HUD PROBLEM-IZBRUHI BESA
Imam en velik problem. Zelo bi bila vesela odgovora psihologinje in tistih, ki imajo oz. so imeli podoben problem.
Zelo pogosto imam izbruhe jeze. Ponavadi takrat, ko kdo žali mene, mojo družino ali prijatelje, in opažam da sem takrat sicer nemočna, človeku, ki me žali, ne morem narediti drugega, kakor da se začnem ‘dreti’ nazaj, ga zmerjati, celo fizično ga napadem (čeprav se pri tem še nekako včasih zadržim). Torej-ljudi napadam takrat, ko se mi godi krivica. S psihiatrom sem se enkrat sicer že pogovorila, ampak me zanima še vaše mnenje. Kako naj se obvladam? Znake oz. začetke izbruha (srce mi močneje bije, ima me, da bi kar eksplodirala) čutim tudi takrat, ko npr. vidim ljudi, ki jih sploh ne maram, ki jih sovražim, ali pa npr. če gledam TV, berem časopis ali kje drugje slišim oz. berem o krivicah, ki se dogajajo ljudem (o mučenju ljudi, otrok, žensk, celo živali…). No, pa to še ni tako hudo, kot tisto, da ljudi napadam! Preprosto se ne obvladam. Sicer so zadnje čase takšni primeri zelo redki, ker se nekako zadržujem, ampak- kadar se zgodi, imam občutek, da bi lahko človeka, ki me je razdražil, tudi preprosto ubila. Tega se pravzaprav bojim. Kaj če komu kaj resnega naredim???
Upam, da sem bila dovolj nazorna.
Mimogrede-stara sem 17 let, še zato je problem večji- lahko, da bo z leti izginil – kaj pa, če se stopnjuje???
Hvala za odgovore!
Nika
Spoštovana Nika, očitno se psihiatrov ne motere povsem iznebiti, tudi sam sem namrteč psihiater.Zamina me, ali so va, posneli EEG, preiskava bi namrečlahko nakazala vzroke vašega nasilnega( zaenkrat le z besedo) reagiranja.Če bo preiskava v redu ,je velika verjetnost, da bo jezavost z leti popustila.Svetujem vam da se , dokler preiskava ne bo opravljena,lotite katerega od diamičnih športov
Sprasujem vas, ce je mogoce, da me zavrnejo na vojaskem zdravniskem pregledu, ce imam potrdilo od psihologa, da sem v svojem zivljenju dvakrat trpel zaradi obsesivno-kompulzivne motnje. Poleg tega sem mocno podvrzen globoki depresiji in se vedno jemljem zdravila proti depresiji in v manjsi meri tudi proti ze izginuli obsesivno-kompulzivni motnji. Ce bom pred zdravniskim pregledom prenehal z zdravili, obstaja se moznost, da me na pregledu zavrnejo? Moj psiholog pravi, da obstaja moznost, da se mi bo kdaj obsesivno-kompulzivna motnja vrnila. Poleg tega pa ne prenasam nobene avtoritete, se sploh ne pa vojaske, ki bi me po mojem spet pahnila v depresijo in obsesivno – kompulzivne motnje.
Spoštovani Sandi, obsesivno-kompulzivna motnja spada med težave, ki le pogojno povzročajo nesposobnost za vojaško dejavnost.Svetujem vam, da na povabilo pred vojaško komisijo prinesete vse zdravniške izvide, da jih bo lahko upoštevala pri odločitvi.Kriteriji za nasposobnost so zapisani v pravilniku, po katerem se mora komisija ravnati.