Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Infekcijska mononukleoza

Infekcijska mononukleoza

Lep pozdrav!
Na vas se obračam za nasvet.
Imam 13 mesecev starega sina, zdravnica sumi, da ima infekcijsko mononukleozo =Levkociti 10, povečani monociti, zmanjšani eritrociti, nizki vnetni parametri, hemoglobin 99…
Je bled, rahlo rumen, tipen je rob jeter, vneto grlo, zamašen nos brez izcedka, povečana žrelnica, suh kašelj, od dne 5.2.do danes vročina pretežno zvečer, ponoči in zjutraj, naraste naenkrat na 38,5, tudi sama pade ali pa pade z lekadol sirupom. Očesne veznice rdeče, brez izcedka. Občasno razdražljiv, apatičen in zaspan, drugače živahen. Blato odvaja 3x na dan, prej 1x, je redko s primesjo sluzi. Od 28.1 do 4.2. je jemal Hikoncil zaradi vnetja srednega ušesa, 3.2.se je pojavil rdeč izpuščaj po trebuhu, ki se je razširil na celo telo (tudi na dlani, podplate in obraz), zginil je7.2.

Januarja sem ga začela uvajati v vrtec, drugi teden uvajanja sva oba zbolela, imela vročino čez 39C, kašljala, smrkala. Čez deset dni zopet vročina pri sinu, kašelj in veliko sluzi v nosu, ugotovljeno vnetje srednjega ušesa, dobi hikoncil in kot sem že zgoraj napisala, izpuščaje po telesu, ter naslednji dan po prenahanju antibiotika zvečer dobi vročino 38,3C, ki se ponavlja vsako noč do danes. (Zjutraj sva bila pri zdravniku). V vrtec se še nisva uvedla. Zdravnica priporoča privat varstvo in z možem razmišljava v tej smeri.

Ali bi bilo pomenbno, da se naredi test, če ima res infekcijsko mononukleozo? Bi bilo lahko kaj drugega?
V literaturi sem si prebrala o tej bolezni. Do uvajanja je bil zdrav, se še doji. Skrbi me, da bi prišlo do rupture vranice. Ali bodo potrebne kontrole jetrnih testov in EKG-ja? Na kaj moram biti pozorna, če se bo stanje poslabšalo, koliko časa je lahko še bolan, po kolikem času se mu bo okrepil imunski sistem…in še in še vprašanj.

Od zdravil prejema samo Legofer sirup, Operil kapljice za nos (danes bo drugi dan) in od danes naprej Geokorton kapljice v nos. Dajem mu tudi Kindervital sirup-vitamini.

Zelo lepo se vam zahvaljujem za odgovor!
Enkrat ste mi že pomagali z nasveti v zvezi z sumom na uroinfekt. Še enkrat najljepša hvala!

Spoštovana Vesna!

Kot ste verjetno prebrali, povzroča infekcijsko mononukleozo
Epstein-Barr virus, s kratico ga imenujemo EBV, ki spada v družino herpes
virusov. Je eden najpogostejših virusnih povzročiteljev okužb pri ljudeh. Okužbe so pogoste povsod v svetu. Majhni otroci se pogosto prekužujejo asimptomatsko ali le z blago klinično sliko, bolezen pa je resna (in v 30-50% poteka s klasično klinično sliko, o kateri ste verjetno brali, pri mlajših odraslih). Večina ljudi se s tem virusom prekuži v prvih tridesetih letih življenja.
Mnogi majhni otroci se torej prekužijo z EBV popolnoma tiho, pri mnogih pa klinične slike ni mogoče razlikovati od drugih blagih virusnih okužb v otroštvu.
Klasični simptomi so: vročina, vneto grlo, otečene bezgavke. Včasih otečejo tudi jetra in vranica. Težave s srčno mišico ali prizadetost osrednjega živčevja so zelo zelo redke – pojavljajo se predvsem v obdobju, ko je klinična slika bolezni bolezni močneje izražena- torej v adolescenci in pri mladih odraslih.

Herpes virus se tudi pri tej okužbi potuhne in se kasneje lahko ponovno reaktivira, v večini primerov brez spremljajočih znakov okužbe. Možne so tudi reaktivcije bolezni in bolezen s kroničnim potekom.

Virus se prenaša s slino, inkubacija je 4 do 6 tednov .

Klinično diagnozo bolezni postavimo simptomastsko: ob vročini, vnetem žrelu, oteklih bezgavkah, ustrezni starosti bolnika. Dodatne laboratorijske teste uporabljamo za potrditev bolezni. V krvni sliki opazujemo povišane levkocite, povišan procent atipičnih levkocitov, cca v 10%- prisotne mononuklearne celice. Če imamo tipično klinično slikoin tipično krvno sliko s povišanimi levkociti ter značilnimi mononuklearnimi celicami, je diagnoza skoraj gotova. Če pa je zdravnik v dvomu, lahko opravi še specifične serološke teste z dokazovanjem specifičnih protiteles. Pri bolnikih, ki imajo simptome, ki so podobni infekcijski mononukleozi, opravimo t.i. Paul-Bunnell test heterofilnih protitetes, ki lahko potrdi diagnozo. Obstajajo še nekateri drugi testi, s katerimi infekcijsko mononukleozo razlikujemo od drugih virusnih obolenj. Podobno kot infekcijska mononukleoza lahko potekajo tudi nekatere druge okužbe: npr. okužba z adenovirusom, citomegalovirusom, parazitom Toxoplasmo gondii…

Pomembno je, da veste, da lahko simptomi povezani z infekcijsko mononukleozo, trajajo kar 4 mesece. Ker vsaka herpes okužba, ki ima izražene klinične simptome, precej oslabi našo obrambo, izjemno pozdravljam vaše razmišljanje, da otroka obdržite v zasebnem varstvu. Klinično stanje bo vsekakor spremljal vaš pediater, ponovno pa poudarjam, da so klasični klinični znaki, značilni predvsem za adolescente in mlajše odrasle.
Na kaj morate biti pozorni?
Otroka predvsem opazujte. Spodbujajte ga k čim bolj mirni igri in se vsaj v naslednjih tednih poskusite čim bolj izogniti divjanju. Stanje vranice (če jo je pediater zaznal kot povečano) bo sigurno spremljal pediater. Če je vranica slučajno res povečana, je potrebno paziti, da otrok ne dobi udarca v trebuh (izogibanje kolektivom). Vsekakor pogosto zračenje prostorov in na zadostno vlaženje zraka.

Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Najlepša hvala za odgovor!
Ali grem lahko z otrokom, ki preboleva infekcijsko mononukleozo in nima vročine, z vozičkom ven, na sprehod?
Ali mora zdravnica prijaviti bolezen pristojnemu zavodu in obvestiti vrtec?
Ali ima otrok tudi tako močno porušen imunski sistem, če okužba ni infekcijska mononukleoza, ampak okužba z adenovirusom, ali citomegalovirusom….? Je pri teh okužbah tudi potrebno tako dolgo okrevanje?
99% je, da ga izpiševa iz vrtca do septembra.
Kaj menite o Bronhomunalu? Mu ga priporočate? Na forumu starši staršem so različna mnenja.
Lep sončen pozdrav!

Spoštovani!
Z otrokom greste lahko ven, izogibajte pa se zaprtih prostorov.
Zdravnica mora bolezen prijaviti pristojnemu ZZV-ju, ni pa ji potrebno obveščati vrtca. Zelo je zaželjeno, da vrtec obvestite vi. Pri pojavu infekcijske mononukleoze v skupini ne izvajamo posebnih ukrepov.
Vse virusne okužbe imajo lahko težak potek, je pa okrevanje pri klinično razviti adenovirozi in citomegalovirusni okužbi običajno krajše. Morate pa vedeti, da sva sedajle na spolzkem terenu, saj je tudi infekcijska mononukleoza pri mnogih otrocih lahko povsem tiha okužba.
Bronchomunal je lahko dopolnilno sredstvo za pridobivanje odpornosti, saj z njim vnašamo v telo delce mikroorganizmov, proti katerim naj bi pridobili odpornost. Je pa način vnosa nekoliko drugačen, kot je pri naravni s tovrstnimi povzročitelji. Pri naravnih okužbah se povzročitelji nanesejo predvsem na sluznice dihal, z Bronhomunalom pa jih vnašamo v prebavila.
Predvsem vam svetujem podaljšanje dojenja, čim več gibanja na svežem zraku in zaenkrat izogibanje kolektivom.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

pozdravljeni! stara sem 24 let in sem danes prišla od zdravnika z diagnozo infekcijska mononukleoza. imam skoraj 9-mesečno hčerko s katero sma nenehno v stiku. zanima me ali je za otroka to zelo nevarno? kakšni so simptomi pri takem otroku in kako dolgo je inkubacijska doba? prosim čimprej za odgovor….

Spoštovani, načeloma infekcijska mononukleoza pri majhnih otrocih poteka bistveno blažje kot pri odraslih, najtežji potek pa vidimo pri adolescentih in mlajših odraslih. Pri mnogih majhnih otrocih poteka povsem tiho, brez kakršnihkoli kliničnih znakov, zato pogosto sploh ne vemo, kdaj se je otrok prekužil. Otroci, ki razvijejo bolezenske znake, pa imajo lahko različne klinične znake: od blažje viroze, do blažje angine, do angine z izpuščajem, do prave infekcijske mononukleoze z izpuščajem, visoko vročino, splošno prizadetostjo, angino, povečanimi bezgavkami, jetri, vranico, tipično krvno sliko, v kateri prevladujejo tipični limfociti.
Inkubacija je običajno 1 mesec.
http://sl.wikipedia.org/wiki/Infekcijska_mononukleoza

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!
Prosim za nasvet: mož je pred kratkim prebolel gnojno angino, dobil Ospen 1500. Z antibiotiki je zaključil pred 4 dnevi. Imel je močno povečane vratne bezgavke, splošno počutje je bilo slabo skoraj ves čas zdravljenja. Danes ima pa ponovno temperaturo 38,7, začetek nenaden, brez drugih znakov kakšne infekcije, z blagim glavobolom. Splošno počutje je slabo, apetit pa dober.
Pred tem je bil zdrav, dolga leta se ni nalezel niti gripe, niti nahoda, čeprav smo bili bolni vsi okoli njega. Že prvič sem pomislila na infekcijsko mononukleozo, saj so bile bezgavke na vratu tako povečane, da so se videle, vendar so se zmanjšale že prvi dan zdravljenja z antibiotiki.
Je možno, da v resnici ni šlo za angino ampak mono in je ta današnja vročina še del le te?
Je mogoče, da je tako hitro za angino dobil še eno infekcijo s tako visoko temperaturo?
Kaj svetujete? Lahko počaka, da vročina pač pade, ko bo, ali se kaj mudi k zdravniku?
Sicer veliko teče- ali bi svetovali manj aktivnosti, kako dolgo?
Hvala lepa in lep pozdrav!

Spoštovani, infekcijsko mononukleozo diagnosticiramo pa podlagi klinične slike in tipičnega laboratorijskega izvida.
V kolikor se je stanje angine možu na hitro (najkasneje v 48 urah) izboljšalo po prejemu antibiotika, je najbrž imel streptokokno angino. Tudi ponovno obolenje z istim povzročiteljem (streptokokom) 4 dni po prenehanjuu jemanja antibiotika je možno, še zlasti, če terapije ni jemal do konca (10 dni) ali pa je v gospodinjstvu ali moževi ožji okolici klicenosec streptokoka.

Kaj se dogaja v resnici, je nemogoče reči brez temeljitega kliničnega pregleda in laboratorijskih preiskav: diferencialna bela krvna slika, CRP, če se le, da tudi odvzem brisa žrela za ugotavljanje streptokoka. Vseakor svetujem obisk pri zdravniku in zaenkrat omejitev telesne akrivnosti, pitje čim tekočine in vitamin C.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni
Imam sina starega 18 mesecov in je pred enim mesecom bil cepljen potem se je v vrcu pojavila bolezen z imenom usta roke noge se pravi 5 bolezen.potem je kaslju skoraj dva meseca in ta teden je zdravnica ugotovila da ima pljuca zabasana in ima brohitis zdravnica mu je prepisala pumpico vizolin otrok je dau kri in v krvi nadli da ima infekcijska mononukleoza sedaj me zanima a bo imel kake posledice.vrocine nima ampak ima nos zamasen in mu tudi tece iz noska.a bo z jetri vse uredu.od septembra odkar je zacel hodit v vrtec je en teden v vrcu dva tedna dima moram pa povedati da je otrok zelo navezan name in da sva se zelo tezko privadila v vrtec.prosim vas pomagajte kajti zelo me skrbi dubu je caj da pije da se mu cistjo jetra

Spoštovani!
Opisujete težave mnogih otročkov, ki vstopajo v vrtec in v prvih parih mesecih prebolijo številne okužbe.
Če prav razumem, je otrokova zadnja okužba infekcijska mononukleoza. Bolezen povzroča virus Ebstein Bar, ki se prenaša kapljično. Pravite, da ima otroček ob tem tudi prizadeta jetra. Če ima ob infekcijski mononukleozi povečana jetra, otroček nikakor ne sodi v vrtec, dokler se temeljito ne pozdravi. Otročka imejte doma, dokler se temeljito ne pozdravi, saj je njegova odpornost ob okužbi z virusom infekcisjke mononukleoze precej zmanjšana. Bolezen sicer pri večini ne pušča posledic.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spostovani!

Otrok ima ze vec dni nepojasnjeno temperaturo, ki naraste tudi na 41. Ves cas tozi, da boli glava.
Krvna slika kaze, da so povecani levkociti, monociti, in pa en kup znizanih vrednosti.
Urikult bp.

Razen visoke temperature, glavobola in utrujenosti ni drugih simptomov.

Zanima me, ali bi bilo smiselno testirati za infekcijsko mononukleozo? Puncki se je zbijala vrocina z brufenom, pediater pa je po nekaj dneh, kljub temu, da konkretne diagnoze ni postavil, predpisal antibiotik zinnat.

Hvala!

Spoštovani, morda bi še napisali, kaj vse je znižano. Pri infekcijski mononukleozi so mononuklearci zelo značilni in bi jih morali videti ali vsaj posumiti nanje na osnovi diferencialne krvne slike. Zanimal bi še podatek o CRP. Za infekcijsko mononukleozo je najbolj značina krvna slikam možno pa jo je ugotavljati tudi s serološkimi testi. Kako pa se stvar odvija po 1 odmerku Zinata?

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Tole je izvid. Zinnata pa se ni dobila.

K-Lkc 16,6 10^9/L povišani
K-Erci 4,81 10^12/L
K-Hb 117 g/L znižan
K-Ht 0,360 1 znižan
MCV 74,8 fl znižan
MCH 24,4 pg znižan
MCHC 326 g/L
RDW 14,8%
K-Trombociti 206 10^9/L
MPV 6,9 fl zmižan
Nevtr. segmentirani# 11,34 10^9/L povišano
Limfociti# 2,85 10^9/L
Monociti# 2,06 10^9/L povišani
Eozinofilci# 0,13 10^9/L
Bazofilci# 0,20 10^9/L
Nevtr. segmentirani 68,4%
Limfociti 17,2% znižani
Monociti12,4% povišani
Eozinofilci 0,8%
Bazofilci 1,2%

Otrok se vedno tozi, da jo boli glava in tudi bruha.

Spoštovani, glede na izvide so limfociti relativno znižani, absolutno oa so povišani segmentirani nevtrofilci, ki se povečajo pri bakterisjkih okužbah. Škoda, da ni podatka o nesegmenitranih nevtrofilcih. Skratka na takole sliko obstaja močan sum na bakterijsko okužbo in posledično zdravljenje z antibiotikom.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Imam nekaj vprašanj glede infekcijske mononuleoze oz. EBV…Star sem 21 let in v ponedeljek 1 teden in 1 dan nazaj me je začelo boleti grlo, kmalu me je začelo še tresti zaradi mraza in zelo sem se znojiu na toplem, malenkost me je bolela glava, nisem imeu apetita in bil sem brez energije.
Levi mandelj sem imel otečen in bil je prikrit z belimi oblogami, v torek sem cel dan preležal zaradi pomankanja energije in ker sem sam sumil na gnojno angino sem se z zdravnico dogovoril za pregled naslednji dan. V sredo zjutraj sem odšel k moji zdravnici in mi je naredila bris ter rekla, da je lahko gnojna angina ali pa infekcijska mononukleoza. Predpisala mi je Ospen 1500 in mi rekla, naj grem naslednje jutro na odvzem krvi.
Naslednji dan sem se počutil že malenkost boljše, saj mi je antibiotik pomagal, kakor že pri prejšnih anginah v preteklih letih. Šel sem dat kri in čez nekaj ur poklical zdravnico, ki mi je rekla da imam EBV in naj antibiiotike neham jemati saj ne pomagajo v tem primeru. Ko sem ji razložil, da se mi zdi da mi je antibiotik že zelo pomagal mi je rekla naj jemljem do ponedeljka in potem neham.
Vsak dan sem bil veliko boljše in ko je prišel ponedeljek sem bil že čisto v redu.
Povsod sem prebral, da IM traja kar dolgo in je z antibiotiki ne moreš pozdraviti.. Zanima me, če gre po vašem mnenju tukaj za EBV. Danes en teden in en dan po 1. simptomih sem šel dat kri še na zasebni laboratorij, kjer dela znanka in izvidi so pokazali 0, se pravi da IM ni prisotna. Je to možno že po enem tednu? Vprašal sem mojo zdravnico kako, da so mi antibiotiki pomagali pa je rekla, da sem zgleda imel poleg EBV še bakterijsko angino pri kateri pomaga Ospen in da sem imel srečo, da je IM trajala tako malo časa.. Ampak povsod piše, da naj bi trajalo vsaj minimalno dva tedna in da so simptomi dosti hujši od mojih, jaz tudi z vranico nisem imel nikakršnih problemov, tudi zdravnica me je pretipala in ko sem jo poklical za izvid mi je rekla, da jetra niso poškodovana in se lahko ukvarjam s športom.
Grozen občutek je, ko veš, da si dobil nekaj kar bo v telesu prisotno celo življenje. Že nakaj dni ves čas razmišljam o tem.
Prebral sem, da virus miruje v celicah in se širi z razmnoževanjem okuženih celic, kaj to v bistvu pomeni? Dalj časa, ko imaš virus več celic bo okuženih in prebral sem, da se te potem lahko razvijejo v rakave itd. Kako je s tem takrat ko miruje v telesu in telo proizvaja protitelesa..?

Res najlepša hvala za odgovor, to mi ogromno pomeni

Lep pozdrav in hvala!

Spoštovani, z Ebstein virusom, ki povzroča infekcijsko mononukleozo, se večina ljudi sreča v predšolskem obdobju in tudi prekuži; bolezen takrat običajno poteka z blago klinično sliko. Težje klinične slike prabe Pfeiferjeve bolezni običajno vidimo, če se z virusom prvič srečamo šele v obdobju mladostništva, ali mlajše odrasle dobe, ko bozene najpogosteje poteka kot prava infekcijska nukleoza, s hudo angino, številnimi povečanimi bezgavkami, izpuščajem, prizadetostjo jeter, vranice in značilno krvno sliko, ki je ni mogoče spregledati.
Kaj ste prebolevali vi, nimam pojma, saj ne poznam vaše krvne slike, strepto-lateksa za ev. potrjevanje streptokokne okužbe pa tudi niste delali, prav tako ne klasičnega brisa žrela. Kakšne teste so delali v zasbnem laboratoriju tudi ne vemo. Vse skupaj je zelo čudno, glede na uspešnost antibiotičnega zdravljenja pa najbolj podobno streptokoni angini. Če ste že jemali antibiotik in z njim zdravili streptokokno angino, ga morate vedno jemati 10 dni.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

že skoraj dva meseca imam ob spanju na boku(na obeh straneh) občutek teže, kot da bi imel povečano vranico in jetra, pred tem sem imel boleče bezgavke po vsem telesu in omotico, prav tako se mi pojavlja ponavljajoče se vneto grlo, jezik je bel, občasno dobim rahlo vročino, ki traja uro ali dve potem pa izgine, predvsem po prsih in vratu se mi občasno pojavijo nesrbeče rdeče lise. Vmes so izpuščaji za nekaj časa popolnoma izginili, a so se ob ponovnem vnetju grla vrnili.
Krvna slika je po zdravnikovih besedah dobra, povišani so le monociti. Bris grla negativen. Jetrni encimi so prav tako v mejah normale.
So povišani monociti značilni za mononukleozo? Kar se izpuščajev tiče me zanima, če je možno, da se ti pri mononukleozi pojavijo brez jemanja kakršnihkoli zdravil? Simptomi niso ravno hudi, se pa vlečejo že kar nekaj časa, zato me zanima, če bi lahko šlo za mononukleozo? Star sem 21 let in pred tem brez posebnih zdravstvenih težav.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani, ob infekcisjki mononukleozi so povečani monociti in sicer gre za povečane plazmatke. Klinično sliko infekcisjke mononukleoze povezoročajo razlipčni virusi: najpogosteje Ebstein Barov in citomegalovirus, tako klinično sliko najdemo tudi ob okužbi s toksoplazmo. V kolikor se vam pojavljajo simptomi, ki govorijo v to smer in zlasti ob povečanih monocitih, je smiselno nadaljnje ugotavljanje protiteles.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

Že nekaj casa(vec kot pol leta) opazam povecano bezgavko nazaj na vratu (punktat je pokazal reaktivno bezgavko), po punkciji so mi tudi uz preiskali celoten vrat in našli še tri povečane bezgavke (na vsaki strani pod žlezo slinavko in eno na levi strani vratu). Vse so manjse od 1 cm, le ena je 1.1 cm, vse reaktivnega izgleda.
Ker krvna slika ni pokazala nobenih vnetij, so me na inf.poslali na preiskave za tuberkolozo(neg.), toxo(neg.), EBV (poz.), posredujem vam celoten izvid:
EBV igg proti BCA/EA:POZITIVNO
EBV igM proti VCA: NEGATIVNO
EBV igG proti EBNA: POZITIVNO
EBV specificna protitelesa proti kapsidnemu antigenu IgG: 1:640,pozitivno
EBV specificna protitelesa proti early antigenu: Titer EBV anti-EA: 1:160, pozitivno

Stara sem 32 let, noseca 15 tednov.
Mojo os.dr. skrbi, da okuzba se traja, saj je early antigen pozitiven
Na inf.so trdili, da gre za staro okuzbo.
Torej, je stara okuzba ali se vedno traja? Lahko po okuzbi s tem virusom vezgavke ostanejo povecane za vedno?
Zelo me skrbi, ker EB virus povezujejo tudi z limfomi in rakom grla. Torej imam povecano moznost, da se iz teh reaktivnih virusov razvije limfom??

Hvala za odgovor!

New Report

Close