Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza interferon beta 1a ali 1b

interferon beta 1a ali 1b

Ravno danes sem v novi številki revije Jana brala članek o MS. Omenjajo da je interferon beta 1b veliko bolj učinkovit pri zaustavljanju multiple kot 1a (si daješ tega v mišico ali pod kožo?).Kako je zdaj s tem, za katero obliko multiple dobiš 1a oz. 1b?

pozdravček

Zivjo!
O učinkovitosti enega ali drugega Interferona se niti ne bi razpisal (temu so namenjene klinične študije, verjetno malo obsežnejše od tistih, ki jih he izvedel v članku omenjeni italijanski profesor), bi pa raje napisal kakšno o samem članku. In površnih ter posplošenih trditvah v njem. Čeprav se avtorica seveda sklicuje na italijanskega profesorja, je nekaj trditev napisanih najmanj nerodno. Ko sem bral ta članek, sem ugotovil, da bom že zelo kmalu definitivno imel težave s peristaltiko in da si lahko že kar začnem izbirati voziček. In fotografija mladega dekelta na vozičku…
No,podobna debata o primernosti takih informacij se je razvila že ob seriji oglasov društva MS. Informacije pa je,zlasti tiste,objavljene v družinskih in podobnih revijah,očitno potrebno še kako preveriti.
No, na tvoje vprašanje pravzaprav niti nisem odgovoril,sem pa napisal svoje mnenje o takih in drugačnih člankih:)!
LP,cvrc

POSVET Z NEVROLOGOM

Se strinjam o članku cvrc; naši doma ko so brali so bli zopet panični.

pozdrav

Tisa, nisem bral članka a vem, da je statistično gledano Rebif 44 (interferon beta 1 a ) najbolj učinkovito interferonsko zdravilo na tržišču. Sicer se od betaferona razlikuje le malo (nepomembno malo) a trditi, da je betaferon dosti boljši od Rebifa 44 je smešno. Da bi verjel taki propagandi, bi moral naleteti na rezultate merodajnih študij. Študije, ki sem jih bral do zdaj kažejo prednost (minimalno) Rebifa44.

Sem na R44, zato bi lahko kdo sklepal, da hvalim “svojega konja”. Zaradi tega priporočam branje uradnih študij.

LP, B.

New Report

Close