Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Interpretacija izvidov

Interpretacija izvidov

Spoštovani!

Moj partner je na veselo pričakovanem potovanju hudo zbolel. Bližnji zdravniki so mu nudili zdravstveno pomoč in napravili hitre teste. Imel je vročino 38 – 39 stopinj, bilo mu je slabo, kašljal je, bolečine v prsih…. kazalo je na pljučnico, vendar nekako ni bila. Prvi krvni test na samem letovanju je pokazal
Plaquetas 147 Miles/mmc (150-500)
Enzimologia: Transaminasa g.o.t (AST) 87 U/l (do 60)
Transaminasa G.P.T. (ALT) 101 U/l (do 45)
Gamma G.T. 204 U/l

Po tem sodeč so tamkajšnji zdravniki sumili na hepatitis in rekli, naj se pusti doma temeljito pregledati in testirati. Takoj je šel k našim zdravnikom. Prvi test je pokazal:
AST (GOT) 0,57 (do0,58)
ALT (GPT) 1,18 (do 0,74)
GAMA GT 3,33 (do 0,92)

Te vrednosti presegajo normalne.
Na testih na infekcijski kliniki so izvidi sledeči, svetujejo opazovanje in kontrolo jetrnih testov cez 2-3 tedne:
Hitri test na infekcijsko mononukleozo negativen. RKS normalna.
bilirubin 17/5
AF 1,50
AST 0,48
ALT 0,65
gGT 2,45

Pri svojem zdravniku ni dobil kake “po domače” povedane diagnoze, priporočena mu je bolj lahka hrana, vedno znova, ko obišče zdravnika, upa, da bo izvedel kaj oprijemljivega, vendar nikoli nič od tega. Baje da ni hudo, ker naj bi vrednosti ne bile prehudo povečane, vseeno pa presegajo normalo. In sedaj je vse, kar ima od navodil to, da se mora paziti pri hrani in počakati teh nekaj tednov, da ugotovijo, če se je stanje umirilo, kajti predvidevajo, da gre za nekaj virusnega, telo pa se bo samo očistilo brez zdravil. Odločil se je še za ultrazvok trebušne votline, ki bo morda kaj pojasnil.

Zanima me vaše mnenje ob vsem tem in vaši nasveti. Morda tudi bolj točna dieta? Je dovolj da se izogiba maščobam ali je potrebno omejiti tudi beljakovine? (glede na to, da gre za jetra) Ali svetujete še kako drugo kontrolo (morda po samoplačniški poti)?

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Berjento je res šlo za neko obliko hepatitisa (kaj pa lakholni?). ki je v izzvenevanju. zaenkrat zadošča maščobna in alkoholna abstinenca in ne pretežki telesni napori.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close