrbite za drug način kontracepcije, ko ne boste uporabljali tabletk.
Preobčutljivost na določene snovi se lahko razvija dlje časa in se sevda pokaže šele po daljšem času. Skupina vitaminov B je zelo velika in pomanjkanja posameznih vitaminov se lahko kažejo na zelo različne načine, lahko prizadenejo kožo, srčno žilni sistem, kri in živčevje. V naši prehrani je ponavadi premalo folne kisline, ki je potrebna za razvoj živčevje na začetku nosečnosti pri zarodku. Druga pomanjkanja so mnogo redkejša in se lahko pojavijo v sklopu bolezni, ki oslabijo izkoriščanje vitaminov iz hrane.