Živjo Goran.

Končno en pameten forum, kjer res lahko izveš kaj koristnega. Tabeli glikemičnih indeksov in živil s pripadajočimi kaloričnimi vrednostmi sta, na myOlimpica strani res uporabni. Zanima pa me naslednje: a obstaja tudi kakšna tabela (pregled) raznih športnih dejavnosti, kjer se (vsaj približno) da preveriti koliko kalorij si potrošil, npr. pri eni uri teka, plavanju, uri zmernega kolesarjenja… Če se ne motim, si enkrat že omenjal nekaj podobnega, ampak bolj na kratko. (sorry, če je bilo še kaj več govora o tej temi). Če tabela ne obstaja, bi mogoče lahko vsaj kot ilustracijo naštel nekaj najobičajnejših aktivnosti. Vnaprej hvala za odgovor.

Iztok,

Hvala za pohvalo… veš, dobro da si me spomnil na te stvari… ker takšna tabela bi bila res zelo koristna in jo bom objavil na svoji spletni strani.

Hvala za dobro idejo.

LP,
Goran

PS. primer za kolesarjenje.

Oseba težka 68kg… porabi v eni uri pri določeni hitrosti kolesarjenja sledeče število kalorij.

pri 19,3km/h v eni uri porabiš 383 kalorij
pri 22,5km/h v eni uri porabiš 457 kalorij
pri 24,1km/h v eni uri porabiš 534 kalorij
pri 25,7km/h v eni uri porabiš 593 kalorij
pri 27,4km/h v eni uri porabiš 675 kalorij
pri 28,9km/h v eni uri porabiš 779 kalorij
pri 30,6km/h v eni uri porabiš 883 kalorij

Iztok, kalkulator za igubo kalorij in še nekaj drugih kalkulatorjev lahko najdeš na http://www.ivillage.com/diet/tools/healthcalc/
LP, Tatjana

Hmmm!
Kaj pa pri povprečni hitrosti 5 km/h, z zame pomembnim dejstvom, da se vzpneš ne vem npr. s 400 na 800 m, vzpon je dolg npr. 2,5 km. A je poraba kalorij majhna kljub velikemu naporu.
Hvala za odgovor!

Maja,

Saj to se da vse zračunat ampak če bom potem vsakemu računal, mi bo to vzelo preveč časa, tako da mi ne zamerit… vseeno pi ti naj povem, da poraba kalorij je relativno visoka, pri hoji v hrib.

Če tako na oko ocenim, porabiš za vpon približno 300-350 kalorij… morda malo več, ampak tu nekje… težji in višji kot smo, hitreje porabljamo kalorije. Ker kolko si težka in visoka nisi napisala… vseeno mislim, da takole na oko bo kar točna ta moja ocena. Saj to ni tako malo… če upoštevaš, da pri eni uri hije, po ravnem porabiš kakih 200-230 kalorij… ti pa v 30minutah vzpona porabiš 300-350… kar bi pomenilo skoraj 700 kalorij na uro, to pa je več kot se porabi na uri Tae-Boa.

LP,
Goran

New Report

Close