Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja HIV-1

HIV-1

Pozdravljeni.
Danes sem si umivala roke na javnem WC-ju in sem opazila kri na umivalniku pomešano z vodo sedaj me je pa strah da se je nisem slučajno dotaknila. Saj imam malo ranico od obnohtne kozice.
Sedaj me pa zanima kolikšna je možnost da bi lahko prišlo do okužbe. Ali je potrebno testiranje.?

VIDELI ste kri na umivalniku! Pa saj menda veste, kaj ste počeli pri umivalniku, ali pač ne? Predvidevam, da ste odprli pipo, si umivali roke in ugledali kri. In kaj potem? In tudi potem, ko ste ugledali kri, ste si še vedno umivali roke, in tudi če bi se slučajno česarkoli celo res dotaknili, bi to izmili. Kakšno testiranje neki, lepo vas prosim.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,
Imam vprašanje in sicer v začetku februarja letos sem imel zaščiten spolni odnos pri katerem sem prišel v stik z krvjo od dekleta, tisti vikend pa sem se ravno pobril in je kri prišla v stik s kožo.
Seveda sem takoj po spolnem odnosu odhitel v kopalnico in kri spral s sebe.

Nato pa so se mi čez kakšna dva meseca po zgornjem delu hrbta, na vratu za usesi in na prsnem košu pojavile glivice, zdravnica je sicer rekla da se preveč umivam, in da to ni nič narobe in da naj se umivam manj in da je to zaradi potenja vlage ipd, predpisala mi je tudi kremo Lamisil ki je pomagala bolj malo šele ko sem začel upoštevati nasvet zdravnice naj se umivam 1krat dnevno se stanje sedaj izbolšuje… ampak zadnje čase več kot brskam po internetu bolj glivice povezujejo z virusom Hiv.
Mislite da bi moral iti na testiranje?
Sicer pa drugih znakov ki bi kazale na virus hiv nisem imel.

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

V začetku februarja letos sem imel zašičiten spolni odnos z neko punco, vendar je prišlo pri penetraciji v vagino do stika z dekletovo krvjo ob mojo kožo, tisti dan pa sem se ravno pobril, takoj po spolnem odnosu sem kri spral s sebe.
Čez kakšna dva meseca so se mi pojavile gljivice(zunaj rdečkasta obroba znotraj zbledela barva), zdravnica je rekla da je to od potenja in vlage predpisala mi je mazilo Lamisil ki pa ni pomagal, kasnej pa še lotriderm in šampon oranozol, ki mi je težave odpravil vendar so se mi pojavile nazaj, zdravnica je rekla da se preveč umivam in sedaj ko se umivam enkrat na dan se stanje izbolšuje.
Vendar bolj ko brskam po spletu bolj povezujejo gljivice z virusom hiv in me zanima če je na ta način lahko prišlo do okužbe. In ali bi mogel na testiranje namreč drugih težav nisem imel razen dvakrat od februarja sem se ponoči zbudil čisto moker in prešvican.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Spoštovani, eno je pojav glivične okužbe, drugo pa eventualna okužba z virusom HIV. Glivična okužba bi se lahko pojavila v sklopu t.i. akutnega retroviralnega sindroma, 2 – 6 tednov po okužbi; ali pa ob večjem padcu imunosti, ko bi HIV okužba prehajala v AIDS (več let po okužbi). Takole, kot opisujete vi, je vzroke za glivično okužbo, iskati drugje.
Drugo vprašanje pa je, ali ste se morda vseeno okužili, ko ste bili v stiku s krvjo rizične osebe. Ob stiku s krvjo tveganje obstaja, zato je na mestu testiranje.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani…
Pišem Vam,ker me že nekaj časa skrbi možnost okužbe z virusom hiv…in sicer imela sem nezaščitene spolne odnose….kar me najbolj skrbi je to da sem avgusta 2017 dobila glivice jaz in moj takratni fant,te so izginile ob uporabi kreme in vaginalet,ki mi jih je predpisala ginekologinja.Kmalu za tem se mi je na začetku sepembra pojavil suh dražeč kašelj,pri pregledu krvi mi je zdravnica dejala da ni bakterijska okuzba ampak virusna,kašelj se je vlekel skoraj 3 meseca…začele so se pa zraven kašlja še drugi prehladi kot so zaprt nos,glavoboli,boleče grlo,stvar se vedno malo pomiri in znova izbruhne nekaj,sedaj imam natečene mandlje kot dva lešnika,rezajoča bolečina v grlu pri požiranju sline,ki se širi v uho,zaprt nos in na trenutke mi zakuha,se potim,na trenutke mi je mraz….vročino imam največ 37 stopinj in ta niha od 36,36,5 do max 37….imela sem pa tudi vnete dlesni.trenutno sem na nalgesinih,ki so mi lajšali bolečino skozi praznike. Nimam pa nobenih izpuščajev ali drugih težav.

Glede ponavljajočih se okužb zgornjih dihal mora diagnostiko izpeljati izbrani zdravnik, vključno z oceno ORL, na HIV pa se lahko vedno testirate, pa boste vedeli, pri čem ste.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spostovani,
Zanima me ali po testiranje na ZTM z testi clia 4. Generacije anti Hiv 1/0/2 in p24 po 82 dneh oz skoraj 12tednih (2 dni manj) zanesljivi.
Prvo testiranje sem opravila po 39 dnevih prav tako na Ztmju. In je bilo negativno.

Lp,
Barbara

Nikakor, testiranje je enako zanesljivo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

sedem tednov po nezaščitenem spolnem odnosu sem na se šel testirat za hiv. Rezultat je bil antihiv1/2/0 in hiv p24ag: nereaktiven. Lahko rezultat testa jemljem kot dokončen?

Da, lahko

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

Zanima me ali je potrebno se testirati ob stiku prsta z vaginalnim izlockom na prsu pa sem imel obvrizeno kozo ampak ne do krvi,bila je malo rdeckasta.
Lp

Ne vem. Stik sluzi z nepoškodovano kožo načeloma ni tvegan, če si roke po stiku umijete. Kakšna je bila vaša poškodba kože, pa ne morem presojati po “bolj rdeče” ali “manj rdeče”.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Bila je poskodovana samo zgornja plast koze in to 1 dan pred seveda potem je koza malo bolj rdeckasta in ni bilo do krvi roke pa seveda so bile umite

če nimaš spolnih odnoso nemoreš dobit hiv

Z virusom HIV se lahko okužiš pri spolnih odnosih; tako oralnih, kot vaginalnih; pa pri vbodu z okuženo iglo, politju z okuženo krvjo..

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

pred slabimi 3 tedni sem imel nezaščiten vaginalni spolni odnos. Po treh tednih pa se je pojavilo zelo boleče grlo ob požiranju brez gnojnega “pljunka”. Zanimajo me predvsem kakšni so znaki okužbe oz. kakšen je ARS sindrom, je možno, da se pojavi le eden od. simptomov kot je boleče grlo (občutek kot bi bilo opečeno) ali je za ARS potrebno več simptomov kot je vročina itd.

Hvala za odgovor.

Simptomi pri ARS so različni, in tudi pogostnost pojavljanja varira. Ni pravila.

Klinična slika akutnega retrovirusnega
sindroma (ARS) – iz članka
AKUTNI RETROVIRUSNI SINDROM PRI SLOVENSKIH
BOLNIKIH, OKUŽENIH Z VIRUSOM HIV
ACUTE RETROVIRAL SYNDROME IN SLOVENIAN PATIENTS INFECTED WITH HIV
Mateja Pirš1, Janez Tomažič1, Mario Poljak2, Dunja Z. Babič2
1 Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Klinični center, Japljeva 2, 1525 Ljubljana
2 Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, Medicinska fakulteta, Zaloška 4, 1000 Ljubljana
Prispelo 2005-01-13, sprejeto 2005-04-29; ZDRAV VESTN 2005; 74: 365–70

Pri 50 do 90 odstotkih bolnikov, okuženih s HIV, pride do
razvoja ARS. Simptomi se običajno pojavijo 2 do 6 tednov po
primarni okužbi (1, 6). Najpogosteje gre za infekcijski mononukleozi
ali gripi podobno bolezen. Pri bolnikih ugotavljamo
povišano telesno temperaturo, nočno znojenje, utrujenost, bolečine
v mišicah, glavobol, hujšanje, slabost, drisko, vnetje žrela,
povečane podkožne bezgavke, povečano vranico in jetra
(razpr. 1) (1, 2).
Razpr. 1. Simptomi in znaki akutnega retrovirusnega sindroma
(2, 6).
Table 1. Symptoms and signs of acute retroviral syndrome
(2, 6).
Simptomi in znaki Pogostnost (%)
Symptoms and signs Frequency (%)
Povišana telesna temperatura / High temperature > 80–90%
Utrujenost / Fatigue > 70–90%
Izpuščaj / Rash > 40–80%
Glavobol / Headache 32–70
Povečane podkožne bezgavke / Enlarged lymphatic glands 40–70%
Vnetje žrela / Throat infection 50–70%
Bolečine v mišicah ali sklepih / Pain in muscles or joints 50–70%
Slabost, bruhanje ali driska / Weakness, vomiting or diarrhea 30–60%
Nočno znojenje / Night sweating 50%
Aseptični meningitis / Aseptic meningitis 12–24%
Razjede v ustih / Mouth ulcers 10–20%
Trombocitopenija / Thrombocytopenia 45%
Levkopenija / Leucopenia 40%
Povišane transaminaze / Increased transaminases 21%
V 50 do 70 odstotkih je prisotno vnetje žrela s povečanima
nebnicama, ki sta lahko prekriti z oblogami, lahko so prisotni
znaki ustne kandidoze (6). Makulopapulozen izpuščaj se pojavi
pri 40 do 80 odstotkih bolnikov, redkeje pa je izpuščaj
vezikularen ali urtikarialen (2). Pojavijo se lahko tudi sluznične
razjede.
Pri drugi skupini bolnikov se ARS pokaže z nevrološko simptomatiko:
aseptičnim meningitisom (v eni izmed študij v 24
odstotkih), okvaro obraznega živca po perifernem tipu ali
okvaro korenin spinalnih živcev (8). Redko se pojavijo mioperikarditis,
akutna ledvična odpoved ali oportunistične
okužbe (kandidoza, okužba z virusom humane citomegalije,
pljučnica, ki jo je povzročil Pneumocystis jiroveci) (8).
Laboratorijski izvidi kažejo nespecifične spremembe, kot so
levkopenija, trombocitopenija, blago povišani aminotransferazi.
Prisotna je tudi pospešena sedimentacija eritrocitov in
povečan C-reaktivni protein. Lumbalna punkcija pri bolnikih
z meningitisom pokaže povečano število levkocitov v likvorju
ob normalnih vrednostih sladkorja in beljakovin. Že v tem
času lahko opažamo zmanjšanje koncentracije celic T pomagalk,
vendar so lahko še v normalnem območju. Značilno pa
je, da se postopoma zmanjšuje število celic T pomagalk in
narašča število citotoksičnih celic T (limfociti T z membranskim
označevalcem CD8), zaradi česar pride do spremembe
razmerja med celicami T pomagalkami in citotoksičnimi celicami
T. Razmerje je manjše od ena (2).
Simptomi običajno trajajo 14 dni, lahko pa so prisotni tudi do
10 tednov. Pri bolnikih s »simptomatsko serokonverzijo« (ARS)
so kasneje opažali hitrejše napredovanje bolezni (9). Podobno
hitrejše napredovanje bolezni so opažali pri večji koncentraciji
virusa v krvi v obdobju točke ureditve (10).

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

torej je v tem primeru potrebno testiranje.. Ali je po 3 tednih test že zanesljiv?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani, test postane v povprečju pozitiven po 3 tednih. Predlagam, da se greste testirat po 4 tednih.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close