HISTEROSALPINGOGRAFIJA?
Danes mi je ginekologinja pregledala maternico z ultrazvokom in ker se že leto dni trudiva za zanositev (drugi otrok) me je poslala na ta pregled-oz slikanje? Kašne so vaše izkušnje? Ali je boleče? kaj pomaga? kaj vse se vidi? je kaj narobe če takoj po tem posegu zanosiš? Menda rabiš dan ali dva bolniške za to. Ali obstaja še kak drug vzrok da te lahko ginekolog pošlje na tako preiskavo ali je jasno da gre za poiskuse zanositve? kaj bi rekla u služb?-najbolje če bi šla u petek kaj?
za službo imaš lahko tudi virozo. Nobenemu ni potrebno govorit zakaj si na bolniški.
Sicer je pa to tipična preiskava pri težavah z zanositvijo. Klinike za neplodnost jo sicer velikokrat preskočijo in delajo laparoskopijo-histeroskopijo.
Opis si lahko prebereš tukaj:
http://www.neplodnost.info/ziva/portal/staticpages/index.php/20050712191728781
Malo boli, bolečina je pa kot recimo krči pri menstruaciji. Traja pa vse skupaj trenutek tako, da brez težav zdržiš:) Rajši to kot iti k zobozdravniku he he
Jaz sem bila 2x tako, da kar vprašaj, če kaj ne bo jasno. Pokazala bo pa prehodnost jajcevodov in stanje maternice.
HISTEROSALPINGOGRAFIJA (HSG)
je diagnostična metoda, ki omogoča ugotavljanje prehodnosti jajcevodov. Skozi maternični vrat vstavimo v maternično votlino tanek kateter, skozi katerega vbrizgamo radiopačno tekočino. Na podlagi prehoda tekočine skozi jacevode na zaslonu rentgenskega aparata ocenimo prehodnost le-teh.
Pred mnogimi leti (trinajstimi) sem bila zaradi HSC hosiptalizirana tri dni.
En dan, da so me pripravili (klistir za izpraznenje črevesja), naslednji dan so me slikali in šele tretji dan odpustili.
Navadno zapravljanje denarja!!!!
V LJ porodnišnici so že takrat te preiskave opravljali ambulantno. Torej si prišel tja, slikali so in si lahko odšel domov.
Mislim, da ni problema z zanositvijo v istem ciklusu. Saj ni nobenega invazivnega posega.
nataša hsg je eno….hsc pa drugo :)))
nekje si nekaj malo pomešala he he[/quote]
Kitty saj je prav napisala. Razen enkrat je napisala HSC, verjetno se je zmotila. HSG je metoda za ugotavljanje prehodnosti jajcevodov, ne. Jaz sem bila v Postojni. Svinjsko me je bolelo (sicer imam zelo visok prag za bolečino), doktor je bil “mesarsko rapoložen”.
nataša hsg je eno….hsc pa drugo :)))
nekje si nekaj malo pomešala he he[/quote]
Kitty saj je prav napisala. Razen enkrat je napisala HSC, verjetno se je zmotila. HSG je metoda za ugotavljanje prehodnosti jajcevodov, ne. Jaz sem bila v Postojni. Svinjsko me je bolelo (sicer imam zelo visok prag za bolečino), doktor je bil “mesarsko rapoložen”.[/quote]
ja sem bila tudi jaz prehitra. Sem samo hsc videla in ne brala vsega napisanega.
En dan se bom čisto prehitela :)))