Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja hpv

hpv

Objava čaka odobritev

Spoštovani, cepili bi vas v vsakem primeru, a o predhodnih cepljenjih pacient zdravnika običajno obvesti (ali ga ta vpraša). Ob prehodu s 4 valentnega na 9-valentno cepivo so se vključevali genotipi HPV, povezanimi z rakom materničnega vratu. Tako devetvalentno cepivo nudi zaščito pred okužbami s sedmimi nevarnejšimi genotipi HPV (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58), ki povzročajo okrog 90 % raka materničnega vratu ter nekatere druge rake spolovil, danke in ustnega dela žrela pa tudi pred manj nevarnima genotipoma HPV (6, 11), ki povzročita do 90 % genitalnih bradavic. Cepljenje ne zdravi že obstoječih okužb s HPV in njihovih zapletov.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Uf, tega pravzaprav ne vem. A če ste bili kot obveznica popolnoma cepljeni in ste se sedaj ponovno izdajali za necepljeno obveznico, morda  (ker ste polno cepljenje že prejeli).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Zakaj bi bilo nepošteno? Vse je funcija časa. Obveznica, rojena leta 1998, se je lahko cepila leta 2010 in je zaščitena že od takrat in to z najboljšim cepivom, ki je bilo takrat na voljo. Glede na to, da dekleta začnejo v večji meri prakticirati spolne odnose od 15+, pomeni, da je cepivo ves ta čas opravljalo svojo funkcijo v primeru, da je dekle izvajalo nezaščitee spolne odnose.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Spoštovani, s cepljenjem na novo začenjate na novo vzpostavljati zaščito proti serotipom, ki ob prvem cepivu še niso bili vključeni. Zato za popolno zaščito potrebujete 3 odmerke.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Poskusite razumite, da je treba vse gledati skozi čas. Dekleta je treba cepiti PRED začetkom spolne aktivnosti. In takrat, ko je bila popučacija zajeta, je bila cepljena z najboljšim, kar je bilo. In v tistem času je bilo to 4 valentno cepivo. Morate vedeti, da kljub vključevanju še novih sevov v 9 valentnem cepivu, je bilo največje breme rakov, predrakavih sprememeb, povezano s sevoma, ki sta bila vključena že v 4 valentno cepivo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Logika zdravstva je ta, da starši ne veste kdaj bodo vaši otroci začeli s spolno aktivnostjo, zato cepiti pred puberteto, da bo potem mir, tista dekleta ki so začela s spolnostjo 18+ so bila za boljše cepivo prikrajšana in potem logika staršev, da je mogoče dobro med drugim tudi iz tega razloga kasneje cepiti, ni čisto napačna?

Logika zdravstva je, da se populacijo zaščiti pred popvrečno izpostavitvijo, kohortno in tam, kjer je verjetnost zajema največja.  Kar pa se cepiva tiče: ne gre za slabše ali boljše cepivo, gre za dodajanje novih serotipov. časa se ne da vrteti nazaj.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

zanima me sledece.

1. Ali je oseba, ki je imela spremembe na materničnem vratu in kasneje tudi opravljen poseg bila okuzena z hpv oz. ali je oseba se vedno kuzna in posledicno okuzbo prenasa naprej?

2. Ali je mozen prenos okuzbe hpv preko različnih površin? Npr. ta ista oseba je po tusiranju odvrgla brisaco na tla in ko sem koncala tusiranje tudi sama, sem si oblekla pizamo, med tem pa sta stopalo in hlacnica pizame podrgnila po tej brisaci. Med oblacenjem pa se je stopalo podrgnilo po celotni dolzni pizame. Ali je tako mozen prenos? Naj se povem, da pod pizamo ne nosim spodnjega perila.

Vem, da se ne slisi logicno, vendar sem glede takih stvari velik panik in, ker nikjer ne najdem tocnega odgovora se obracam na vas.

Hvala za odgovor in lp.

O okužbi: https://vaccination-info.eu/sl/informativni-listi-o-boleznih/humani-papiloma-virus-hpv

Oseba je bila fazi, ko je imela spremembe, vsekakor kužna. Če so ji bile odstranjene vse spremenjene celice, načeloma ni več kužna.

HPV se  prenaša s tesnim stikom. Koža – koža; ob spolnem odnosu, preko brisače bi se virus prenašal v primeru, da bi si oseba intenzivno frotirala bradavice, nato pa si se z isto brisačo intenzivno brisala druga oseba. Bradavice bi se prenašala tudi ob souporabi spodnjega perila, npr. (ne da bi se perilo vmes opralo). Način, ki ga opisujete vi, ne predstavlja tveganja za prenos.

 

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Če je oseba okužena z določenim tipom virusa, proti kateremu ščiti cepivo, ampak za okužbo ne ve in je cepljena med aktivno okužbo in okužba ščasoma izveni, potem je bilo cepljenje neučinkovito proti temu tipu virusa?

Virus se na maternični vrat prenaša samo s penetracijo?

Dober dan, ko je oseba že okužena, cepivo NE more zaščititi pred okužbo. Da, do okužbe materničnega vratu pride med nezaščitenim vaginalnim spolnim odnosom.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Zanima me ali je virus mozno prenesti nase, v smilu da sem se dotaknila brisace okuzene osebe in kasneje obesala oprano perilo kjer je zraven tudi spodnje perilo in brisace? Ce je mozno kasneje, ko se z brisaco brises in ko spodnje perilo nosis to prenesti nase?

Zanima me tudi koliko casa virus prezivi na povrsini, npr brisaci?

Lp.

Ne. Izključno če se TAKOJ za okuženo osebo frotiraš z neoprano brisačo, ali si nadenete uporabljeno, neoprano perilo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Spoštovani, prisotnost menstruacija ne vpliva na pojav stranskih pojavov. Glede Lekadola je mišljeno jemanje večjih količin neposredno v času pred, oz. ob cepljenju, oz. v preventivne namene – da bi že preprečili nastanek povišane temperature. Lekadola se NE jemlje v preventivne namene – torej se pred pojavom povišane telesne temperature. Je pa tudi v splošnem tako, da pri zdravi osebi, ki nima a anamnezi pojava vročinskih krčev ob povišani temperaturi, zbijanje le te pred 38.5 stopinj C, tudi sicer NI POTREBNO.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close