Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Histaminska intoleranca

Histaminska intoleranca

Mene pa zanima, če ima kdo zaradi histaminske intolerance (krvni test pod 4) težave z driskami in kako si pomaga tudi, če ne uživa preveč histaminske hrane.
hvala in lp,

Da, še pogosteje pa težave z obstipacijo (zaprtje) ali izmenjavanjem obojega. Pri vsaki pregrešitvi s hrano pa me najbolj mučijo hude bolečine v želodcu, bruhanje, krči in pekoče bolečine v vseh mišicah hrbta. Ti napadi trajajo več ur in so zelo boleči.
Pomoč: poleg restriktivne diete (vzporedno s HIT so mi diagnosticirali tudi laktozno intoleranco …) si pomagam z rednim jemanjem antihistaminika (Aerius), v prosti prodaji pa se dobijo tudi kapsule DAOSIN (https://www.lekarnar.com/izdelki/daosin-30-kapsul), encim diamin oksidaza, ki pomagajo pri razgradnji odvečnega histamina.

PS: Ali vašega zdravljenja ne vodi alergolog oz. strokovnjak, ki vam je ugotovil histaminsko intoleranco?

Vse dobro in lepo pozdravljeni!

Veronika

Pozdravljena ga. Veronika,
ne, mene nič in nihče noče obravnavati, nazadnje sem odvajala po 13 x na dan cel mesec, pa mi v bolnici še infuzije niso dali, malo mi je pomagala osebna zdravnica, ki mi je dajala infuzije in mi je nato predpisala Telfast, ki pa mi kaj dosti ne pomaga. Z Daosin sem že probala, pa me tudi vse peče po njemu. Ali bi se lahko mogoče kaj slišali po telefonu ali preko maila, da si malo pomagava? Moj telefon 051-332-508.
Hvala, Helena

Ja, lahko me pokličete vsak torek med 12. in 14. uro na tel. št. 030 – 757 077.

Lepo bodite – do najinega slišanja! 🙂

Pozdravljena ga. Veronika,
hvala za vaš odgovor, čas in pomoč. Sem vesela za vas, da ste se naučili živeti z boleznijo in da lahko opravljate službo, sama sem že 4 leta doma brez prave diagnoze in zdravniške pomoči, ne znam živeti s to boleznijo, ker mi nagaja vsa hrana, ki jo pojem. Tudi če jem samo makarone, se bojujem z driskami skoraj vsak drugi dan, zato nisem sposobna hoditi v službo. Hvala za vaš čas in lep dan še naprej. Helena

V strokovnem zborniku sestanka alergologov z naslovom Nutritivna alergija ( http://www.klinika-golnik.si/uploads/si/strokovna-javnost/strokovne-publikacije/alergoloska-sekcija-marec-2012-nutritivna-alergija-zbornik-sestanka-135.pdf ) iz leta 2012 je na str. 47 opisana naslednja pot diagnosticiranja in obravnave HIT: http://www.skufmslovenija.org/wp-content/uploads/Untitled2-1.jpg (Avtorica prispevka je prof. dr. Ema Mušič. spec. alergologinja).

Seveda morate biti pri obravnavi in zdravljenju strokovno vodeni!

Vse dobro!

Najlepše hvala za vašo pomoč,
meni je sicer bolezen ugotovila alergologinja, ki mi je dala samo en list za histaminsko intoleranco in da pri njej obisk ni več potreben. Poskušam se držati navodil, da ne uživam hrane, ki je močno histaminska, ne razumem pa, zakaj ne morem jesti surove solate in skoraj nobenega svežega ali kuhanega sadja ne, tako da sem v tem času shujšala na 38 kg, pred tem sem sicer bila skozi celo življenje bolj drobne postave s 45 kg. Ali vam pusti jesti surovo svežo solato z vrta, začinjeno z oljem? Ali lahko pojeste kakšno obdelano jajce v palačinki ali v rezancih; kakšen kruh jeste? Ali mogoče veste, ali si je možno s takšnimi težavami urediti kakšno boleznino? Mene nihče resno ne obravnava, vsi samo govorijo, da premalo jem, nihče ne razume, da ko pojem palačinko z jajcem ali malo govedine, me tako šravfa ponoči, nato sem mi naredi driska, ki je ne morem ustaviti najmanj 3 tedne …, enostavno se je ne da ustavit, pa včasih tudi vidim nitke krvi v blatu. Zadnji napad, ki sem ga imela marca letos, sem hodila 13 x na dan na blato in v bolnici še infuzije niso dali, so mi rekli, da se moram sprijazniti z boleznijo in da pijem lahko doma in da se naj držim diete. Res je, da nisem vedela, da papaja vsebuje histamin, saj sem imela občutek, da mi pomaga, saj se mi je za dva meseca, ko sem vsak dan pojedla eno rezino papaje, malo izboljšalo stanje. Kar naenkrat pa je telo ponorelo in driske nisem mogla več ustaviti. Sama se držim diete, kolikor je mogoče, ampak imam težavo, ker mi ne pusti jesti sveže solate, olja tudi ne preveč, govedine tudi ne preveč, jajc in mlečnih izdelkov (tudi brez laktoze) ne, kruha s kvasom tudi ne, brez kvasa pa nima kalorij, po sadju imam tudi težave … Zaradi izgube kilogramov sem izgubila še menstruacijo in zadnje čase zaradi prevelikega uživanja OH brez beljakovin opažam še porast sladkorja, po vsaki hrani postanem čisto mokra, imam glutensko, brezlaktozno in histaminsko dieto, in je težko napraviti kalorični obrok. Poleg tega imam vneto ščitnico. Skratka, da vas ne utrujam preveč, ali vam pusti jesti surovo solato in kakšno surovo sadje? In če mogoče veste, če bi se s to boleznijo kje na Golniku dalo urediti kakšno boleznino za skrajšani delovni čas? Sedaj sem že 4 leta doma in zaloge iz preteklega dela so pošle.
Hvala za vaš čas in naj vas Bog blagoslovi z zdravjem. Helena

Okvirni napotki:
http://www.skufmslovenija.org/wp-content/uploads/TREATMENT-OF-HISTAMINE-INTOLERANCE.pdf

Tudi sama imam težave s sestavljanjem jedilnika, saj je moja dovoljena hrana zelo omejena. Preverjeno lahko uživam riž, krompir, proseno kašo, kruh brez kvasa, piščančje in puranje meso, jajca v minimalnih količinah, zeleno solato (z minimalno jabolčnega kisa; problem je predvsem vinski ali balzamični kis!), jabolka, … pri kakšnem mlečnem izdelku pa si moram nujno pomagati s tabletami laktaze …

Ker obstajajo med bolniki tudi individualne razlike, je smiselno, da se načrtno samoopazujete, si vodite dnevnik in tako sami ocenite lastno toleranco za različne vrste hrane.

Žal ne poznam strokovnjaka (nutricionista, dietologa), ki bi se ukvarjal s problematiko histaminske intolerance … Ga kdo pozna?

Hvala za odgovor in napotke,
kaj pa jeste mogoče kakšne vitaminske in mineralne dodatke, saj je ta hrana premalo kalorična, vitaminska in mineralna, kaj nič ne hujšate? Meni ne pusti jesti niti solate brez kisa, včasih, ko je kakšen dan bolj prebavno umirjen pojem kakšen surov list pa so takoj problemi.
Hvala in lep dan še naprej,
Helena

Pozdravljeni,
kdorkoli ima probleme z intoleranco na hrano, naj pozabi na uradno medicino, saj kot že sami vidite, vam le-ta ne more pomagat (ne zna ali noče), ker zdravniki niso študirali nutricistike. Kdor pa le ve, se boji v to poglobit, ker ga bo zdravniški ceh, ki deluje kot agent tabletnih korporacij, izločil…..
Pojdite na bioresonanco, tam vam bodo pomagali znebiti se te težave in ponovno uravnovesili telo …. da se bo le to borilo s hrano (obnovilo se bo delovanje histaminskega encima……
Lp in vse dobro
Ranko Š.

Zdravo!
Ja tale intoleranca na hrano je lahko velik problem – sama se držim le sledečih predpisov – nekaj jih je zapisanih tukaj https://www.vir-zdravja.com/Novice/sir-{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9}c4{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9}8dokolada-alkohol-jejte-pijete-in-u{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9}c5{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9}beivajte-z-daosin-dodatkom">Vaš link in večinoma kar dobro funkcionira.

Predlagam, da si prebereš napotke tudi ti…

Maja

Nekaj pa še tukaj: https://revijazarja.si/clanek/odklenjeno/5bed1f41beab0/na-pomoc-nihce-ne-ve-kaj-mi-je

Ja, v teh člankih je govora samo o diagnozi HIT, kako jo ugotoviti in česa ne jesti, ni pa nobenega govora o tem, da smo ti ljudje zelo omejeni s prehranjevanjem, tudi če se držimo bolj stroge diete, imamo težave z napihovanjem, utrujenostjo in bolečinami v sklepih, krčih v trebuhu, kaj šele če jemo kaj od surovega sadja in kakšne jogurte. To v službi ne pride v poštev, saj te zelo smrdeče napihuje, dela krče, drisko, odvisno od posameznika itd., in moraš lačen zdržati 8-urni delavnik. Poleg dolgotrajne poti do diagnoze, ko prehodiš vse psihologe od murske do pirana, ti na koncu zdravniki le priznajo zdravstveno težavo, ti svetujejo dieto, to pa je tudi vse. Nihče pa ne pomisli, da se s temi težavami težko preživljaš, saj težko zdržiš 8 ur, ker se v službi ne upaš nič pojest, imaš energijo samo za en dan, ostale dneve pa delaš z minus energijo in teraš, dokler te ne vrže in greš za teden dni v bolniško … itd. Morali bi se vsi bolniki s temi težavami dobiti, pipraviti predlog za spremembo zakonodaje, pa bi se mogoče zadeva lahko pričela odvijati za kasnejši oz. tudi za bodoči rod, saj ima veliko ljudi to diagnozo, vendar jih večina mora hoditi k psihiatrom. Mogoče bi s skupnimi močni uredili tudi skrajšan delovnik, ki bi upravičeno pripadal tem bolnikom. Ne vem, ga. Veronika, ali imate vi večje težave s histaminom ali s fibromialgijo, ker na področju fibiomalgije ste naredili velik korak in imate izkušnje, zakaj ne bi poskusili naredit nekaj tudi na tem področju. Je pa težko, ker edina zdravnica, ki ima nekaj teoretičnega znanja, je ga Mušič. Vendar ona uči, da če se držiš diete … in tralala, potem nimaš nobenih težav več in si sposoben za vse, kar pa po izkušnjah bolnikov še zdaleč ne drži. Internet ima več informacij, kot jih dobiš od nekaterih alergologov; žalostno ampak resnično.

Spoštovani,
prejeli ste moje zasebno sporočilo.

Lepo vas pozdravljam in želim vse dobro! 🙂