Pozdravljeni, pred kratkim sem imela ponovni pregled glede polipa, ki mi ga naj bi odkrili mesec nazaj, imela sem krvavitve, strdke (to se ni zgodilo med menstruacijo) in uz je pokazal, da polipa ni več, sam dr. me je poslal po drugo mnenje, kjer pa polipa prav tako niso našli, vednar bi lahko bil temu vzrok zadebeljena sluznica, tako da imam ponovni pregled čez mesec dni .. so mi pa na sami preiskavi z uz odkrili še 79×42 mm na predelu istmusa na mestu carskega reza, ki sem ga inela 14 let nazaj vidno hiopoehogeno formacijo – istmokela, zato naj se tudi ne bi prijeli blastocisti (ena izmed možnosti večjih) .. zdaj pa me zanima, kakšni je postopek le tega, kakšno je okrevanje in ali mi zdaj to lahko otežuje sam postopek ICSI? Hvala za odg.

Spoštovani,
postopek ICSI je vezan za način oploditve in to nima nobene zveze z vgnezditvijo. Torej je vprašanje, kako to vpliva na nadalnje postopke IVF, ne na postopek ICSI. Istmokela je pojav, ki nastane po nepopolnem celjenju rane na maternici po CR in ne bi smela vplivati na vgnezditev, če se zarodek vstavi v maternično votlino. Istmokela bo ostala, ker se sama ne pozdravi in se je načeloma tudi ne odstranjuje operativno, ker večinoma za to ni potrebe, razen, če se bo zdela kolegom na oddelku za reprodukcijo prevelika in bi se tega vseeno lotili. Odločitev pa je vsekakor individualna.


Pozdravljeni

Jaz sem imela dva krat carski rez leto 2014 in leto 2020. Po UZ raziskava zdravnica je ugotovil a da imam istmokele( tekocinski odboj 4x4x5mm uterine niche).Miometrij 5mm oblika trikotnik. Ker, z mozem zeliva se enega otroka me zanima kako je posledica oz. Nevarnosti zanositi z defectom. A laparoskopi operacija komplicirana? Moj gynokologinja je rekla da moram pozanimati kje se to da popraviti Ker v bolnica celje  ta poseg ne delajo? Prosim za vec informacija in lep pozdrav

Racha

Spoštovani,

hm?… v zadnjih 10 letih se je nabralo kar nekaj izkušenj z nosečnostmi ob isthmokeli in ne pomnim veliko primerov, ki bi se reševali pred zanositvijo z operacijo in odstranitvijo slednje. Glede na to, da ste nazadnje rodili leta 2020, bi zgolj priporočil, da z zanositvijo počakate vsaj še pol leta in takoj okrog 6. tedna nosečnosti poskrbite, da se preveri, kje se je nosečnost vgnezdila. Če se bo vgnezdila v vrhu maternice, torej stran od oslabitve maternične stene, bi bila nosečnost dokaj varna, v primeru, da bi se vzgnezdila v bližini ali na mestu oslabitve (istmokele), pa bi bilo za priporočiti prekinitev nosečnosti ali sprejeti zelo visoko tveganje za zaplete (placenta increta, perkreta ipd.) ter možnost potrebe po odstranitvi maternice ob porodu.


New Report

Close