Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Hodgkinov limfom

Hodgkinov limfom

Pozdravljeni!

Zanim me, kako zanesljivo lahko osebni zdravnik ob pregledu/otipu žlez na vratu, potrdi ali ovrže diagnozo HL? Osebnemu zdravniku sem omenil, da imam čuden občutek in skoraj vse tipične simptome limfoma, pa mi je samo pretipala vrat in rekla ne vse je b.p. ne skrbeti.

Redko kdaj sem pri zdravniku, v tem primeru sem bil, ker sem prebral članek o HL in opazil, da imam praktično vse simptome te bolezni, razen dejansko povečanih žlez. Govorim o utrujenosti, srbeči koži, občutek kot da imam nekaj v grlu pa ne morem pogoltnit, sili me na kašelj, ponoči mi je vroče in pa praktično čez noč se mi je pojavila intoleranca na alkohol, ki se odraža v prebavnih motnjah, dehidraciji, izjemna utrujenost… Govorim o relativno majhni količini alkohola, 2 pivih zvečer 1x/teden. Še nedolgo nazaj nisem občutil nobenih posledic, ob sredah zvečer se normalno dobim s prijatelji na pijači ali dveh… Moja krvna slika je bp in vse prametre imam v mejah. Aja, star sem 41 let in do sedaj nisem imel nobenih težav z zdravjem.

Nočem zveneti kot nek hipohonder, vendar mi stvar res ne da mira. Prebral sem že nešteto člankov in ne morem se pomiriti z mnenjem osebnega zdravnik. Kam se sploh lahko obrnem, če bi želel drugo mnenje?

Pozdravljeni,

navadno limfom spremljajo povečane bezgavke, ki so lahko na vratu, v ključničnih kotanjah, pod pazduhama, v dimljah, v trebuhu, med pljuči…. če so bezgavke povečane, se jih lahko otipa povsod razen, če so povečani globoko v trebuhu ali med pljuči. Te v trebuhu ali med pljuči pa se lahko vidijo z RTG ali UZ.

Navadno limfom spremlja tudi nepojasnjeno in hitro hujšanje (nekaj kg na mesec), nočno potenje (pomeni, da se večkrat na noč prepotite tako močno, da je posteljnina in pižama popolnoma mokra, za ožet), nepojasnjena visoka vročina proti večeru. Srbečica pri limfomu je zelo, zelo moteča, stalna, bolniki poročajo, da navadno na le določenih mestih.

Pri limfomu je spremenjena tudi krvna slika. Navadno sta povišana CRP in sedimentacija, pojavljajo pa se tudi nizke vrednosti hemoglobina. Prav tako limfom lahko spremljajo pogoste okužbe.

Sama težko laično komentiram vaše težave. Svetujem pa vam, ker imate težave, da se ne pustite odgnati in prosite zdravnico za dodatno diagnostiko. Morda UZ trebuha, pregled vrednosti ščitničnih hormonov, ipd…

Upam, da sem kaj pomagala. Skratka, če čutite pri sebi nenavadne spremembe…. raziščite do konca. Kajti ravno ta negotovost lahko pomembno vpliva na vaše počutje.

Držim pesti, da dobro opravite, da ni nič resnega in da simptomi, ki jih opisujete čim prej izzvenijo.

Vse dobro!

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Gospa Kristina, pozdravljeni!

Hvala vam za vaš odgovor. Malo ste me pomirili, ker moji simptomi le niso tako intenzivni kot ste napisali v svojem odgovoru. Vsekakor, pa bom zahteval pri zdravnici še dodatne preglede.

Še enkrat zahvaljujem za odgovor in vam želim vse dobro!

Lp,
Klemen

New Report

Close