Najdi forum

hišni ljubljenček

Najina hčerka si že nekaj časa zelo želi kužata (vse njene prijateljice ga imajo). Razmišljamo, da bi ga ji kupili za njen peti rojstni dan. Ker bo kuža v končni fazi moja skrb, ker vem, da je to življenjska odločitev in da kuža ni igrača, in ker smo popolni začetniki kar se tiče pasje vzgoje vas prosim na nasvet. Katero pasmo priporočate, ki ni zahtevna za vzgojo, ki je primerna za začetnike in ki ima rada otroke?

Hvala.

Če imate veliko prostora definitivno zlati prenašalec. Če imate manj prostora kokršanjel – oba sta igriva in obožujeta male klovenčke.

Hvala Analina. Mi lahko pomagaš še nekaj? Ali moram biti na kaj posebej pozorna, ko kupujem preko oglasov?

Jaz ti svetujem da vknižnjici vzameš knjigo o psih in jo malo prelistata skupaj najpej z možem potem pa je seveda tudi potrebno za mnenje vprašati tudi hčerko. Saj mislim da ne bo teževa prepričati za pravega če si ga želi. Recimo mi smo imeli koker španjela in je potrebno vedeti da je to tudi lovski pes. Torej potrebuje veliko sprehoda. Mi smo se odločili predvsem po videzu in šele potem nabavili literaturo , ko smo videli da smo očitno usekali mimo. Sedaj imamo enega kužka in pred kratkim smo “morali” nabavati papagaja , ker si ga je naš 5 letnik tako želel svoje živali, kužeta imamo namreč že 10 let in je”moj” vsaj tako naš navihanec pravi.

Hja…preko oglasov so kupovali moji starši, katerim sem pred 10 leti sveto obljubila, da bom skrebela za kužo….danes skrbita zanj moja starša…oziroma skrbita zanj že 9 let 11 mesecev in 14 dni hehe…taki smo pač otroci…hočem povedati, da s kupovanjem preko oglasov nimam ravno izkušenj, a bolje je, da kupuješ od kakega priporočenega rejca, že zaradi bolezni. Ne vem zdaj ali hočeš rodovnik ali ne in tudi prav nobenega rejca ti ne bi znala svetovati.

Kupi si Belega višavskega terierčka! Majhen,cortkan pa še zelo pameten in obožuje otroke.

Krasna pasma.To je res odličen pasji karakter,sam je pa tolk dlak,da je noro.Če imate hišo,potem je good,če ste v stanovanju,vam pa priporčam rajš labradorja.Mi imamo zlato prinašalko,ki je krasna,sam dlake pa dobimo tud na zobni ščetki,tko da rajš labradorca,ima manj dlak,pa še kratke so.
Karakterja sta si pa zelo podobna.

Ne kupuj preko oglasov kar tako, ker je preveč preprodajalcev. Sama bi ti predlagala stran mojpes.net, pa je trenutno v fazi prenavljanja:(((( Fantastična za ideje, nasvete. Preprodajalci pa – preveč ljudi se je že nasr*** in so jim psički poginili:((((((

Ampak – po moje se ti bolj splača ne prevelika pasma. Že res, da so krasni labradorci, nemški ovčarji, prinašalci, ampak jaz imam rešpekt pred velikimi psi dokler je otrok majhen. In pa mogoče, če nočeš ves čas sesat – ne prav dlakavega:))))))

Preberita si v kaki knjigi vse o psih in karakterjih pa bosta ugotovila kaj vama paše.

Osebno pa imam psa (mešančka iz ceste pobranega) – prekrasna kužika, tudi do našega 5 mesečnika, ravno danes sva jo “boža boža” in ga je lizala in se mu prilizovala. Seveda ga potem umijemo. Pomembna je čistoča.

Jaz zagovarjam stališče, da bom šla za naslednjega kužka (ta ima 11 let) najprej pogledat po zavetiščih. Ko se tak prilepi nate, in doživiš ljubezen na prvi pogled – ne zamenjam za nobeno pasmo:)

(Imamo tudi mačka, pri partnerju imava aljaškega malamuta (tega pa še ne moremo boža boža:((( )

LP

Tanja

Kaksen bo kuza, je v bistvu nepomembno. Pomembneje je, da bo primeren vasemu zivljenskemu slogu.
Ce imate manjse stanovanje ali ce veliko potujete, naj bo kuza manjsi. Ce imate manj casa za pospravljanje stanovanja, naj bo kratkodlak. Lahko je sicer terier ali koder (ne izpada jim dlaka), a je potrebno vzeti v zakup, da ga je potrebno voditi do frizerja.
Pri nakupih preko oglasov bodite pozorni. Ne kupujte pri “trgovcih” – teh je kar precej. Prepoznate jih po tem, da v oglasih ponujajo vec pasem psov. Velikokrat so kuzki premladi za oddajo, bolani ali imajo genetske okvare in znacajske motnje. Ceprav je nakupna cena nizja, so stroski veterinarjev velikokrat precej visoki.
Izogibajte se “cistokrvnih psov brez papirjev” ali “sedmega mladica, ki ga niso uspavali”. Odvecnih mladicev v Sloveniji ze dolgo ni – prepoveduje jih Zakon o zasciti zivali in zato vsi dobijo papirje. Dejstvo je, da dovoljenja za paritev v Sloveniji ne dobijo psi, ki so netipicni (karakterno ali vizualno) ali imajo genetsko obolenje – displazijo kolkov. Ta bolezen velikokrat vodi v prezgodno smrt psa.
Predlagam, da si kupite revijo Kinolog ali Moj pes in pregledate oglase, lahko se obrnete na Kinolosko zvezo Slovenije in povprasate po vzrediteljih oziroma po Klubih za pasmo, ki vam je vsec.
Velikokrat pa je odlicna resitev tudi kuza iz zavetisca. V vecini primerov ti kuzki zelo cenijo svoj novi dom in se zelo navezejo na druzino, ki jim nudi nov dom. Zavetisca so v Ljubljani, Kopru, Celju in Mariboru.
Pomembno je tudi, da veste, ali zelite psa ali psicko. Psicke so v vecini primerov bolj vodljive, a imajo dvakrat letno “zenske tezave”. Ce jo sterilizirate, kar je izvrstna resitev, imate lahko najboljso prijateljico. Samci so lahko problematicni do drugih samcev (posebej pri nekaterih pasmah so samci praviloma taki), veliko pa seveda lahko resite s kastracijo.

Karkoli ze bo – vas otrok bo najbolj srecno bitje pod soncem, s pravo izbiro pa boste to tudi vi!

Aja, pa pazi – da ne bo sorta ki ful laja:)))) Pa da ne bo totalen čuvaj, ki bi preveč ščitil otročka recimo:)

(Poznam nekaj višavčkov recimo, ki ful lajajo:)))))))

Tanja

Lep pozdrav !

Najprej ti priporočam, da si prebereš čimveč ”pasje” literature ( Govorite po pasje, Psi za telebane- odličen priročniki, Kinolog, Moj pes,…), obišči sosednji forum Domače živali in poišči odgovore na to temo. Potem obiščite kakšno pasjo razstavo, konec novembra bo v LJ, pogovori se z lastniki kužkov, išči informacije v klubih in pri vzrediteljih. Pri takem iskanju bo težko, da bi kužka podarili na točno določen dan, zato pa bo za deklico samo odločanje in iskanje lepo in poučno doživetje.Preprodajalcev se izogibaj. Lahko pa se odločite za kužka iz zavetišča, ki ga lahko prej večkrat obiščeš. V kratkem bo odprta stran Mojpes.net, ki jo je predlagala že Tanja, na njej je res veliko informacij.

Srečno, Tanja

Definitivno ne priporočam. Trmast, samosvoj pes, ki ima močno izražen SVOJ karakter in se nikakor ne pusti na vse mile viže mrcvarit otročku. Imam to malo pošastko doma. Prej smo imeli mešanko med pudlom in kokeršpanjelom: to je bila zlata psička!

Toplo priporočam torej kakšnega mešančka ali pa labradorca, če je le prostor zanj.

lp

Poiskala sem ti nekaj linkov, kjer se je kar dosti razpravljalo o tem.

Vsekakor ti priporočam pasmo iz 9 FCI skupine. Imenuje se Družni psi.

Z možem se poglobita v več knjig z opisom pasjega značaja, ne samo izgleda. Zraven je potrebno premisliti tudi o času za nego in vzgojo, ne samo o času, ki je potreben za sprehode!
Premislita tudi o družinskem proračunu, saj je pasji strošek znaten, še posebaj, ko je potrebno iti k veterinarju. Cepljenja, obolenja, poškodbe…
Računi so hitro 50.000 in več. Boste zmogli?

Osebno ti priporočam kakšnega mopsa.

pudla

lahso-apso

Pa še klepetalnica o psih

Dobro pretehtajte in najdite vzreditelja, nikar ne kupujte preko oglasov, ne da bi videli psico in njene lastnike.
Pri nasvetu za pasmo je tako, kot v pregovoru: ” Vsak berač svojo malho hvali.”
Najdi “pesjanarja”, ki je zamenjal več pasem, da dobiš malo bolj objektivno mnenje.
Če bom našla še kakšen link, ti ga napišem
Pozdravček
Kwakica

Obrni se se na forum o domacih ljubljenckih, tam je veliko ljudi, ki ti bodo znali strokovno svetovati. Ker mislim, da labradorec res ni pes za mlado druzino in majhnega otroka. To so delovni psi, mocni… in kako si predstavljate, da bo hcerka zdaj ali pa tudi cez pet let lahko obvladala takega psa na sprehodu. Pomoje je res bolje kaksen koker spanjel, visavski terijer, beagle…

Pozdravljena!

Preden se odločite za nakup, preberite kakšno “pasjo” knjigo. In kot so ti svetovale že predhodnice – ne kupuj pri “preprodajalcih”!

Jaz bi vam svetovala manjšo pasmo, saj npr. zlatega prinašalca hčerka res še nekaj let ne bo mogla voditi na vrvici. Tudi, če je pes vzgojen, lahko kdaj nehote potegne in to lahko otroka (in tudi odraslega, če ni pozoren) močno poškoduje. Lahko ti predlagam pasmo, ki ni toliko “skomercializirana” in zato nekoliko manj poznana in zastopana (vsaj na našem koncu): angleški hrt. To je pritlikavi hrt, z zelo kratko dlako, droben pes, ki otroka ne bo mimogrede prekucnil. Dva taka psa imajo naši prijatelji – v stanovanju z dvema majhnima otrokoma. To so res hvaležni psi, ki imajo radi otroke in razen veliko gibanja ne potrebujejo poebno zahtevne nege. Morda za mesto res niso primerni, saj potrebujejo precej teka, pa ne po mestnih ulicah.

Osebno bi vam priporočila psičko, saj so bolj mirne in bolj “pridne” od samcev.

Veliko sreče pri odločitvi! Lep pozdrav!

Urša

Ex Carrie, pozdravljena!

Glede na to, da imaš majhnega otroka, ti definitivno ne bi priporočala nobenega od terierjev, pa tudi ne premočnega psa. Lovski psi so lahko problem zaradi močnega lovskega nagona.
Ali si iz Ljubljane ali okolice? Če si, bi bilo fino, če bi se lahko oglasili na KD Krim, v pasji šoli (če se boš, sporoči, da se dogovorimo kdaj). Lahko bi si ogledala različne kužke, tudi reakcije tvoje hčerke na posamezne pse in se pogovorila z vodniki in inštruktorico.

Lp, Yo

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

V primeru, da ne bi hoteli čisto majhnega psa, poleg ZLATEGA PRINAŠALCA priporočam tudi njemu sorodnega LABRADORCA. Oba sta retriverja, LABRADOREC ima le krajšo dlako, kar je dobrodošlo v trenutkih, ko ni najbolj čist. Obožujejo pa vodo in imajo radi otroke (in igro). Znani so tudi po vodenju slepih, enako kot NOVOFUNDLANEC. Le-ti pa so večji in dolgodlaki.

Med manjšimi sortami bi jaz izbrala JAZBEČARJA ali BRAK JAZBEČARJA (malenkost večji), pazite le na okoliške kokoši. Zaradi ščetinastih dlak se jih umazanija le stežka prime.

Osebno imam z vsemi dobre izkušnje.

Odsvetujem pa terierje, prav tako maltežane in cottone, ki se otrok, bolj kot ne, bojijo.

LP

Koker španjel ni za otroke! To je pasma, ki je samovoljna in trmasta. So tudi posamezniki, ki so drugačni, toda to so le izjeme. Poznam 3 primere, ko so dali koker španjela od hiše, saj je bil preveč nevaren otroku.

Naša kokeršpanjelka je čudovita, je crkljiva kot mucka, ko pa pridejo na obisk otroci, jo imam ves čas ob sebi, saj je že nekajkrat zarenčala na otroka, ki jo je prijel, mojo nečakinjo pa je celo zagrabila za roko, ker jo je prijela za gobček. To je bilo samo opozorilo, toda pri psu nikoli ne veš ….

Tudi jaz se strinjam z DZ, dodala bi še, da majhni psi načeloma niso OK za otroke – ali se jih bojijo in zato lahko odreagirajo negativno, ali že po karakterju “ne pašejo” k otrokom ali pa so preveč fragilni. Govorim za večino majhnih pasem.

Lp, Yo

p.s. Ex Carrie, sicer mi še nisi odgovorila, pa vendar, mogoče bi bila sobota OK dan, glede na to, da imamo neke sorte piknik in ne bomo tako “uradni” – pa še zabavno bo bolj.

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

To bom pa še dolgo izbirala vidim. Sodelavka me je, mislim pravilno, opozorila, da se kužka ne kupuje za rojstni dan, ker kužki niso darilo, ampak družinski člani in dobijo lahko otroci že na začetku napačne predstave.

Uživajte in hvala za odgovore, bom kupila knjigo, revije in se potem odločila.

New Report

Close