Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja HIV

HIV

Blaga okužba s covid-19 se kaže kot nedolžen prehlad, po katerem niti ne potrebujemo okrevanja.

 

Srednje močna okužba s covid-19 je lahko že zelo neprijetna: suh dražeč kašelj, pekoča bolečina za prsnico ob kašlju ali globokem dihanju, občutek nepopolnega vdiha, glavobol in bolečine v kosteh in mišicah, pekoči občutki na koži, bruhanje in/ali driska, občutek utrujenosti in pomanjkanje energije, izguba vonja/okusa.

Pri meni gre za srednjemocen oziroma zmeren potek kovida.Ker sem imel.vecino teh znakov,no nekaj znakov je izzvenelo ostal je suh dražeč kašelj.

Spoštpvani, kovid lahko poteka zelo različno, od popolnoma asimptomatskega poteka, do izjemno težke okužbe, ki zahteva hospitalizacijo in celo intenzivno zdravljenje. Pomembno je tudi, koliko ste stari, ali imate kakršne koli kronične bolezni in povišano telesno težo, ali ste predebeli. Povišana telesna teža in še posebej debelost višata tveganje za težji potek. Glede na navedeno se opazujte, pijte toplo tekočino (čaj ali vodo), v primeru pa, da bi opazili težje dihanje, nezmožnost napora, (hoja po stopnicah, zadihanost), tiščanje v prsnem košu, …skratka poslabšanje trenutnega stanja, pa poiščite zdravniško pomoč. V kolikor ste bolnik s kroničnimi obolenji, takoj kontaktirajte izbranega zdravnika

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,na kaj zdravila ki enormno dvigujejo težo vplivajo na telesu?Hormone,metabolizem ali kaj tretjega?Jaz sem bil 10 let vaterpolist do svojega 21 leta starosti z normalno težo v zadnjih 10ih letih sem se pa vsaj 3x od psihiatričnih zdravil zredil v 1 letu za 30+ kg.Ne skrbi me toliko ta korona kot to kako bo psihiatrija na mene vplivala naprej v življenju…Sej že vpliva namesto asimptomatskega ali blagega poteka mam zmeren potek itn..srečo mam da sem staknil omikron da nisem staknil delte.

Hvala vam za odg.

Lp

 

 

Spoštovani, zelo različni mehanizmi delovanja so: od vpliva na center za lakoto; do delovanja na nivo sladkorja, do sprememb v metabolizmu. A ne glede na vse skupaj: v kolikor ne vnesete več, kot porabite, se ne redite. Porabo pa daleč nabolje regulirate z intenzivnim povečanjem (zlasti aerobne telesne aktivsnoti) in seveda zaužitjem energetsko manj gostih živil, z veliko vlaknin.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

Če je za splošno populacijo statistika preživetja 98% za kovid.Koliksen odstotek predebelih preživi kovid brez potrebe po bolnišnici?

Lp

Spoštovani,

partner ima že 10 let kronicne tezave s crevesjem, pogoste driske, krče in bolečine, obdobja intenzivnih tezav se menjujejo z obdobji remisije. Hujsa ne. Cca 2x na leto zboli za kaksno virozo, ki jo precej slabo prenasa, vsaka taka zadeva ga polozi v posteljo na teden ali dva. V zadnjem casu je dobil se doshidrozo (izpuscaje po dlaneh in podplatih).

Menite, da je bi to lahko bil znacilen potek okuzbe s hiv za nekoga, ki bi se okuzil cca 10 let nazaj?

Hvala in lep pozdrav.

Takega podatka, seveda mo, lahko pa si odledate, kako z naraščanje BMI narašča potreba po intenzivni obravnavi bolnikov.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0257891

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7010e4.htm

https://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/news/news/2020/10/obesity-significantly-increases-chances-of-severe-outcomes-for-covid-19-patients

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani, če bi se nekdo okužil 10 let nazaj in se ne bi zdravil, bi imel zelo verjetno sedaj številne okužbe različnih organskih sistemov. Vi pa ves čas navajate, predvsem težave s strani črevesja, ki najbrž govorijo o nekem kroničnem vnetnem dogajanju, preobčutljivostne? avtoimunske? … narave. Ob takem dogajanju je vsekakor treba iskati pomoč gastroenterologa.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

Vsak debel clovek,ki zboli za kovidom pristane na ventilatorju?Zdaj je polnih 5 dni kar imam znake pekoč občutek v prsih se je zelo zmanjsal.Tudi kašelj se je rahlo umiril a se ni povsem prenehal.Jaz močno upam da kljub svojim 125im kg pri 31ih ne bom rabil v bolnico,saj sem cepljen z jannsenom brez pozivitvenega odmerka.

Hvala vnaprej za vase mnenje.

Lp

Po okužbi z omikronom zbolimo hitreje in z drugačnimi simptomi. Inkubacijska doba je skoraj polovico krajša, hitri testi pa manj zanesljivi. Cepljeni in preboleli se okužijo veliko pogosteje kot pri prejšnjih različicah. Cepljeni z enim odmerkom Janssena lahko zbolijo s hujšimi simptomi kot cepljeni z mRNK cepivi, vendar ne tako hudo, da bi morali v bolnišnico. Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja o okužbi z različico omikron.

Jaz sem cepljen z enkratnim odmerkom jannsena.

In močno upam,da to kar piše tudi drži.

Hvala vam za odgovor

Lp

Spoštovani, seveda vsak človek s povišano telesno težo ne pristane v bolnici ali na respiratorju. Je pa tveganje, oz. verjetnost, v primerjavi s človek z normalno teleso težo, višje. Omikron na splošno poteka v mnogo blažji obliki, in to pri večini. Cepljenje še zmanjšuje tveganje za težji potek.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Navedeno v vašem vprašanju – drži.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni se enkrat,

Danes je 6 dni odkar prebolevam Kovid,verjetno gre za omikron.Me pa nekaj zanima zjutraj in zvečer imam hude napade suhega kašlja že nekaj dni,zadnji dan pa sem se začel prekomerno potit aja pa po nekaj dnevih me je zjutraj spet zrelo bolelo.Zdaj me je nehalo.Tezko ne diham imam pa tako neprijetne znake predvsem ta suh kašelj,da si mislim,da me bo pobralo.Ampak se ne dam.

Eno vprasanje:Prekomerno potenje proti koncu prebolevanja je normalno?Ali to kaj se drugega pomeni?

Lp

 

 

Spoštovani, mnogi bolniki s kovidom navajajo prekomerno potenje. Glede na to, da navajate hude napade kašlja, prekomerno potenje, ki se je pojavilo šele po  določenem času in če prav razumem, imate tudi preveliko telesno težo, vam toplo priporočam kontakt z zdravnikom.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni zdaj je točno 7 dni od prvih znakov,nehal sem se prekomerno potit blaga temperatura je padla na normalo,kašelj se postopno umirja ni več tako suh ampak malo že izkasljujem apetit imam dober.Pocutje je stabilno.V torek moram spet na hitri antigenski test je pa bilo tam 2 oz 3.dan najhuje hud kaselj,ki je spominjal na oslovskega.Upam,da sem izven smrtne nevarnosti.Bom pa še nekaj dni bolj miroval.Ziher je ziher.

Kaj pa vi menite sem se v neposredni nevarnosti glede nato da bi naj simptomi omikrona začeli izzvenevat med 5 in 7 dnevom.Zdaj je 7.dan.?

Hvala za odgovor

Lp

Zdravnice hvala bogu nisem rabil klicat,ker se mi k sreči stanje ni vmes toliko poslabšalo pred nekaj dnevi.

 

Pozdravljeni imam veselo novico. doma sem se pred pol ure samotestiral in je test negativen.Ena rdeča črtica vzporedno od črke c.

Bom pa še v torek šel na pcr test.

Lp

 

Pozdravljeni danes sem se samotestiral iz žrela(ust) in nosa in je test pokazal negativen rezultat v ponedeljek sem pa bil pozitiven tako na hitrem testu isto testiran iz zrela in se nosa pa je bil pozitiven.Vem,da hiter test ni 100% zanesljiv a po taki logiki če sem bil na isti način v ponedeljek testiran in bil tako na hitrem testu HAG kot PCR pozitiven danes sem pa bil na HAG hitri test negativen.

Upam,da sem preživel najhujše.

Spoštovani, takole, kot opisujete, padec temperature,umirjanje kašlja, prenehanje potenja, izgleda, da se okužba umirja. Negativen test pa kaže pa zmanjšanje (ali celo prenehanje) infektivnosti. Lep dan in uspešno okrevanje vam želim,  Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Zakaj bi hodili na PCR testiranje? Ponovno PCR testiranje po koncu okužbe ni potrebno, saj je test lahko še dlje časa pozitiven, (ker zazna tudi ostanbke že propadlih virusov), vi pa niste več kužni.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni malenkost se slabše počutim kot včeraj ob že negativnem testu.Cutim utrujenost ter bolečine v zgornjem delu hrbta ob lopaticah pri vdihu nimam vrocine manj kot prejšnje dni kašljam občasno se izkasljujem,zdaj pa ne vem ali je ta bolečina v hrbtu povezana zaradi večdnevnega naprezanja h kašlju ali pa gre za pljučnico?Težko sicer ne diham pa je že 8 dni okoli od prvih znakov.

Povejte mi ko ste mi pojasnili da hitri negativen test po preboleli okužbi kaže negativen rezultat,kakšne so zdaj pri meni vse odprte možnosti?Hvala vam za odgovor in lp

New Report

Close