Pozdravljeni!
Zanima me, kako IVP izgleda? Če se ne motim je to rentgenska kontrastna preiskava. V bolnici so mi dali v podpis neko izjavo, katero moram podpisati – da dovolim to preiskavo. V tej izjavi piše, da sem seznanjena o poteku in trajanju preiskave in o vsem kar sodi zraven. No, o tem nisem seznanjena, zato upam, da bi mi vi lahko pomagali in mi razložili kaj to je? Kako poteka? Je boleče? Ne bi ravno podpisovala izjave, katera ne bi držala.

Hvala!

Spoštovani!

Domnevam, da imate v mislih intravenozno pielografijo, čeprav mi je bolj domača kratica IVU – intravenozna urografija. Če gre za to preiskavo je najbolj bistveno, da niste alergični na jod in druga kontrastna sredstva, ker vam pri tej preiskavi vbrizgajo kontrastno sredstvo v kri, ki se nato izloča skozi ledvica in jo je možno spremljati na rentgenskem posnetku. Drugih zapletov pravzaprav pri tej preiskavi ni. Med preiskavo vam tudi nekoliko pritisnejo z nekakšno žogo na trebuh, da se še bolj natančno vidi odtekanje kontrasta iz ledvic v mehur. Seveda poznam to zgolj po opisu izpred desetletja in je danes preiskava lahko dosti drugačna. Dolžnost zdravnika je, da vam pred podpisom preiskavo natančno pojasni, t.i. pojasnilna dolžnost.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najlepša hvala za vaš odogovor! Ja, podpisala bom šele ko mi bo vse pojasnjeno… pri tem me pa zanima še to, če je tu kakšno sevanje? In ali je nevarno?

Spoštovani!

Gre za rentgensko preiskavo, kar je povezano s sevanjem. Natančne doze vam ne znam povedati, vam jo pa precej natančno lahko povedo že pred preiskavo na rentgenološkem oddelku.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close