Izpadanje las po kemo
Pozdravljena!
Letos šla skozi isti postopek. Ko so pričeli izpadati, sem se obrila na žiletko, nakupila Buffov in super preživela obdobje brez njih. Zrastejo novi, gosti, skodrani, …, me prav jezijo, hihi. No šalo na stran, lasje so res še najmanjši problem, važno je zdravje. Želim ti veliko poguma in hitro okrevanje.
MaaMaa
Tdi jaz sem štartala prvo KT z dolgimi lasmi. Sama sem najprej komaj čakala, da mi začno izpadati lasje, da bom imela prvi vidni znak, da KT deluje. Kaj pa vem, zakaj sem izpadanje las povezovala z delovanjem KT… ampak tako je pač bilo. Ko pa so mi začeli izpadati po 3 tednih, sem se postrigla na krtačko (1 cm). Tako je zdržalo še kakšenh teden, potem pa so mi lasje že tako izpadali, da sem imela na lasišču že male plešice. Ni šlo več, zato sem se odločila in sem si jih enkrat med tuširanjem sama “populila” do konca ven. V bistvu so šli ven kot iz masla, zato sploh ni bil problem. Ko sem popolnoma brez las stopila iz banje pred ogledalo in se pogledala, me je stisnilo pri srcu. Za sekundo mi je bilo zelo hudo. Potem pa sem si naglas rekla v ogledalo: “Tako mora bit, če želiš ozdraveti!”. Misel na to, da je to del poti do zdravja in življenja, me je takoj prepričalo, da ni nič grozno in da tako mora bit.
Zelo dobro sem prenašala golo glavo. Lasuljo sem nosila samo za ven. Med prijatelji in doma sem bila brez. V tem obdobju sem se začela tudi ličiti in to ohranjam še danes. In proti koncu zdravljenja sem si, ko sem se naličila, sama sebi zdela prav lepa tudi brez las.
In kot je rekla predhodnica… Zrasli so mi čudoviti novi laski, malo kodrasti sprva, zdaj pa so že spet ravni. A močnejši in gostejši kot pred boleznijo.
Drži se! Pogumno si jih čim prej postriži na krtačo. In pogumno se sprejmi tudi takšno. To je del poti do zdravja!
Stiskam pesti!
Pozdravčke, Kristina
Mogoče pa je res dobro, da začneš gledati na izpadanje las kot na “dokazilo o delovanju kemoterapije” in posledično sledi ozdravitev. Saj dejansko tudi tako je!!!!!!!!
Je hudo, ko lasje izpadajo, ko pa jih ni več, se na golo glavico navadiš in si si takšna zelo všeč. Preverjeno! Make-up pa tudi dela čudeže.
Hkrati pa je gola glavica tudi dokaz, da si obolela, da se zdraviš in s tem okolici dokažeš, da si borbena, močna, odločna in trdna kot stena v borbi z rakom. Ko pa dokažeš okolici, pa dokažeš tudi sebi.
Ma ja, to je še najmanj, kar te lahko doleti. Lepi lasje zrastejo po kemoterapiji. Sam sem se najbolj razveselil skodranih las, pa kar nekaj mesecev ni bilo nobenega sivega vmes. Zmotilo pa me je zmotno gledanje marsikoga, ki me je srečal. Nekateri žal še vedno zmotno mislijo, da je izpadanje las povezano z napredovanjem bolezni. Češ, lej ga reveža, je že brez las… Takim ljudem sem se enostavno izognil, preveč zaplankani so se mi zdeli. Izogibal sem se tu takim, ki so mi začeli razlagati, kako se je znancu ali znanki bolezen ponovila… negativci pač. Takih v času okrevanja človek res ne želi ob sebi.
Zato kar korajžno lasuljo gor, pa veselo med ljudi in prijatelje, če ti le počutje to dopušča. Hitreje boš okrevala in vsak dan bolj boš samozavestna. Potem pride čas, ko so tudi kontrole redkejše, pa si boš rekla: Huuraaa! Zdrava sem!