Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Izpadanje las in Aldactone

Izpadanje las in Aldactone

Pozdravljeni.

Že leto in pol mi izpadajo lasje – dermatolog me je diagnosticiral z kroničnim telogenim efluvijem, kar naj bi sprožila moja ščitnica (hašimoto).
V prve pol leta sem izgubila 50% gostote, od takrat pa gostota nekako ostaja ista, kljub izpadanju, imam pa tudi ogromno malih laskov in ni nobene plešavosti.

Čeprav so ščitnične vrednosti sedaj OK, se izpadanje nadaljuje, opažam pa tudi manjšo dlakavost po bradi in vratu, nekako odkar se je vse to začelo.
Spolne hormone smo preverili in so OK, testosteron je tudi normalen, kot pa razumem, s tem ni izključena možnost PCOS. Menstrualni cikel je sicer OK.
Vseeno sumim, da imam preveliko preobčutljivost na androgene hormone, vendar ne vem kako se to ugotovi?
Dermatolog mi zaenkrat še ni želel predpisati Aldactone, izpadanje pa se nadaljuje. Trenutno sem brez terapije, topične rešitve pa ne pridejo zame v poštev zaradi preobčutljivosti lasišča.

Hvala za odgovor,
lp

Pozdrav!
Niste navedli starosti.
Pa vseeno: sklepam, da ste pred menopavzo, glede na to , da imaste menstr. cikel.
V takem primeru se odloča o Aldactonu redko, če pa že , potem pa je pomembno mnenje endokrinologa.
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni.

Imam 33 let.

KT ne pride v poštev, ker jih nikoli nisem dobro prenašala (bruhanje, slabosti ipd).

Sumim sindrom funkcionalne androgenizacije, čeprav lasje še vedno rastejo in zaenkrat izpadanje ne vodi v plešavost (imam polno malih laskov, vendar nič več gostote ker pač toliko izpadajo). Najhuje je ob straneh, kjer je zelo razredčeno, ampak izpadajo povsod.

Poleg izpadanja so še drugi znaki:
– akne (imela vedno, ampak zdaj se mi predvsem delajo na bradi!)
– večja dlakavost samo po bradi (sem naravno blond zato ni logike za to, nikoli nisem bila dlakava, nekaj črnih dolgih dlak sem dobila na bradi medtem ko povsod drugje po telesu ostaja enako)
– menstruacije so še normalne in redne, ampak je prišlo do sprememb v ciklu. Prve 3 dni imam samo rjavi madež, šele 4 ali 5 dan dobim močno menstruacijo, ki jo spremlja bolečina. Ta traja 2 dni preden dobim normalno menstruacijo še za kake 2 dni. Ne vem ali tak potek kaj pomeni.

Dermatolog mi zaenkrat še ni želel predpisati Aldactone, v primeru, če bi želela še otroka. Ampak kot razumem, sem lahko na terapiji 2 leti, nato pa postopoma prekinem?

Obupana sem, rada bi eno rešitev za moje lasišče, končno neko terapijo. Že leto in pol vlečem ven po 200 las dnevno, tuširanje je postalo nočna mora.

Katera opcija sploh pride zame v poštev?
Hvala.

Pozdrav!
Endokrinolog je tisti, ki bo presodil kaj je in kaj ni potrebno, kaj je in kaj je možno.
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close