Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Hrbtenica

Hrbtenica

lep pozdrav!
Lansko leto na sistematskem pregledu mi je zdravnica (ne moja osebna) predpisala žogo za pravilno držo.Drugače pa je rekla da je hrbtenica nekoliko kriva vendar se bo to popravilo.Ni imela prav.Dva meseca nazaj sm začela čutiti bolečine v križu.Prvič je trajalo 8 dni med prazniki pa 14 dni.Redno sem nosila kosmodisk(krajšega) ki mi je res dokaj pomagal.Poskušala sem tudi z jogo vendar me je po tako napornih vajah vse že bolj bolelo.Resno si želim izboljšati svojo držo saj se zavedam posledic,ki se bodo verjetno kazale na stara leta torej huda ukrivljenost.V nekem katalogu sem videla nekakšen steznik iz elastičnih povojev (kot majca brez rokavov) ki ima na hrbtni strani dve plastični ploščati paličici …Bi, če si to kupim pomagalo?nočem pa imeti tistega železnega “oklepa” ki sem ga videla že pri marsikomu.Kaj mislite o tem?še za informacije če vam kaj pomaga.Stara sem 14 let visoka 168 cm in težka 46 kg.
Lp petra

Spoštovani!

Ne morem razbrati ali imaš skoliozo ali samo slabo držo. Če imaš slednje, potem bo potrebno poleg žoge čim več telesne aktivnosti, da okrepiš mišice hrbta in trebuha (če jih ob svoji majhni teži sploh kaj imaš). Osebna zdravnica naj te pošlje na fizioterapijo, kjer ti bodo podrobno pokazali vaje. V primeru, da imaš skoliozo, večinoma prav tako zadoščajo vaje za hrbtenico in le izjemoma stezniki in še bolj poredko operacija. K slabi drži prispevajo hitra rast in zaostajanje mišične mase (kar ni isto kot debelost) pri tem, zmanjšana telesna aktivnost in pojav prsi, ki jih dekleta v začetku nekako skrivajo z metanjem ramen pretiran naprej in predklonom.

Bolečine v križu pa so v tvojih letih prej posledica šlampastega odnosa do hrbta kot pa skolioze. Problem je nepravilno sedenje v šoli, doma, pred televizijo, zviranje na stolu ipd. Vse to bo potrebno odpraviti, če ne tudi vaje ne bodo zadoščale.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!
Pred dnevi me je začel boleti vrat, prav v zatilje, peče me na obeh straneh lopatic in do polovice hrbtenice, boli me tudi v sencah.(občasno). Imela sem tudi vrtoglavico, vendar je sedaj nimam.(zaenkrat). Pred kratkim sem se zdravila tudi z antidepresivi in me zanima, če je mogoče to kaj povezano z to bolečino. Včasih me tudi močno trga po rokah, kdaj pa kdaj me še zbode v prsih. Zanima me kaj pomenijo te bolečine. Kakšni so znaki kapi??? Kaj mi svetujete? Stara sem šele 24 let. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovani!

To niso znaki kapi. Kaže da gre za trajno bolečinsko motnjo, o kateri se pogovorite z zdravnikom, pri katerem zdravite depresijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close