Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja HIV

HIV

Spoštovani, sicer nisem strokovnjak stroke, v okviru katere jemljete navedena zdravila, a pri 1x dnevnem jemanju 1 do 2 urni premik, ne predstavlja pomembnega odklona in zaradi tega ni pričakovati posledic.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Ali se lahko okužiš s hiv, če se dotakneš pokrova koša za smeti, na katerem pa je ostanek krvi (rdeče-rjav madež krvi)?

Na prejšnje moje vprašanje dodajam, da sem imel na roki ranice in da sem se nato z roko nehote dotikal obraza, mobitela…?

Spoštovani, virus HIV se ne prenaša z dotikom nepoškodovana koža – nekaj, temveč s spolnimi odnosi, VBODOM (kjer pride do prekinitve kožnega pokrova) z iglo (v kateri je bila kri), politjem sluznic s krvjo ali izločko. ipd. Z dotikom posušene krvi na košu tveganja za prenos ni, saj je virus propadel. Tveganje bi bilo le, če bi POŠKODOVANE prste namakali v kužno (SVEŽO!) kri ali sluz.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Kaj pa z dotikom rane (na prstu), ki pa ni zaceljena (prekinjen kožni pokrov)?

In koliko časa je treba odkar pride kri na predmet (koš za smet) do takrat, da virus propade?

Hvala

 

Spoštovani, o prenosih preko dotikov in predmetov ljudje vse čas razmišljajo, v bistvu pa ne obstajajo. Za prenos virusa HIV je potreben konkreten stik z okuženo osebo (spolni odnos z izmenjavo telesnih tekočin) ali vbod z iglo ob zdravstvenem posegu ali izmenjava igel pri odvisnikih, npr. Ko se kri na predmetu posuši, pa prenos (z dotikom) ni več pomembna.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za vsa pojasnila. Se opravičujem, ampak me skrbi. Torej, tudi če se direktno z rano, ki še ni zaceljena (rana je nastala z nožem-sem se porezal), dotaknem predmeta, na katerem je kri, ni možnosti okužbe?

Koliko časa pa je treba, da se kri posuši (odkar pride na predmet) in da virus propade?

Spoštovani, o času sušenja ne morem soditi, saj je to odvisno od količine, ampak morda si lahko predstavljate: tveganje bi obstajalo le, če bi se nekdo neposredno pred vami urezal, kapljala bi mu kri, vi pa bi rano (ob smoli) neposredno namočili v to kri. Drugačno tveganje je v bolnišnicah. A posušena kri – na predmetih v okolju, kot rečeno, za dotik ne predstavlja tveganja.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Kako pa je na splošno z možnostjo okužbe pri dotiku rane, na kateri je krasta, s krvjo? Se to šteje kot nezaceljena rana?

In, ali tveganja ni že pod pogojem, da je kri suha? – tudi če se dotakneš take krvi s poškodovano kožo?

Hvala za vse odgovore in lp

DOTIK za prenos virusa HIV NI pomemben. Kraste se ne smatra kot odprte rane.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Torej, če prav razumem – če se s poškodovano kožo dotaknemo predmeta, ki je onesnažen s krvjo, ni tveganja za okužbo? Ali pač?

In, ali v takem primeru zadostuje, da kri na predmetu “ni tekoča”, ne glede na to, če se takega predmeta dotaknemo s poškodovano kožo?

Hvala za vaš trud in pojasnila.

Lp

 

Spoštovani, če bi se kirurg brez rokavic z odprtimi ranami na rokah dotikal predmetov, tampona, noža, s katerim bi pravkar operiral HIV + pacienta, bi, seveda, obstajalo tveganje.

Če pa se “po naključju” dotaknete posušene krvi na nekem predmetu v naravi, pa tveganja ni.

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Skrbi me, ker sem se dotaknil z rano, ki se celi – ima krasto (torej ni bila nepoškodovana koža), in ker ne vem, koliko časa je kri bila na košu (neposredno pred mano, par minut, ur itd.?). ? Je zato smiselno testiranje?

Spoštovani, v navedenem primeru tetsiranje ni potrebno. (Predvidevam, da nikogar krvavečega niste videli …)

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

 

To je vredu če jutranjo terapijo zaradi tega ker mora bit asistent zraven jemljem v 3eh urnih razmakih med 8 zjutraj in 11h to se že dogaja vsaj en mesec.Tablete za pritisk prenesso jemljem nekaj dni posebej.Gre se za star atipicen antipsihotik prazine(promazin) 100 mg,ki ga jemljem zjutraj in zvečer.

 

Lp

Spoštovani, glede na to, da se dogaja v ozhem jutranjem časovnem razponu, verjetno ne bi smelo povzročati težav. Vprašanje zastavite vašemu terapevtu.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

 

Star sem 31 let.Nekaj bi vas rad vprašal in sicer:Cepljen sem samo z Jannsenom brez pozivitvenega odmerka.prejsnji teden sem bil v stiku z okuženo osebno asistentko,ki je drugače 2x cepljena brez poživitvenega odmerka a je v preteklosti korono že prebolela oktobra leta 2020.V soboto sem pa zvedel,da je asistentka bila pozitivna na testu.Meni so se klinični znaki začeli kazati v soboto popoldne.Sprva zamašen nos ter blage do zmerne bolečine pod očmi pri sinusih.Nato se je v soboto zvečer pridružil suh dražeč kašelj z blagim pekočim občutkom v prsih a k sreči brez oteženega dihanja.Nato danes zjutraj glavobol ki je po nekaj urah izzvenel občasno je prisotna blago povišana telesna temperatura oziroma imam blage prehodne vročinske navale.Kaksnih težjih simptomov k sreči nisem zaznal.

 

Sem pa tudi kadilec okoli 5-7 cigaret dnevno pokadim.

 

Predvidevam,da gre za razmeroma blažjo obliko kovida verjetno gre za omikron.Pozitiven sem bil na hitrem antigenskem testu.PCR imam jutri ob 11:55.

 

Drugače pa pijem veliko tekočine predvsem vode,limonade itn.

 

Kakšen nasvet imate še vi glede na opisano situacijo?

 

Hvala vam vnaprej za odgovor.

 

 

 

Lp

Spoštovani, glede na zapisano, kakšnih posebnih dodatnih nasvetov nimam. Predvsem pijte dovolj tekočine (čaj, voda), zračite prostore in če se le da, opustite kajenje. Počivajte in se opazujte.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni že 3.dan mam suh kašelj ter pekoč občutek v pljučih samo ob kasljanju.Tezjega dihanja nimam.

Kaj bi pri Koroni to lahko bilo?In kako dolgo se bo trajalo vseskupaj?

Hvala za odg

Lp

 

New Report

Close