Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Hujša oblika aknaste kože – prehranska dopolnila, glina …

Hujša oblika aknaste kože – prehranska dopolnila, glina …

Pozdravljeni.

Pišem Vam, saj zaradi trenutne situacije raje ne hodim v lekarne itd. če ni zares potrebno.

Že dobro leto dni redno obiskujem priznanega dermatologa – imam hudo obliko aken po prenehanju jemanja hormonske kontracepcije – slo je za kontracepcijske tabletke Yaz (cisto na zacetku sem kratek cas jemala Diane 35). Z jemanjem sem prenehala ze v zacetku leta 2018. Poskusila sem narediti ze vse mogoce “od zunaj” (kreme (Belakne, Skinoren), laserji v kombinaciji z Doksivibro, redna nega z linijo Eucerin in določenimi izdelki La Roche Posay). Ampak ni drasticnega ucinka 🙁 Zato sem se odlocila pristopiti tudi “od znotraj”, torej da nekaj vnesem v telo.

Jemljem tudi tablete Lamictal proti epilepsiji, zato me zanima, ali lahko v kombinaciji z njimi uživam sledeče stvari, v kolikor poznate odgovore (da ne bi negativno učinkovale na zdravilo, tako kot npr. šentjanževka – seveda jih ne bi jemala istočasno, ampak v časovnem zamiku):
– ali lahko pijem glino za čiščenje oz. razstrupljanje telesa,
– ali lahko pijem maco (prah iz perujske gomoljnice, ki sodi med adaptogene rastline),
– ali lahko uživam MSM (oblika organskega žvepla – spodbuja mehanizme, ki so odgovorni za tvorbo kolagena, kar vodi v boljšo regeneracijo kože),
– ali lahko uživam omega-3 maščobne kisline (iz mikroalg), B-komplex …

Mogoče imate še vi kakšen predlog karseda brez odvečne kemije in ali se moram še česa prosto dostopnega izogibati kot npr. šentjanževke? Zdravnica mi je odgovorila, da če se katerakoli od sestavin vpleta v metabolizem v jetrih preko cirokrom p450 in UGP sistema, sem na istem kot pri estrogenu – ne smem jemati zaradi vpliva na Lamictal. Ampak, sem le navaden smrtnik (sploh se ne znajdem pri tem odgovoru in ne vem več kam se še naj obrnem), zato lepo prosim za vaše nasvete.

Se opravičujem, če sem vam povzročila nevšečnosti in se Vam hkrati najlepše zahvaljujem za odgovore.

Spoštovani,

žal o interakcijah med raznovrstnimi prehranskimi dodatki in zdravilnimi učinkovinami ni prav veliko relevantnih podatkov, na katere bi se lahko popolnoma zanesli. Kljub temu lahko rečem, da mi ni poznano, da bi katerokoli od navedenih prehranskih dopolnil, ki jih uživate lahko kakorkoli vplivalo na koncentracijo ali delovanje protiepileptično delujoče učinkovine lamotrigin. Problematično bi bilo lahko edinouživanje gline. Glina pri zaužitju na svojo površino namreč lahko veže snovi, ki se z njo sočasno nahajajo v prebavilih, zato lahko bistveno zmanjša tudi učinek zdravil, ki se ne vsrkajo v kri, ampak se z glino vred izločijo iz telesa. Glede na resnost težav v primeru zmanjšanja delovanja protiepileptično delujoče učinkovine imam pomisleke glede uživanje gline. Z namenom zagotavljanja ustrezne učinkovitosti delovanja protiepileptičnega zdravila, vam uživanje gline odsvetujem.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close