Iridociklitis… pogosto vnetje
Pozdravljeni!
Prejšnji mesec sem se zdravila zaradi iridociklitisa…. Ker sem predolgo odlašala je bilo zdravljenje dolgotrajno (s kapljicami atropin, maxidex in naclof). Sedaj pa se mi je vnetje ponovno ponovilo…. Ker sem takoj ukrepala in odšla k okulistu so mi rekli, da bo verjetno kmalu minilo. Vzroka za nastanek teh vnetij mi ne znajo povedati, napovedali pa so mi, da se bodo še ponavljala. Ali obstaja kakšen preventiven način, kako zmanjšati pogostost teh vnetij? In ali umetne solze škodijo, če jih uporabljam med zdravljenjem, saj imam občutek suhih oči, kar me zelo moti?
Hvala za odgovor!
Živjo!
Sama se že od spomladi zdravim zaradi alergijskega konjuktivitisa. Uporabljam zelo veliko zdravil za to bolezen in tudi redno 1-2 x mesečno hodim na kontrolo k oftomulogu. Uporabljala sem tablete za alergijo, Aerius, Maxitrol kapljice, Visene light kapljice za večkratno dnevno uporabo in Hyrertears. V lekarni in oftomulog so mi zatrdili, da je sočasno jemanje raznih zdravil za oko nujno. Eni izdelki uničujejo bakterije in hkrati preprečujejo razne infekcije, seveda tudi zdravijo, drugi vlažijo in zmanšujejo utrujenopst, tretji spet preprečujejo alegijske reakcije… Tako, da jemanje kakšnih kapljic, ki imajo malo vsebino konzervansov, sploh ni nič škodljivo, celo dobro je. Čudno, da ti ob tem že niso kaj predpisali, sploh pa če imaš občutek suhih oči, saj umetne solzice oko navlažijo. Lahko, da imaš tudi ti kaj alergijskega. Pojdi k alergologu na testiranje. Meni so odkrili na prah (imam tudi astmo) in na pasjo dlako (doma imamo mini zajčka, ki ima enak alergen kot pes). Upam, da sem ti s tem kaj pomgala.
Lp.
Kristy
Živjo!
Sama se že od spomladi zdravim zaradi alergijskega konjuktivitisa. Uporabljam zelo veliko zdravil za to bolezen in tudi redno 1-2 x mesečno hodim na kontrolo k oftomulogu. Uporabljala sem tablete za alergijo, Aerius, Maxitrol kapljice, Visene light kapljice za večkratno dnevno uporabo in Hyrertears. V lekarni in oftomulog so mi zatrdili, da je sočasno jemanje raznih zdravil za oko nujno. Eni izdelki uničujejo bakterije in hkrati preprečujejo razne infekcije, seveda tudi zdravijo, drugi vlažijo in zmanšujejo utrujenopst, tretji spet preprečujejo alegijske reakcije… Tako, da jemanje kakšnih kapljic, ki imajo malo vsebino konzervansov, sploh ni nič škodljivo, celo dobro je. Čudno, da ti ob tem že niso kaj predpisali, sploh pa če imaš občutek suhih oči, saj umetne solzice oko navlažijo. Lahko, da imaš tudi ti kaj alergijskega. Pojdi k alergologu na testiranje. Meni so odkrili na prah (imam tudi astmo) in na pasjo dlako (doma imamo mini zajčka, ki ima enak alergen kot pes). Upam, da sem ti s tem kaj pomgala.
Lp.
Kristy
Živjo!
Lp.
Kristy
Iridociklitis je bolezen, ki se lahko ponavlja. Zelo pomembno je, da se držite navodil oftalmologa glede jemanja kapljic, povdarjamo, da je potrebno kapljice počasi ukinjati preden jih prenehate. Vzrokov za iridociklitis je kar nekaj – lahko povzroča nek fokus(žarišče) v telesu, kot na primer granulom v ustih ali gnojno vnetje, kje drugje; lahko je vzrok tudi pri ljudeh, ki imajo težave s križem, pri revmatikih. V kolikor se vnetje ponavlja potem se ponavadi odločimo za preiskave, da se morda razišče kaj je vzrok, ni pa nujno, da se vzrok najde.
Zelo pomembno je, da ko začutite, da imate spet težave, da se takoj obišče oftalmologa in da se takoj predpiše zdravila, ker je lahko potek zdravljenja krajši in še druga zadeva, da se zdravil ne neha prehitro.