IGNORIRA OTROKE V VRTCU
Pozdravljeni,potrebovala bi pomoč.
Fantek je star 2.leti.Prvo leto bil v varstvu pri starih starših(njegovih in mojih),midva bila v službi dopoldneve in ni bilo dosti vrstnikov v njegovi okolici.Je zelo živahen,rad explorira,se sprehaja,se noče držat dosti za rokico,nikoli problem s spanjem,rad gre spat,tudi doma mi kaj po njegovo pomaga,sesat,pospravi igrače za seboj,veliko apetita ima,nasmejan,rad pleše,muziko posluša rad…,ni se pa kaj dosti igral z vrstniki,če smo bili v kaki družbi.Zmeraj je imel najrajši 9.in 10.letnega bratranca,njegovih starosti pa nič.Edino,če je hotel kako igračo….uživa pa ko so otroci zraven.Tudi ko ga peljem na igrala.Je na igralih z njimi,jih opazuje,se z njimi smeje,čaka da ga bojo lovili,Samo pol,kot da se naveliča se umakne,se gre igrat drugam,odpira kante,zlaga ploščice,tečese usede z otroci v te male hiške,pobira smeti in nese v kanto,meče kamenčke v vodo…in v tem uživa in je ves vesel.Zmeraj bil bolj svobodnega duha,prijazen,pozdravi…
No,in pol prvič v vrtec.Niti en dan ni bil problem.Z veseljem šel,po 4 ure ga imamo v vrtcu,ne spi tam.Komaj čaka da gre v vrtec.Ne govori še veliko,ampak vse razume,nakaže.
Imeli govorilne po 3 tednih in vzgojiteljica reče,da veliko razmišlja o najinem sinu.Da se veliko igra sam z različnimi igračami(kopači,motorični labirint..),ko kaj delajo otroci ,modelirajo za mizo,da on pride samo pogledat in se umakne in se gre igrat drugo.Da zadnjič je gledal knjigico,se mu približa in on zapre pred njo in gre stran.Otrok sploh ne upošteva.In je rekla vzgojiteljica,da pri teh letih bi mogu več govorit,da se vidi,da se trudi kaj povedat,da vse šteka itd.
Drugače,ocenila da je dobrovoljček,se igra igrice z njimi,če so kake zabavne,da se improvizira s telesi,gibi…(kazat kako dežek pada s prstki…)Da pleše…in da jo je prav presenetilo,ko je ona sedela,da je prišel k njej in prislonil glavo nežno,na njena kolena.Ker vidil druge otroke,da jejo sami,začel sam jest,noče več da ga hranim.
Doma riševa skupaj,ma za 5.min pol gre rajši se igrat z orodji.Ko mu berem pravljice,gleda ,posluša par minut in pol on začne se igrat po postelji,čaka,da se igrava,mečeva…Kot da nima potrpljenja.
Je rekla vzgojiteljica,da naj ga malo opazujemo in,da počakamo še 1.mesec kako bo.
Pomagajte mi,kaj mi svetujete….se bojim,kot da mi je namignila,da ima avtizem.
Nevem niti kako pristopit zdaj dosina in kako naj mu pomagam,da bi se odprl za govorit??Pove kako se kliče,piše,pa kako besedo ko hoče on.Opazila,da če preveč pritiskam nanj,da kaj reče,noče.
Hvala vam v naprej za pomoč.
LP
TI SPLOH NIMAS PROBLEMA! Pac je zivahen fantek, ki ima malo tezave s koncentracijo, ko se gre za poslusanje pravljice ali risanje, to je pa tudi vse.
Vzgojiteljica se pa tudi nic ne potrudi. Moj sin je avtist pa ga znajo pritegnit k skupnim dejavnostim, tvojega pa ne – mora biti res nesposobna tale vzgojiteljica, ali pa lena kot hudic. Zal mi je, da je dandanes lahko vsak vzgojitelj…
Ti pa se malo zamisli kaj pises, ker sploh nimas problemov
Macka,
a ste včeraj vstali z levo nogo? :))
Kora,
otroci so različno kot smo tudi odrasli. Mogoče deček potrebuje več časa, da naveže stike z drugimi otroci. Bom na vaš mail opozorila še Francko.
Spoštovani,
opisali ste normalno razvijajočega se fantka, ki je bil v varstvu predvsem odraslih. Poglejte kaj vse ste zapisali: pomaga mi sesat, pospravi igrače, odpira kante, zlaga ploščice, pobira smeti, meče kamenčke v vodo.
Vse to je počel z dedki in babicami. In zame so to odlične dejavnosti nekega otroka. Seveda ima raje družbo starejšega bratranca, z njim se namreč lažje ujame v dejavnostih (zahtevnejše igre, več motoričnih dejavnosti). Tudi to, da čaka, da ga bo nekdo lovil je čisto logično – sem prepričana, da se je tako igral z dedki in babicami in nenazadnje tudi z vama.
Ker ni imel veliko otroške družbe do vrtca, ob vstopu vanj potrebuje pač nekaj časa, da se vključi v njihovo dejavnost (vrtčevski, svet njegovih vrstnikov je pač drugačen od sveta v katerem je bil večino časa do sedaj). In tri tedne ni noben čas – otrok je star ja komaj 2 leti. In to, kar mi je posebej dragoceno in napoveduje odlične lastnosti vašega otroka: sprejema vrtec, se druži (brez težav) z vrstniki, sprejema vzgojiteljico (to ji pokaže s telesnim dotikom) – le kaj bi si človek želel lepšega.
Kar se govora tiče, predpostavljam, da so ga stari starši hitro »razumeli« kaj želi in mu zato ni bilo treba veliko govoriti, kar pa vas sploh ne rabi skrbeti saj točno veste, da vse razume. Z življenjem med vrstniki – ko bo moral povedati kaj želi, hoče, pričakuje – bo kmalu povedal vse.
Spoštovani, vaš fantek odlično napreduje, nikar sebi in njemu ne pokvarite nečesa z nepotrebnimi skrbmi (še posebej ne z mislimi o kakšnih razvojnih ali drugih motnjah). Prej bodite veseli in ponosni ter negujte vse tisto, kar se je vaš fantek že naučil pri vas, starih starših. Tako bo z mnogimi znanji in izkušnjami vstopil v otroški svet.
Pa še to – to, da ne posluša zgodbic do njihovega konca kaže le na to, da morajo biti za te otroke le primerno dolge, ne pa da otrok ni sposoben koncentracije (spet – star je šele dve leti). V tej starosti so razlike med otroki zelo velike (to morajo vedeti odrasli).
Interes vašega otroka so pač igre, ki vključujejo veliko motoriko (kar je čisto normalno) –hoja, ples, plezanje, skakanje, metanje, pobiranje. Šele na tej osnovi se postopno razvija tudi fina (risanje, modeliranje …).
Skratka, nikar ne razmišljajte o tem, kaj morate spreminjati, ker za to ni nobene potrebe pač pa uživajte v otrokovem razvoju in napredku.
Francka