Najdi forum

intenzivnost vadbe

Pozdravljen

No zdaj pa jaz res več nič ne razumem, za hujšanje enkrat predlagaš čim bolj intenzivno vadbo s čim večjo kilažo in skoraj ne omenjaš teka in kolesa, saj naj bi bile ravno mišice te ki kurijo maščobo, dručič pa spet naj bo čim več teka in manj vaj za moč. O.K. zdaj bi pa res rada do končno vedela kaj je boljše, ker sama hodim v fitnes že dve leti, enkrat več, drugič manj in stalno nekaj spreminjam svoj program. Prvi inštruktor mi je sicer svetoval, naj čim več delam na trekerju, steperju in podobno, potem pa naj vsako vajo opravim enkrat (po 30 ponovitev) z manjšo kilažo tako, da se ne naprezam. Moram povedat, da sem v prvo izgubila kar nekaj kilogramov na ta način vendar pa sem jih ko nekaj časa nisem telovadila dobila po hitrem postopku nazaj plus še nekaj dodatnih. Rada bi izgubila 8 kg in ne bi rada imela preveč “nabite” postave, vendar pa imam na žalost že po naravi postavo kot smučarke in imam kar široka ramena in debele roke. Glede na to da po vsem temu času od kar hodim v fitnes ni ravno željenih rezultatov čeprav se v fitnesu dobro izčrpam in sem na koncu kot ožeta cunja, me počasi mineva volja in če ne bom dobila kakšnih očitnih rezultatov bom počasi po hitrem postopku odnehala. Po vsej tej dolgi razlagi me zanima kakšen program je zame priporočljiv, če hodim v fitnes štiri krat na teden po eno uro in pol. Aja še to da ne bo pomote, ne jem svinarije in se ne stradam tako, da jem zelo zdravo po večrat na dan.

Za odgovor, ki ga nestrpno pričakujem, se ti že vnaprej zahvaljujem.

Maša,

Oprosti, da si dalj časa čakala na odgovor.

Intenzivnost treninga je zmeraj dobro če je čim večja, razen kadar je namen treninga regeneracija ali le sprostitev. Naj pojasnim tisto glede obremenitve. Če želiš pridobiti nekaj mišične mase je priporočljivo 8-12 ponovitev z obremenitvijo, s katero ne zmoreš večje število ponovitev od predpisanega. Če želiš, le popraviti mišični tonus in hkrati malo oblikovati mišice, potem delaj 25-35 ponovitev z težo, s katero ne boš sposobna napraviti več kot 35ponovitev. Kadar pa je izrecen cilj hujšanje je dobro če delaš najprej z obremenitvijo, s katero zmoreš kakih 35ponovitev, nato težo takoj zmanjšaš za kakšnjo stopnjo in nadaljuješ… ko postane pretežko… znova zmanjšaš težo in nadaljuješ z vajo. To počnes brez počitka oz. z minimalnim… pač tiste 2 sekundi da zmanjšaš obremenitev na trenažerju.

Kadar je prioriteta hujšanje delaš ogrevanje kakih 20min na eni od kardiolinij pri 70% utripu, nato so vaje(kot zgoraj opisano) na trenažerjih z utežmi kakih 40-50min, nato pa še za vsaj 45min znova na kardiolinijo (kolo, stepper, veslanje, itd.) pri 70-80%utripu.

Domen, je glede srčnega utripa napisal en lep odgovor… pa tudi jaz sem nekaj dodal, pa poglej tisto temo.

Če teža še vedno ne bo šla dol, potem očitno poješ preveč kalorij. Saj tudi zate velja enako kot za mene in vse ostale. Če pojem ravno toliko kot čez dan porabim, potem se ne redim in ne hujšam. Če pojem manj, shujšam, če pa več see zredim. Prekontroliraj in izračunaj malo tvojo porabo kalorij… ker če si pri treningu res maksimalno pridna, pa vseeno ne shujšaš… potem pri prehrani nekaj ne delaš pravilno.

LP,
Goran

Pozdravljena

Najprej, nikar ne obupaj nad telovadbo, človek se po njej počuti zadovoljnega in bolj zdravega, da ne omenjam zdravih kosti in srca.

Tako kot je rekel Goran, težje so uteži bolj delaš za moč mišic, vendar ko imaš več mišic, tudi porabljaš več energije (tudi ko le sediš!!) in to je najpomembneje pri hujšanju.
Kalorije pri CARDIO napravah pa porabljaš takrat ko dejansko tečeš….torej brez mišic, ne bo večje porabe kalorij tudi večino dneva, ka ga ne preživiš v fitnesu.

Pa tudi strahu, da bi zaradi dvigovanja uteži ženske izgledale kot bodybilderji ni, ženske nimamo toliko hormona testosterona kot ga imajo moški.

upam, da sem ti bila lahko v kakšno pomoč.

New Report

Close