Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje ibuprofen

ibuprofen

Pozdravljeni,

zaradi hudih bolečin v sklepih, kolenih in hrbtenici, želi zdravnik izključiti
borelijo tako, da čakam na krvne izvide.

Predpisal pa mi je zdravilo ibuprofen belupo 400 .
Zanima me čemu je to zdravilo namenjeno, saj si z napotki, priloženimi
v škatlici, ne morem dosti pomagati.

Hvala!

Pozdravljeni!
Ibuprofen je zdravilo za zdravljenje vnetij, bolečin in povišane telesne temperature. V vašem primeru je prišlo do vnetij sklepov, kolen in hrbtenice. Ker se vsi ti simptomi pojavijo tudi pri boreliji, se je zdravnik odločil za test na borelijo. Predpisal vam je zdravilo, ki bo ublažilo vaše težave, ki so posledice vnetja. Zdravilo jemljite po jedi, da ne boste imeli težav z želodcem.

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.

Pozdravljeni,
problemov sto ampak na kratko,
ali lahko uživam ibuprofem (zaradi osteoartoze), čeprav sem se odločila za zanositev in sem zato zavrnila pulz medrola.

Spoštovani!

Vsi nesteroidni antirevmatiki (NSAR), po splošno uporabljeni klasifikaciji učinkovin glede varnosti uporabe v času nosečnosti, spadajo v skupino C. Po klasifikaciji je definiranih 5 skupin (A,B,C, D in X). Za učinkovine iz skupine A velja, da je njihova uporaba tekom nosečnosti varna, saj študije izvedene na nosečnicah niso dokazale, da bi učinkovina škodovala plodu, medtem ko je za učinkovine iz skupine X zaradi dokazane škodljivosti, uporaba tekom nosečnosti prepovedana.

Za učinkovine skupine C velja, da naj bi se uporabljale zgolj v primerih, ko pričakovana korist terapije odtehta morebitno tveganje. Na splošno za to skupino velja, da so bile bodisi izvedene študije na živalih (ne na ljudeh), ki so pokazale škodljivo delovanje ali pa zanje zgolj obstaja sum na možno škodljivo delovanje učinkovine na plod, medtem ko študije o varnosti niso bile izvedene niti pri ljudeh niti pri živalih.

Učinkovini ibuprofen in diklofenak spadata med daleč najpogosteje uporabljena nesteroidna antirevmatika tekom nosečnosti, zato je pri njiju na voljo tudi največ podatkov o sami varnosti. Konkretno, pri ibuprofenu nekatere študije sicer navajajo morebitno povezavo med uporabo ibuprofena in prirojenim okvarami, vendar so tovrstne študije redke, njihovi rezultati pa bolj kot ne dvomljivi. Na osnovi tega, večina strokovnjakov trdi, da je pravilna uporaba ibuprofena smiselna in dovoljena v I in II trimesečju nosečnosti, v kolikor so pričakovane koristi večje od morebitnega tveganja za plod. O pričakovanih koristih mora presoditi zdravnik.

Uporaba ibuprofena v III trimesečju nosečnosti, pa je načeloma prepovedana, saj lahko povzroči prezgodnje zapiranje pomembne žile v plodovem srcu, kar povzroči pljučno hipertenzijo, motnje v razvoju srca in delovanju ledvic. Poleg tega uporaba ibuprofena proti koncu nosečnosti lahko tudi podaljšuje nosečnost in zakasni sam porod. Zaradi tega je uporaba ibuprofena in ostalih NSAR, kot samozdravljenje, v zadnjem trimesečju prepovedana in se lahko uporablja izključno le pod zdravniškim nadzorom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

ali lahko uporabljam ibuprofen in zraven se nalgesin 500?

Spoštovani!

Obe navedeni učinkovini spadata v skupino tako imenovanih nesteroidnih antirevmatikov, zato njuna sočasna uporaba ni primerna. Uporablja se lahko ena ali druga učinkovina. Skupaj se ne uporabljata zaradi nevarnosti potenciranja neželenih učinkov.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni. !

prosim če mi lahko odgovorite, če se lahko IBUPROFEN BELUPO-filmsko obložene tablete uporabljajo za glavobol, saj mi je le to zdravilo predpisal zdravnik, ker sem ne dolgo nazaj zbolel za gripo, se zdravil z lekadol+c praškom in mi je povzročil alergije, otekline na rokah. Seveda se sedaj sprašujem, kaj vzet v tem primeru, ko lekadola ne smem..

hvala in lep pozdrav !

R.

Spoštovani!

V kolikor nimate težav z želodcem, lahko v primeru glavobola uporabljate tudi acetilsalicilno kislino (aspirin). Če aspirina ne prenašate, potem pa seveda lahko posežete tudi po nesteroidnih antirevmatikih, kamor sodi tudi ibuprofen.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni! Zanima me če mi bo iboprofe pomagal pri vnetju živca leve roke. Pred tednom dni mi je zdravnik predpisal ketonal ki pa mi samo oblaži bolečino za kratek čas po zavžitju!

Spoštovani!

Najbolje je, da poskusite. Vendar najverjetneje pri uporabi ibuprofena ne bo nič drugače kot pri uporabi Ketonala. Odvisno je sicer od tega kakšen odmerek Ketonala vam je predpisal zdravnik.

V kolikor gre za močno vnetje živca bi poleg tako imenovanega nesteroidnega antirevmatika (kot je npr. Ketonal ali ibuprofen), ki delujejo protibolečinsko in protivnetno, morda potrebovali še kakšen močnejši analgetik, npr. tipa tramadol.

V kolikor tudi po uporabi ibuprofena bolečina ne bo popustila, vam svetujem, da se o tem posvetujete s svojim zdravnikom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni!
Zanima me, če se to zdravilo lahko jemlje skupaj s kontracepcijo in ali zdravilo zmanjša njeno učinkovitost?

Hvala in LP

Spoštovani!

Jemanje ibuprofena v nobenem primeru ne vpliva na učinkovitost kontracepcije. Je pa včasih, v redkih primerih, potrebna previdnost v primeru kroničnega jemanja ibuprofena in nekaterih peroralnih kontracepcijskih tablet (Yasminelle, Yaz, Yarina, Daylette, Daylla) zaradi povečanega tveganja za pojav hiperkaliemije.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni!
Pred dnevi (30. 9.) sem padel s kolesom. Sprva je bilo videti, da bo šlo le z nekaj odrgninami, ponoči pa me je začelo vse boleti (rama, roka, prsni koš in noga…). Še vedno sem upal, da bo bolje, a sem šel 2. 10. vseeno k zdravniku, ta pa mi je dal napotnico za urgenco. Na rtg niso bile vidne poškodbe kosti, zdravnik sicer ni, vsaj ustno, izključil poškodb mehkega tkiva, a je obenem zapisal, da naj me osebni zdravnik, če po treh tednih ne bo bolje, napoti na UV. Priporočil je počitek v polsedečem položaju. Dobil sem opornico za prst, ki je bil otečen in recept za Brufen 400. Ko ga vzamem, je kako uro ali dve bolje, potem se bolečine spet povečajo, najslabše je ponoči, zdaj me je začelo boleti še v križu, obenem se je pojavil še glavobol. Mislite, da če po določenem času ne bo bolje, lahko zaprosim za kaj močnejšega, magari Brufen 600? Saj vem, da kemija ni najboljša rešitev, ampak v sili tudi hudič…
Hvala!

Spoštovani!

Seveda lahko. Bolečino je potrebno uspešno obvladati. V kolikor Brufen 400 mg ni dovolj, je potrebno močnejše zdravilo. Lahko se poskusi z Brufenom 600 mg ali pa celo še s kakšnim močnejšim zdravilom. Posvetujte se z vašim zdravnikom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close