Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja hpv

hpv

Cepljena sem s 4-valentnim cepivom proti hpv, se priporoča za večjo zaščito še z 9-valentnim ali to ni potrebno?

Spoštovani, revakcinacije zaenkrat sicer res niso predvidene, bile pa opravljene protokolne študije cepljenja z 9 valentnim cepivom pri ženskah, ki so predhodno že prejele 3 odmerke 4 valentnega cepiva. Rezultati so pokazali nekoliko višje titre protiteles proti 4 serotipom, vključenim  v cepivo in nekoliko nižje proti petim (v primerjavi s titri doseženimi zgolj po cepljenju z 9-valetnim cepivom). Odgovor je torej – za pridobitev zaščite še proti ostalim serotipom, ki v štiri-valentno cepivo še niso bili vključeni, je smiselno ponovno cepljenje – s 3 odmerki (ni pa (še) praksa)

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

V Sloveniji je bil kdo, ki je bil poleg 4 cepljen tudi z 9 valentnim cepivom? Koliko bradavic prepreči 4 v primerjavi z 9 valentnim cepivom? Izgubila sem cepilno knjižico, kako se potem preverja cepilni status?

Spoštovani, podatov, ali in koliko oseb je v Sloveniji 4 valentne odmerke dopolnjevalo z 9 valentinimi, nimam. Posamezne komponente, ki so bile dodane v cepivo, prispevajo tako k zmanjževanju pojava bradavic, kot rakov, povzočenih z različnimi tipi HPV. Matematične ocene – koliko bradavic manj, v vašem primeru, pa ni  mogoče podati. Moram pa vas opozoriti še na nekaj: z leti izvajanja nezščitenih spolnih odnosov verjetnost, da ste bili izpostavljeni različnih tipom HPV, narašča (seveda v primeru več spolnih partnerjev). In stanje ni enako – kot takrat, ko ste se  cepili s 4-vlentnim cepivom.  V kolikor ste izgubili cepilno knjižico, je najbolje, da se oglasite na mestu, kjer ste bili cepljeni.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Kaj ni enako ali si mlad ali star odvisno je le od promiskuitete?

Mlajši imajo običajno nekoliko boljši imunski odgovor, ampak to ni bila poanta. Poanta je bila točno to, kar ste izpostavili vi: spolni odnosi. S postom torej nisem merila na vašo kronoško starost, temveč na čas (od cepljenja), a katerem bi oz. ste imeli spolne odnose. Če spolnih odnosov še niste imeli, se, s sevi še niste srečali in je stanje imunske sposobnosti najbrž podobno, kot v času prejela 4-valentnega cepiva. Se opravičujem, če se nisva razumeli.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Torej ni važna kronološka starost, ampak promiskuiteta, ne glede ali si promiskuiteten mlad ali ko si starejši?

Kolikšna je verjetnost srečanja in problemov s tistimi sevi ki niso v 4 pokriti?

Cepil me je  takratni šolski zdravnik, ki ni bil moj osebni zdravnik torej  kje naj se oglasim…?

ali je bilo že elektronsko beleženo cepljenje?

Vsekakor je število nezaščitenih spolnih odnosev ključno, ki določa, kdaj je smiselno koga cepiti. Za maksimalno pričakovano učinkovitost cepljenja je treba cepiti osebe pred začetkom spolnega življenja. Po podatkih, ki so veljali ob uporabi 4 valentnega cepiva; PV 16 in HPV 18 sta bila po ocenah odgovorna za približno 70 % primerov raka materničnega vratu in 75-80 % primerov raka anusa, 80 % primerov adenokarcinoma in situ (AIS), 45-70 % primerov cervikalne intraepitelijske neoplazije visoke stopnje (CIN 2/3), 25 % primerov cervikalne intraepitelijske neoplazije nizke stopnje (CIN 1), približno 70 % primerov s HPV povezane intraepitelijske neoplazije visoke stopnje na vulvi (VIN 2/3) in nožnici (VaIN 2/3) ter 80 % primerov s HPV povezane intraepitelijske neoplazije visoke stopnje na anusu (AIN 2/3). HPV 6 in 11 sta odgovorna za približno 90 % primerov bradavic na spolovilih.

9-valentno cepivo: na podlagi epidemioloških študij se pričakuje, da cepivo Gardasil 9 varuje pred tipi HPV, ki povzročijo približno: 90 % (v času veljavsnoti 4 valentnega je tisto ščitilo pred cca 70%) primerov raka materničnega vratu, več kot 95 % primerov adenokarcinoma in situ (AIS), 75-85 % primerov cervikalne intraepitelijske neoplazije visoke stopnje (CIN 2/3),
85-90 % primerov s HPV povezanega raka vulve, 90-95 % primerov s HPV povezane intraepitelijske neoplazije visoke stopnje na vulvi (VIN 2/3), 80-85 % primerov s HPV povezanega raka nožnice,
75-85 % primerov s HPV povezane intraepitelijske neoplazije visoke stopnje na nožnici (VaIN 2/3), 90-95 % primerov s HPV povezanega raka anusa, 85-90 % primerov s HPV povezane intraepitelijske
neoplazije visoke stopnje anusa (AIN 2/3) in 90 % primerov genitalnih bradavic.

Predvidevam, da so podatke o cepljenju zapisali tudi v vaš zdravstveni karton. Torej pojdite tja, kjer hranijo vaš zdravstveni karton iz šolskega obdobja. Enotnega (centralnega)  registra cepljenih oseb takrat ni bilo.

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

Stara sem 35 let ker so pri meni  ugotovili hpv  virus in tudi rak se mi je razvil, zanima me ali se lahko kje partner testira če je on tudi pozitiven na hpv.

Hvala

lp.

Testiranje moških na prisotnost visokorizičnih HPV  NE  poteka, ker rezultati preiskave niso enako zanesljivi kot pri ženskah.

Testiranje poteka le v raziskavah (v tujini) in s posebnimi metodami.

Lep pozdrav

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close