Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Imunski sistem po porodu

Imunski sistem po porodu

Pozdravljeni.

 

Zanima me ali je po porodu kaj slabsi imunski sistem? Nekje do 6tednov po porodu? In, ce je, zakaj?

do 6 tednov po porodu je imunski sistem približno tak kot v nosečnosti. Tkivna imunost je torej nekoliko slabša, torej so porodnice lahko nekoliko bolj dovzetne za viroze in glivična vnetja, kjer je ta vrsta imunosti bolj pomembna.


Hvala za odgovor. Jaz sem zbolela 6 tednov po porodu za covidno pljučnico, kateri se je pridružilo še bakterijsko vnetje. Je to lahko tudi na račun tega?

hm? To se zgodi tudi nenosečim, zato konkretno pri vas to ne bo mogoče reči. Pa tudi precej pozno po porodu je bilo (6 tednov?).


Ja, 6 tednov. Torej lahko je to nekaj prispevalo, lahko pa tudi ne. Pa se to potem steje kot tezji potek?

če niste bili v bolnišnici ali če ne boste imeli “dolgi covid”, ne.


Malo je manjkalo, da bi sla v bolnico, saj sem ob jutri imela saturacijo tudi 90, nato pa do 95 cez dan … kaj pa lahko v prihodnje pricakujem, ce se spet okuzim z drugim sevom? Podobem potek?

tega odgovora pa ne poznam. Vsekakor niste več noseči niti kratek čas po porodu, torej za enkrat ne gre razmišljati o novi okužbi. Po mojem ste najmanj 6 mesecev po okužbi varni pred ponovno okužbo s corono, zelo verjetno pa neskončno dolgo ali vsaj pred hujšim potekom od prvega.


Torej je najboljse, da se cepim se z enim odmerkom?

ne vem. Kdaj ste prebolevali korono?


3 mesece nazaj. Protiteles imam 2700 (izmerjeno 1 mesec nazaj). Vendar bojda visina nic ne pove.

višina protiteles primerjalno res pove malo, pove pa, da imate zagotovo tudi celično imunost in to je tisto, kar šteje. Glede cepljenja po preboleli bolezni se pa morate sami odločiti. Za to res ne potrebujete še mojega blagoslova.


Hvala za odgovor. Kaj menite o ponovni okuzbi v tem casu, torej 3 mesece po okuzbi? Ker smo bili v termalnem parku in zdaj me skrbi.

skrajno majhna verjetnost, da se tako kmalu infekcija ponovi


New Report

Close