Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja imena prstov, dni… Kdaj?

imena prstov, dni… Kdaj?

Zadnjič so v vrtcu peli pesmico o prstih in vzgojiteljica me je opozorila, da samo moja deklica ni znala poimenovati svojih prstov. Ko sem jo spraševala doma, je zamešala prstanec in kazalec. Aja, stara je 4, 5 let.
Koliko pa so bili stari vaši otroci, ko so to osvojili?

Zanima me tudi, kdaj osvojijo dneve v tednu, moja jih našteje po vrsti, pri enem ali dveh ji moram pomagati.

O mesecih zaenkrat še nima pojma, ve pa, v katerem mesecu ima rojstni dan.
Letne čase našteje po vrsti in ve značilnosti (sneg, morje, zvončki).

Kaj pa vaši štiri in pol letniki?

Imena prstov našteje pri 2 letih in pol. Dnevov še ne pozna, razen nedelje, ker smo vsi doma.

Res je bolj pozno, pri 4.5 letih, ampak, če niste temu posvečali pozornosti in je niste tega učili, je čisto normalno, da ne tega ne zna povedati. Jaz sem kot otrok zelo pozno obvladala levo in desno, ker me tega enostavno ni nihče naučil.

Bacilka.

Hm, jaz niti mož je imena prstov nisma učila (nekako ti to ne pade na pamet), vem pa da so se v vrtcu to učili, ker smo potem to doma ponavljali.

Ni pa mi nikoli vzgojiteljica omenila, da ne bi samo ona znala. Zato pa so tam o tem govorili in se hkrati tudi naučili.

Naša je stara 5 let pa ji ta imena delajo še malo problemov, ve tudi dneve v mesecu, vendar včasih malo pomeša.

Mnenje vzgojiteljice o njej, da je zelo brihtna. Če bi bilo drugače, bi mi že povedala oziroma rekla, da naj na kakšni stvari delamo.

Ne se preveč sekirati. Zdaj, ko pa o tem govorite, pa malo ponavljajte, pa bo ……………..

Lep dan

Naša 5-letnica imena prstov pravzaprav šelel sedaj osvaja in jih zelo redko poimenuje pravilno. Dneve v tednu je pričela osvajati šele nekaj mesecev nazaj, pa ji tudi moram še kdaj pomagati (zaporedje že zna, ko pa gre za imena v pogovoru, se ji hitro pomešajo). 3-letnica ji sledi z veliko hitrostjo in mislim, da jih bo obvladala dosti prej kot jih je sestrica. Ker vem, da je deklica zelo bistra, se s tem sploh ne obremenjujem, ne poznam nobenega odraslega, ki ne bi znal poimenovati prstov in dni ….

Srečno!

M.

Oh… ja in, kaj potem?! Poimenovanje prstkov na roki, dnevov v tednu, mesecev v letu in podobnih t.i. “učenosti” se človek zlahka nauči kadarkoli kasneje v življenju.
Tiste, veliko bolj bistvene za življenje pa lahko človek osvoji vglavnem samo v najnežnejših letih. In tvoja punčka jih je! Zato bosta zdaj, ko sta lahkotno osvojili in negovali vse te zares pomembne človeške lastnosti in spretnosti, ki jih drugi otroci niso in jih nekateri med njimi morda nikoli ne bodo, še bolj lahkotno prešli tudi na razna poimenovanja. Nič bat, za poimensko naštevanje prstov na roki, dnevov v tednu, mesecev v letu itd., ni nikoli prepozno.

Bravo anonimusss. To je odgovor. Se poplolnoma strinjam.

Tudi moj sinek ima štiri leta in še par mesecev zraven. Na splošno te stvari pozna, ampak iz vsakodnevnih pogovorov, igric in pesmic. Nikoli ga nisem namensko učila, in nikoli preverjala, ali zna našteti dneve (ali prstke )zaporedoma. Bom preizkusila popoldan.

Drugače pa vidim, da se v vrtcu o tem pogovarjajo in označujejo na koledarju kateri dan je danes, pa pesmico o prstkih so se učili. Nikoli pa ni vzgojiteljica omenila, da bi te stvari moral že poznati.

Ne sekiraj se. Mislim da res ni odraslega človeka, ki teh stvari ne bi obvladal in tudi naši sončki jih bodo-ob pravem času.

Naš jih zna skozi pesmico in še to zato, ker mu tako zelo smešno, če ga “žgečkaš” po prstkih na roki in nogi. Dnevi v tednu in meseci se mi zdijo snov 1. ali 2. razred OŠ!

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Če našo triletrnico vprašam kateri prstki so, ne zna niti začeti. Če si zraven poje pesmico od Romae Kranjčan, našteje vse pravilno. Šestletnica je prstke obvladala nekje pri 4 letih, dneve in mesece pa se sedaj učijo v prvem razredu.

se popolnoma podpišem pod anonimusss. Sicer pa ali ta vzgojiteljica pozna slovenska imena za mesece? Najbrž ne, pa je že tako velika, pa stara najbrž tudi, ha, ha. Tudi jaz jih ne znam, pa sem stara celih in polnih 27 let 😉))))))) Eno so naučenosti, drugo pa sposobnosti in nadarjenosti.

Imena prstov se uporabljajo, če se učiš Če jih boste večkrat ponovili, si bo zagotovo zapomnila. In da te potolažim. po učnem načrtu mora znati otrok našteti dneve v tednu v 1.razredu, imena mesecev pa v 2.

Imen mesecev ne poznajo nekateri celo v 1. ali 2. r(govorim za 8-letko) Oz. jih zamešajo!
Tudi letnih časov ne poznajo vsi, kako gredo po vrsti!
Potem jih pa ka na lepem vsi obvladajo!:))))

Kakor da je to pri 5 letih pomembno!!!
Jaz še danes ne znam otroških pesmic! 🙂)))

Pri nas je znala imena prstkov našteti pri 18 mesecih (babica je pač znala eno smešno pesmico, ki sta jo morali ves čas peti). Zdaj je stara tri leta, pa ve, da se je rodila v četrtek, bratec v nedeljo, da se gre ob nedeljah k maši… Ve, da je tako ime dnevom, dan pa si taki mali razlagajo po svoje. Tudi levo in desno roko in nogo je znala pokazati pri 1,5 letih, zdaj pa ji copati nikakor ne gredo na pravo nogo.

Ampak kot ste napisale, za vse je še čas, in koliko zahtevnejših podatkov bo še moralo v vse te male glavice, zato ne paničari, ampak skozi kakšno igro, pesem spoznavajte imena prstov.

Darja

New Report

Close