IZPISKI IZ TRR
Pozdravljeni,
zanima me,če na CSD dobijo izpiske iz TRR sami ali jih lahko dobijo samo od posameznika,ki odda vlogo za DSP. Če jih lahko pridobijo sami, me zanima v katerih primerih. Vem, da je v primerih dolgov možno da se ugotovi stanje na TRR ampak me zanima,če ta določila veljajo tudi v primerih uveljavljanja pravice do DSP. V mislim imam nekaj podobnega kot pridobitev potrdila o katastru posameznika in ostalih podatkih ki jih center dobi na podlagi pooblastila.
Hvala za odgovor
LP
Pozdravljeni!
ZAKON O UVELJAVLJANJU PRAVIC IZ JAVNIH SREDSTEV pravi:
49. člen
(1) Podatki se zbirajo neposredno od osebe oziroma njenega zakonitega zastopnika ter iz drugih uradnih zbirk podatkov, ki jih v Republiki Sloveniji vodijo za to pooblaščeni organi in organizacije.
(2) Ministrstvo in centri za socialno delo brezplačno pridobivajo podatke iz obstoječih zbirk podatkov naslednjih upravljavcev:
Banke Slovenije – podatke o številki transakcijskega računa in nazivu izvajalca plačilnega prometa, ki vodi transakcijski račun, podatke o prejemkih oseb na transakcijskih računih, podatke o depozitih na transakcijskih računih,
V primerih pridobivanja podatkov iz tega člena, oseb, na katere se podatki nanašajo, ni potrebno predhodno seznaniti.
Po domače:
To pomeni, da CSD lahko pridobi od Banke Slovenije podatek o tem koliko TRR imate odprtih ter število odprtih računov in številke le teh;
v kolikor pa ne bo mogel pridobiti podatka glede vaših dohodkov na TRR (zaradi zakonske podlage), vas bo o tem tudi takoj(!) obvestil in prav tako uradno pozval, da ga dostavite. Če po obvestilu ne boste predložili potrdila o prilivih (bolj točen podatek je, da CSD potrebuje potrdilo o prilivih in ne bančnih izpiskov, saj so na le teh tudi odhodki, kar pa po ZUP-u CSD nima osnove), vam bo poslal uraden poziv. Če tega podatka še po uradnem pozivu in roku, ki bo naveden v pozivu, še vedno ne bo imel, ker ga ne boste dostavili, se šteje kot KR in bo odločba negativna!
Glede pridobitve informacij preko KDD (klirinško depotne družbe) o vrednostnih papirjev prosilca ima Center zakonsko podlago.
Upam, da sem vam pomagala.
Forum je zaprt za komentiranje.