Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Invazivni lobularni rak dojk zdravljenje

Invazivni lobularni rak dojk zdravljenje

Zanima me sistemsko in hormonsko zdravljenje invazivnega klasičnega lobularnega raka tumor 4 cm , stopnja malignosti 2 (tubuli 3, jederni pleomorfizem 2, mitoze 1), 1 od 19 bezgavk z metastazami do 6 mm, ki se ne vraščajo v perinodalna tkiva, 100% hormonsko odvisni (ER in PR), HER2 negativni. Na desni strani DCSI 2-3 cm, bezgavke niso prizadete. Opravljena bilateralna mastektomija.
Stara sem 38 let, fizično in psihično sem OK. Se pa sprašujem ali je vredno izpostavljati telo kemoterapiji, ali je dovolj samo HT z zaustavitvijo delovanja jajčnikov.

Katja

Pozdrav!
Glede na vašo starost, ste namreč še zelo mlada bolnica in glede na velikost tumorja(najbrž skupaj z in situ komponento?) bi pri vas po smernicah vsekakor prišla v poštev sistemska kemoterapija z antraciklini. Mislim,da nikjer na svetu ni onkologa, ki vas ne bi zdravil trenutno brez da bi vedel onkotype scores brez kemoterapije. Če močno oklevate,kemo DA ali NE, se posvetujte s svojim onkologom in pošljite vas tumor v Kalifornijo na genski podtyping. Dobite točke vašega tumorja in na podlagi le-teh se bo laže odločiti, ali vključiti kemoterapijo v zdravljenje ali ne. Če imajo tumor zamrznjen, potem lahko posljete le-tega tudi v Amsterdam-.gre za podobne metode določanja prognostičnih podgrup tumorjev dojk.Stroške boste morala zaenkrat kriti sama.
Če predpostaviva,da sodite v nizko rizično grupo za ponovitev bolezni po genskem podtipu, je bolezen še vedno v stadiju 2 bila odkrita, kar pomeni po današnjih smernicah največkrat kemoterapevtsko zdravljenje. Ravno pri tem raku se v zadnjih letih ugotavlja, zakaj toliko relapsov ravno po desetih, petnajstih letih po diagnozi-študije razglabljajo o možnosti dejstva, da imajo več relapsov bolnice s tovrstnimi tumorji, ki niso bile deležne antraciklinov v dopolnilnem zdravljenju,.zato menim,da je bolje, da se v vaše zdravljenje vključi tudi sistemska kemoterapija. Hormonska terapija vsekakor pride v poštev.

Upam,da se boste pravilno odločili!
LP MZ

New Report

Close