Najdi forum

Hujšanje iz moje perspektive

Oj, moji sotrpini v hujšanju

Po forumih sem prebral kar nekaj zgodb o hujšanju, kako je težko shujšati in moram reči, da so mi te teme res blizu, pravzaprav sem se v kakšni zgodbi našel. Sam sem bil namreč nekaj let nazaj res obilen, saj sem imel krepko čez 60 kg preveč (sodeč po bmi formuli). In vem kako je, če ti je nerodno sleči majico, težko je opazovati na plaži ostale, suhe ljudi…Vendar sem naredil nekaj sprememb, katere bi delil z vami. Nekega dne sem se, hvala bogu, zamislil, da v življenju niti enkrat nisem bil suh. Res, že kot dojenček sem bil močnejši in mi je bilo najlažje kriviti gene. Kaj pa to pomeni – sebe sem prepričal, da nimam moči, mi niti ni usojeno, da bi bil suh. Tega si ne delajte, ker prvo kot prvo, to sploh ni res.

Prebral sem si kar nekaj knjig, pogledal ogromno oddaj, predavanj…na to temo in sem se kar nekaj naučil. Prvo, kar bi izpostavil, je to, da ne nasedajte raznim reklamam iz top-shopa, raznim fat burnerjem, Malini-jem itd. Kilogrami se žal ne naberejo v enem dnevu, ampak kar nekaj let, ane? Moj glavni namen je bil biti suh, še višji pomen sem dal temu, da suh ostanem. Da dosežeš to, moraš spremeniti navade, kar pa je pain in the ass na začetku.

Moje prvo pravilo: Pri hujšanju si vzemite čas. Razne kratke diete niso učinkovite na dolgi rok predvsem zato, ker se tega celo življenje ne moreš držati, vsaj jaz ne.

2. Na začetku naredite majhno spremembo, ki se bo izkazala kasneje za veliko, verjemite. Moja sprememba je bila to, da sem vsako jutro, ne glede na vreme, službo itd. šel za pol ure hodit. Tekom časa sem s sabo vzel nahrbtnik in vanj naložil razne stvari, samo da je bilo težje.

3. Če je poln krožnik, ne sme postati misija, da pojeste celotnega. Zame mogoče natežja stvar je bila to, da sem se naučil biti pozoren na signale v telesu, ki so mi rekli, da je dovolj. Sploh pa to, da sem imel v sebi prepričanja, da je treba pojesti celoten krožnik. Se še spomnite iz otroštva – zlata ptička?

4. Ne nasedajte dietam, ki bazirajo samo na sadju. Sadje je seveda zdravo, vendar v zmernih količinah. Kot pa zagotovo veste, vsebuje ogromno sladkorja (saj zato pa je sadje), sladkor je ogljikov hidrat, ki pa žal vodi do kopičenja maščobe v podkožju. Zanimivo, sama maščoba niti ni tako škodljiva, kot bi si kdo mislil.

Mah, saj sem se kar razpisal in zagotovo bi lahko napisal še 10 strani. Bistveno je, da opustite instant diete, ker so brezvezne in neučinkovite na dolgi rok. Dajte si čas in ne postavljajte si rokov, kateri vršijo samo pritisk. Jejte raje večkrat na dan, tudi zvečer (vendar takrat nekaj lahkega, ne kakšnih pic itd). In gibate se, pojdite na sprehod, ker je človekovo telo zasnovano za gibanje. In najpomembnejše izmed vsega – iz misli izbijte to, da ste debeli in vedno boste. Te misli so vam najverjetneje že v otroštvu ostali “zabili” v možgane. Hujšanje je sprememba tako v telesu, kot tudi v duhu 🙂

Uživajte v tej lepi nedelji 🙂

Zdravo,

vse kar si napisal popolnoma drži. Tudi jez sem se februarja odločila, da začnem hujšat lepo počasi, daljše obdobje. Cilj mi je 20-25 kg. Bilo jih je 97, sedaj pa že kaže 89-90.

V februarju je bilo še hladno, kupila sem nov sokovnik in aparat za smutije. Odločila sem se, da ne bom jedla kruha, sladkorja, soli, zvečer nekaj lahkega in zmanjšala obroke. Takrat na začetku še ni bilo gibanja med tednom, samo konec tedna. V marcu sem šla med tednom samo na krajši sprehod saj je bilo zelo toplo. Ves čas pazim na prehrano, sedaj jem 5-6 na dan bolj malo in vse po vrsti. Uvedla sem olivno olje, bučno olje, lanena semena, avokado, ogromno zelenjavnih sokov, smutijev z zelenjavo in sadjem. Kruha ne bi kupovala a ga moram zaradi drugih družinskih članov.

V marcu in aprilu sem se s prehrano razstrupila, pijem ogromno vode 2-3 litre na dan, domače čaje (vse brez sladkorja), uporabljam himalajsko sol, rjavi sladkor zelo malo samo za zboljšanje okusa.
Pozabila sem navesti, da zjutraj na tešče spijem 1 žlico konopljinega olja, malo kasneje pa sok ene limone z vodo, dopoldan si naredim zeleni čaj. Sedaj meljem vsaki dve uri bolj malo.

V mesecu maju in juniju sem bolj intenzivna z gibanjem. Hodim, tečem, kolesarim in hodim v hrib. Odkar je vsakodnevno gibanje se je začelo poznati pri teži. Ko sem ta vikend na tehnici videla 89 kg. sem bila zelo vesela. Sedaj imam voljo še večjo in bom še bolj intenzivna.

Odločila sem se za počasno hujšanje, ker rada dobro jem, sedaj majhen krožnik, ogromno domače zelenjave v sokovih.

Srečno vsem, poskusite ne bo vam žal. Mene je navdušila prijateljica, ki je čez zimo zgubila 10 kg lepo počasi. Sedaj si dajeva razne nasvete, se bodriva pri gibanju. V jeseni se prijaviva na telovadbo, čez zimo pa še na fitnes.

Pozdra

New Report

Close