Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina infektolog

infektolog

Pozdravljeni!
Ne vem, če se spomnite še primera mojega fanta, ki ima izjemno boleče noge. Pred časom ste mi že svetovali, uporabili smo vsa sredstva in preiskave v zvezi z nogami (revma, nevrolog, rentgeni nog, hrbtenice …), pa so bili izvidi vedno bp.
No, po pregledu z Amsatom, smo dobili čisto nove smernice. Izkazalo se je, oz. na podlagi tega pregleda predvidevajo, da bi lahko šlo za neko sistemsko bolezen, ker je pokazalo tudi nekaj težav s trebušno slinavko in jetri, seveda pa tudi desno nogo s kolenom. Ena opcij je tudi okvara, oz. težava z vegetativnim živčnim sistemom.
Predlagajo posvet z infektologom.
Zanima me sledeče:
– kakšne okužbe bi lahko bile (borelija je že izključena)
– kaj to pomeni, da je težava v vegetativnem živčnem sistemu? Se to lahko zdravi?
– mogoče predlagate kakšnega zavzetega in dobrega infektologa, ki bi bil odprt za raziskovanje težav?

Hvala in lep pozdrav!

Sponka1

Spoštovani!

Ta naprava seveda ne more ničesar pokazati, kar s vidi tudi iz številnih namigov, ki so vam jih posredovali.

Med infektologi nihče ne izstopa navzgor ali navzdol, zato je povsem v reu, če pride na pregled na infekcijski oddelek.

Ev. možnosti so kronična utrujenost, tudi zaradi kakšne kornične infekcije, kot so hepatitisi, okužba z epstein Barrovim virusom ipd.

Seveda je možnos tudi psihično ozadje, vendar pa je preko skopih posrednih inforamcij o tem težko sklepati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Lep pozdrav!

Imam en velik problem ki me že več dni muči in bi se rad posvetoval z vami. Točno deset dni nazaj sem imel spolni odnos z dekletom na klic. Bila je malce starejša gospa. Oralni in vaginalni spolni odnos sta bila z kondomom. Vendar sem pred izlivom kondom snel z spolnega uda (z svojo desno roko) in končal po njej. Zanima me ali je možno da sem sem na tak način lahko okužil z virusom hiv ? Skrbim me predvsem zaradi tega ker sem s to roko s katero sem snel kondom nadaljeval z mastrubiranjem. Je možno da se je tekočina prenesla na mene ?

Upam da sem dovolj razločno opisal svoje skrbi.

Pozdravljeni.

Spoštovani!

NE

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni!

Zelo veliko se gibljem v naravi in posledično sem tudi velikokrat izpostavljena klopom. Tako sem opazila, navkljub vsem preventivnim ukrepom, da sem imela prisesana dva klopa. Enkrat na levi nogi in enkrat levo ledveno ( 18. 9. 2010 in 1. 11. 2010 ). Izvid serologije za Borrelio burgdorferi, kjer je po metodi ELISA IgM pozitivno in IgG pozitivno, po metodi Imunoblot pa IgM 10 točk in IgG 29 točk. Po vseh spremljajočih bolečinah, sem bila sprejeta na zdravljeneje v bolnišnici Celje, infektološki oddelek. Zdravljenje je potekalo dva tedna, venozno z antibiotikom ceftriakson, brez zapletov. Domov sem odšla praktično brez bolečin.

Letos meseca maja in junija ( dva meseca ), pa so se začele pojavljati bolečine v glavi, vratu, ramenih, v predelu lopatic, križu, petah…zopet so tiste pekoče bolečine. Takrat sem opravila kontrolno ser. na Bb, po metodi ELISA IgM, IgG pozitivno, po metodi Imunoblot IgM 8 točk in IgG 16 točk. V primeru bolečin sem vzela nalgesin in je bilo bolje. Štiri mesece je bilo veliko bolje, bolečin praktičnio ni bilo. 27. 10. 2011 pa sem prišla na kontrolni pregled v celjsko bolnišnico, oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Prijazna specialistka infektologije je ugotovila neskladje v vztrajanju pozitivne ser. na Bb v IgM območju. Pri ponovitvi vse bolečin mi je priporočila pregled pri revmatologu. Naročila sem se pri revmatologu in bom morala žal čakati do 20. 2. 2012 na pregled in mnenje.

Zaradi ponovnih in pekočih bolečin sem odšla k svoji osebni zdravnici, ki me je napotila na odvzem krvi in vode. Izvid je bil bp. Zoper bolečine mi je napisala nalgesin forte 550 mg. Svetovala mi je ponovno kontrolo pri infektologu in obisk revmatologa.

Prosim vas lepo, rada bi vedela, kaj pomeni IgG pozitivno in IgM pozitivno, kljub zdravljenju, kajti vnovičnega prisesanega klopa nisem opazila? Je možno, da je bilo dvotedensko zdravljenje premalo? Ali naj počakam s kontrolo pri infektologu in naj grem šele sredi februarja k revmatologu? Predvsem me najbolj skrbijo bolečine v hrbtenici in vratnem delu lobanje ter vrtoglavice? Kaj mi je storiti?

Hvala za odgovore in lep pozdrav.

Spoštovani!

Oprostite za dolgo čakanje!

IgG je znak kronične, stare infekcije, IgM sveže. Pri različnih stanjih, kot je nosečnost ali revmatizem, pa je imunološki odgovor lahko spremenjen. Kkašen pa je bil izvid revmatesta in sedimentacije?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!

Na pregled k revmatologu grem šele 20 februarja 2012.

Noseča sigurno nisem, ker imam redne menstuacije. Ali sem lahko?

Zdravnica je rekla, da je sedimentacija ok. Koliko je to ok, pa ne vem. Mi lahko poveste kakšna je oznaka ali pa kratica za sedimentacijo?

lpp

Biba M

Spoštovani!

Revmatest lahko opravite tudi pri vašem zdravniku.

sedimentacija = SR

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!

Mar res, da se lahko revmatest opravi pri zdravniku? Kako to, da moja zdravnica tega ni naredila? Kako se to opravi? Brez napotnice ali z?

lpp

Biba M

Spoštovani!

Da. Preiskave delajo na Zavodih za zdravstveno varstvo, Mikrobiološkem inštitutu in v bolnišnicah. Zdravnik vam izda naročilnco za laboratorij.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!

Hvala vam za podatke. Ste mi pomagali.

lpp

Biba M

Pozdravljeni,

imam dva otroka stara 2 leti in drugi 6 mesecev. V vrtcu v tem času razsajajo norice, sama pa ne vem če sem jih prebolela. Po pripovedovanju moje mame sem sicer dobila ENO piko, ki bi lahko bila norica, ravno v času, ko so razsajale norice, vendar pa nisem imela nobene vročine.
Glede na to, da vem da ta bolezen pri odraslih poteka v hudi obliki in da se bom temu pri dveh otrocih težko izognila ( v kolikor noric še nisem prebolela), me zanima ali mi lahko splošna zdravnica da napotnico za testiranje ali sem norice prebolela ali ne? Hkrati pa me zanima, ali bi v primeru, da noric še nisem prebolela priporočali cepljenje? Sama se h temu namreč nagibam.

Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav,

Tanja

Spoštovani!

Ev. bi vas zdravnica lahko dala na pregled za imunost proti noricam, a to ni ravno običajno, saj ne gre za nobeno zdravstveno indikacijo. Težko napovem odločitev zdravnice.

Cepljenje proti noricam boste lahko opravili na zavodu za zdravstveno varstvo, vendar boste samoplčanica, ker ne gre za obvezno cepljenje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni.

Ta teden so me testirali za boreliozo in izvidi so taki:
IgM proti OspC in VIsE: POZITIVNO (30,2 E/mL) – mejna vrednost: 18-22 E/mL
IgG proti VIsE: POZITIVNO (1884 E/mL) – mejna vrednost 10-15 E/mL :O

Zanima me kaj to pomeni? Zakaj imam tako visoko IgG? Sicer grem v bolnico naslednji teden, ampak me vseeno zanima.

Lep pozdrav.

Spoštovani!

Da gre lahko za akuitno okužbo z borelijo, in bodo najbrž uvedli zdravljenje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni!

Imam eno veliko težavo. Pred tremi leti se mi je prvič pojavil HERPES SIMPLEKS TIP 2. Od takrat naprej se mi vse pogosteje pojavlja. Zdravim se z tableti. Od samega začetka sem jih jemala po potrebi. Takoj, ko sem začutila, da se nekaj dogaja. Ker pa se mi je začel pojavljati vsak mesec, sem jih začela jemati preventivno, 2x na dan. Ob zdravljenju se mi je kljub vsakodnevnemu jemanju tablet občasno pojavil, ampak je bilo bistveno bolje. Preventivno 2x na dan sem jih jemala eno leto. Sedaj sem pa prekinila, ker z partnerjem načrtujeva nosečnost. Odkar sem jih nehala jemati, sem mi spet pojavljajo herpesi. V preteklem času se mi je pojavljal na splovilu, rokah, nogah… Sedaj pa večinoma na levi dlani. Naredi se mi herpes in še preden se zaceli, se mi že naredi drug. Moj osebni zdravnik pravi, da takšnega primera, kot sem jaz ni niti v literaturi in, da ne ve kaj narediti. Slišala sem, da obstaja tudi zdravljenje z injekcijami, vendar mi moj zdravnik tega ni nikoli omenil. Prosim vas za nasvet oz. mnenje kaj vse se da narediti, saj sem že čisto obupana. Težko je blažiti vso te srbečico, zbadanje in bolečino. Namreč preden se mi naredi herpes, me spremlja huda bolečina v rokah in nogah, kot nekakšno hudo trganje (revma). Vem, da se tega ne da pozdraviti, saj imamo to ves čas v telesu, ampak je pa možno, da se nikdar več ne pojavi. Prosim za pomoč!

Hvala lepa že v naprej!

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Ne znam vam pomagati, kako izboljšati stanje brez zdravil. Po nasvet bi se zatekel k infektologom, ki pa njabrž razen tablet tudi ne bodo imeli drugega predloga. Verjetno ste kje zasledili kakšne interferonske ali pdoobne injekcije, o čemer pa nimam ustreznega zannaja, da bi lahko kar koli rekel.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Lep pozdrav letos so me trikrat testirali za Borrelia izvid vedno pozitiven na IgM na IgG negativen kaj se to dogaja v mojem telesu moje počutje je slabo glavoboli pekoča bolečina v vratnem delu utrujenost nemirno spanje potenje.Lepo prosim za odgovor Milena

Spoštovani!

Lahko gre za kakšno imunološko-revamtološko bolezen ali motnjo. Pri revmatologu bi lahko izključili bolezni z njihovega področja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani,
po splavu v 11.tednu nosečnosti so ugotovili, da imam svežo okužbo s toksoplazmo (IgG 109, IgM 10,6, IgG nizka avidnost). Zanima me, kako je z načrtovanjem naslednje nosečnosti? Zdravnica jo je namreč odsvetovala vse dokler ne bodo izvidi primerni (čez 3 mesece imam kontrolo). Omenila je, da je okužba lahko nevarna za plod še maksimalno 2 leti. Ker imam težave z zanositvijo in bi rada čim prej šla v naslednji postopek OBMP, me zanima, če obstaja kakšno zdravljenje, ki bi pospešilo ta proces in mi omogočilo, da grem čim prej v naslednji postopek.

New Report

Close