Izpit in zapiski ZUP

Pozdravljene…vem da je ta tema že nekajkrat obdelana ampak si želim slišati nekoga ki je pred kratkim opravljal ZUP….po katerih zapiskih ste se učile in kako je zgledal izpit…hvala

Zivjo, sama grem tudi na ta izpit v Lj. Ti je mogoce kdo odgovoril, ali bi mi morda ti znala povedati kako izpit zgleda? Imas mogoce kaksne zapiske, po katerih bi se lahko ucila?

Hvala za odgovor, lp

Pravkar opravljen izpit.
Pri pisnem delu smo imeli le eno vprašanje oz. situacijo in potem je potrebno napisati ustrezen akt (odločba, sklep, vabilo, …).
Na ustnem delu je pa kar precej vprašanj, v bistvu gre kar skozi cel ZUP: načelo zaslišanja stranke, zastopniki vs pooblaščenci, vrnitev v prejšnje stanje, vrste odločb, roki, obnova postopka, izvršba, potem pa če imaš še upravni spor pa še tisto, npr. kdo so stranke, pravna sredstva, kateri akti se izpodbijajo,…

Hej zanima me kako je šel izpit in če si že šla? Ali imaš morda kakšne dobre zapiske-bi delila info o tem kako izgleda izpit? Maš morda snemana predavanja?

Hvala

Hej,

Po simbolicni ceni prodam zapiske za zup za VII. Stopnjo (+ resene naloge in primeri). Vec info na [email protected].

Lp

V zadnjem mesecu sem opravljala izpit iz ZUP v LJ. Na pisnem delu si moral napisati odločbo, sklep ali dopis (pri tem zelo pomaga knjiga Vzorci uradnih pisanj), na ustnem pa si dobil par vprašanj iz zakona. Učila sem se iz zakona in skripte Štrikerja (objavljeni na spletni strani MJU). Moj vtis je sledeč: področja moraš dobro poznati, in se naučiti kar celoten zakon ter upravni spor če delaš za sedmo stopnjo (edino izredna pravna sredstva in izvršbe so bile redkeje spraševane, sicer pa vse – od vprašanja, kako se vroča osebam zaposlenim v vojski, pravni pomoči, sklepov, kako se začne upravni spor, načel, vročanja z javnim naznanilom itd.). Dobro se naučit pa bo! Na izpitu res ne iščejo neznanja, je pa res, da če se ne boš naučil, ga pač ne boš naredil.

V marcu 2017 sem opravil izpit ZUP 2. stopnje. Obiskoval sem predavanja, zbral primere in izluščil le nujno potrebno učno gradivo, ki je potrebno za uspešno opravljen izpit.
Za koga, ki ne bo šel na predavanja in bo opravljal izpit, prodam, ker ne potrebujem več. Podam tudi informacije, kako sem se učil.
Cena 30 EUR. 030 306 995

Peter kaksna vprasanja si imel na ustnem izpitu?

Peter pozdravljen.
Imate še gradivo? Jaz bi sla samo na izpit.

Živijo. Mene tudi zanima kakšen je bil izpit iz zup. Namreč jaz se pripravljam nanj za mesec marec 2018, če bo vse po sreči z učenjem… Delala bom pa za 5 stopnjo. Da vsej namignete kakšno vprašanje. Gradivo pa imam. Hvala za odgovor. Lp

baje je na pisnem samo eno vprasanje….napisati npr sklep..odlocbooo..na ustnem pol pa kr zup ja …mene pa zanima kaksni so profesorji, ki sprasujejo, ce kdo ve…npr. grafenauer…peter jenko…ali pa viler kovacic adrijana….ma kdo izkusnje??? hvala za kakrsnokoli info!!
katrca

a lahko vprašam, koga si imel na izpitu? Iskrena hvala!

Pozdravljeni!
Izpit za drugo stopnjo sem opravila ta teden. Na pisnem delu smo imeli različne primere.
Mogoče odvisno od izobrazbe, delovnega mesta ali pa kar naključno. Sama sem imela samo en primer – sklep o dovolitvi obnove postopka. Od drugih sem slišala, da so imeli po dve, tri stvari (vabilo, pooblastilo,… krajše zadeve)
Član komisije, ki sestavi pisni del, ga popravi in te potem tudi izpraša. Meni je omenila manjše napakice v sklepu in sva jih na kratko obdelali. Potem pa so se vrstila različna vprašanja, vrnitev v prejšnje stanje, izvršba, izvršilni naslov, molk organa, nadzor in upravni spor, za katerega vsi pravijo da je zelo redko. Sama sem dobila največ vprašanj iz upravnega spora, od osnovnih do izrednih pravnih sredstev in števila sodnikov. To pa verjetno za to ker sem pravnica, in baje pravnike vedno malo bolj izprašajo 🙂

Gre kdo na izpit iz ZUP-a I.stopnja-sedaj v juniju?

Jaz sem bila na strokovnem izpitu iz upravnega postopka druga stopnja zdaj julija.

Izpit smo delali preko Academie, kjer smo imeli predpriprave na izpit (6x 3h). Izpit smo šli opravljat v Ljubljano na ministrstvo. Bilo nas je nekje 30 udeležencev.

Na pisnem delu smo imeli od sklepov (sklep o popravku odločbe – v smislu napačno napisanega priimka v odločbi, sklep o izlocitvi, sklep o nepristojnosti, sklep o ustavitvi, sklep o prekinitvi, sklep za zdruzitev zadev v en postopek, sklep o določitvi izvedenca, sklep za obnovo postopka, sklep o stroskih).
Ena je imela pritožbo ustno na zapisnik pri uradni osebi.
Od odločb se spomnim (odločba o vpisu v sodni register, odločba o pridobitvi drzavljanstva). Oločb je bilo še več, samo se ne spomnim vseh primerov.
Ena je imela uradni zaznamek plus sklep o nepristojnosti.
Ena je imela, da je nekdo oddal vlogo v tujem jeziku, kaj spišeš? Pa še en od zgoraj naštetih sklepov. Aja pa razpis naroka.
To je to, kar se spomnim od pisnih nalog.

Potem pa so sledili še ustni zagovori.
Imeli smo dve komisiji.
V prvi se spomnim je bil Kovačič, Bonelli pa se ena.
V drugi pa Brus, Ivanovič Koca, Kostanjevec.

Naj povem, da tisti, ki so imeli komisijo številka 1 so skoraj vsi naredili. Od 12 nista naredila 2, ki res nista spravila nič iz sebe. Niso se poglabljali v upravni spor, imeli so čisto preprosta osnovna vprašanja. Njihovo izpraševanje se je končalo še predčasno. Noter ljudje v povprecju 10 min.

Komisija številka 2 je bila druga zgodba. Od 15 jih je 7 padlo, z izpraševanjem so zamujali 2 uri, koncali so ob 19.20 predvideno je bilo 17.20. Upravni spor je bil numero uno pri vprašanjih za tiste na drugi stopnji. Pač zahtevna komisija. Torej ljudje noter v povprecju 20 min.

Najprej se zagovarja pisna naloga potem sledijo vprašanja. Jaz sem imela komisijo št. 2. Naj povem moja vprašanja:
S čim se začne upravni spor?
Na katere upravne akte ga lahko sprožimo-upravni spor? Kateri pogoj morejo vsebovati ti akti? Kaj je vzorčni postopek? Tožba v primeru molka organa-kdaj se lahko sproži upravni spor-tukaj pomemben časovni rok? Kdo je pristojen za odlocanje na prvi stopnji v upravnem sporu in kdo na drugi? S čim se upravni spor konča?
Katera pravna sredstva poznamo v upravnem sporu?
Kaj pomeni dokončnost in pravnomočnost v navezi z upravnim sporom.
Potem pa iz Zupa:
Sestavni deli odločbe.
Razlika odločba in sklep? Povem, da je odločba tista ki odloča o pravicah, obveznostih in pravni koristi, sklep pa odloca o postopkovnih vprašanjih upravnega postopka, da po sestavi sta pa ista. Potem me še vpraša: po čem se še razlikujeta? Tukaj je misljeno pouk o pravnem sredstvu – pritožba.
Katere sklepe poznamo oz. kako jih delimo-tu je mišljeno glede na pritožbo. Tukaj potem sledijo podprašanja o prvostopenjskih in drugostopenjskih odločbah v smislu kdo je pristojen za odlocanje.
Razlika med krajevno in stvarno pristojnostjo.
Po katerem zakonu postopamo v posebnem upravnem postopku.
Katere ugotovitvene postopke poznamo? In rok v katerem je treba izdati odločbo?
Rečem 1 mesec ali 2 meseca in potem podprašanje: “če je razlika če rečeš 1 mesec ali pa 30 dni?” Odgovor: “seveda”.

Naj še povem, da so vprašanja zelo konkretna, kjer ni pretiranega dolgotvezenja. Bolj ali manj zadostuje odgovor v enem stavku. Maksimalno v dveh, treh. In pa išcejo razmisljanje kako med seboj povezujete stvari. Ko to ugotovijo, da “razmisljate in povezujete” potem tudi ni potrebe, da na vsa vprašanja poznate odgovor. Morete pa seveda znati odgovoriti na večino vprašanj. Ne dolgotvezit, ker vam bodo začeli skakat v besedo, v upanju da vas usmerijo v konkreten odgovor, kar vas zna zmesti. Ok, ko naštevaš načela in jih na kratko opisuješ, vam bodo samo rekli: “ok dovolj”.

Kaj še naj povem? ….Aja koliko časa za učenje sem porabila. Nisem iz pravne ali upravne smeri.
Predpriprave oz predavanja 6x po 3h na Academiji, kjer ti predavateljica razlaga in daje kakšne primere. Je kar koristna zadeva. Potem pa se 8 dni po 3h na dan pred izpitom.
Torej jaz sem imela komisijo št. 2 in priznam, da sreča glede komisije ni bila na moji strani, ampak sem naredila. Učila oz. predelala pa sem samo knjigo Pravne fakultete v Mariboru – Upravni postopek in upravni spor; Grafenauer, Ivanc, Brezovnik iz leta 2010. Nobenega zakona sprintanega zraven, niti Štrikera nisem šla skozi.

Poznam punco – pedagoška smer izobrazbe, ki je dala skozi predavanja na Academiji 6x 3h in se potem pripravljala samo 3 dni po 6 ur pred izpitom. Ona se je ucila samo iz sprintanega zakona in ničesar drugega ni imela. Imela je sicer komisijo 1 in malce sreče na njeni strani pa je naredila.

Hočem povedat, da ni tak bav bav. Da ni potrebno učenje v podrobnosti. Ko se boste učili, boste tako na koncu ugotovili, da se že vse v vsakem poglavju skoraj ponavlja, zato ker se povezuje. Učite se z glavo, kar pomeni, da imejte domišljijo, vse kar se učite je mozno v praksi, zato si zraven predstavljajte, kako vam postar vroči in pisete z besedo datum…kako ste kot priča na ustni obravnavi…pač vklopite domisljijo…kako ste bili na dopustu, ko pridete po mesecu dni domov imate v poštnem nabiralniku odločbo kateri je potekel rok za pritozbo, vi pa bi se pritožili – mogoče vrnitev v prejšnje stanje. Ne se učit v podrobnosti, ker boste pozabili bistvo. Sprašujejo pa BISTVO. In če ne razumete vprašanja, rečite: “ne razumem, mi lahko vprašanje drugače postavite?” Za vas se gre, če ne razumete kaj vas sprašujejo, mogoče samo vprašanja ne razumete, ni nujno, da ne znate odgovorit.

Pred izpitom so mene mučila vsa ta vprašanja glede komisij in koliko se ljudje učite, zato sem rekla, da bom izčrpno napisala svoje izkušnje.

Če kdo rabi kakšne zapiske za ZUP in primeri pisnih izpitov (že rešenih), prodam ugodno. Izpit sem upravljala v maju 2018.
Zainteresirani mi pišite na mail [email protected]

Pozdravljeni. Mene zanimajo primeri rešenih pisnih izpitov in cena. Hvala.

LP

Ne nakoplji si fulmateriala, vprasanj itd na glavo. 3x preberi zakon, veckrat kazalo in knjigo od Grafernauerja in je to to. Vprasanj je lahko milijon, ne zgubljat casa s tem.

Imam zapiske predavanj, knjigo Štriker in naprintan ZUP in ZUS. Podarim. Več na: [email protected]

Objava čaka odobritev

New Report

Close