Po šestih mesecih jemanja antidepresivov Zoloff, ki sem jih jemala zaradi tesnobnosti in paničnih napadov, se mi je stanje zelo zboljšalo, razen redkih situacij, ki jih še vedno ne obvladujem (kot naprimer čakanje pri zdravniku). Ker ne bi rada, da se mi spet poslabša, bi si pomagala še s pravo prehrano. V enem članku sem prečitala,da imajo tudi oves isti učinek na izločanje serotonima. Zanimajo me predvsem količine take hrane, da bi se dobil isti učinek kot z jemanjem tablet. Ali se s kombiniranjem take hrane, ki ima vpliv na živčevje, lahko vzdržujem trenutno stanje?

Spoštovana Kaja,

iz vašega pisanja ni razvidno, ali ste zdravilo že povsem nehali jemati. Načelno se antidepresivi te vrste jemljejo 9 mesecev. Doseženo dobro počutje lahko poskušate ohranjati z jedmi iz ajde, zelene, čebule, modre ribe, orehov in grozdja. Znano domače zdravilo je čokolada, ki vsebuje aktivno učinkovino lecitin. Med domača sredstva zoper depresivnost sodi tudi šentjanževka. Preventiva paničnih napadov naj bi bila predvsem v vedenjskih terapetskih tehnikah, ki vam jih je verjetno vaš psihiater že razložil.

Kaja, a mi lahko prosim pises na email naslov [email protected]?
Namrec, tudi jaz sem tesnoben in imam panicne napade in pravkar sem zacel z jemanjem Zolofta. Rad bi te vprasal glede tvojih izkusenj z Zoloftom, predvsem glede stranskih ucinkov…..
Ze vnaprej se ti zahvaljujem,

Uros

New Report

Close