Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Hipotonija pri nedonosencku

Hipotonija pri nedonosencku

Pozdravljeni,

imam sinčka rojenega v 27. tednu, ki je do 6 meseca, korigirano 3 meseca lepo osvajal mejnike, na pregledu v razvojni mu niso dodelili fizioterapij. Pri 4 mesecih korigirano je imel ponovni pregled in diagnoza je bila centralna hipotonija in asimetrija in izrazita šibkost ramenskega obroča. Fantek se že sam obrača iz hrbta na trebušček, v obe smeri, lepo spremlja z glavo in očmi gibanje, dviguje medenico in se grabi za stopali, ima pa težave v kravicah, kjer hitro začne riniti s koleni ritko gor, glavico pa v tla, kot bi želel puzat. Rokici pred sabo tudi sklene (sicer redkeje) in jih nese v usta, ni pa spreten pri prijemu igrač, maha okrog dokler igrače ne zadane in jo potem nekoliko nespretno ponese proti ustom in obrazu. Če mu igračo ponesem pred obraz pogosto niti ne seže v sredino, ampak maha okrog v širino. Naj povem, da me res skrbi, da ni kaj hujšega narobe v razvoju, je imel sicer na EINT večkrat UZ glave in niso zaznali nobenih krvavitev, tudi sicer je zelo živahen, zvedav, me pa res skrbijo te rokice.

Naj omenim, da je do pred kratkim tudi veliko polival, z njim se je zaradi antirefluksnih ukrepov nekoliko narobe rokovalo, ima pa tudi BPD in je bil nekje do korigirane starosti 0 mesecev na kisiku.

Zanima me ali so za nedonosenčke značilne pogostejše težave s hipotonijo in ali res pretiravam s svojo skrbjo glede cerebralne paralize in podobnim.

Hvala!

Najverjetneje res pretiravate s skrbjo in gre za čisto normalno nihanje v mišičnem tonusu, še zlasti če je bil ob zadnjem pregledu bolj zaspan, “sveže najeden”… Je pa bolj neobičajen podatek, da nedonošenček, rojen 13 tednov prezgodaj, ni bil deležen obiskov pri fizioterapevtu.

Glede na opisano je velika verjetnost, da bo v nekaj mesecih stanje tako, da boste zadovoljni tako vi, kot fizioterapevti in razvojni pediatri. Fant malo manj, saj boste od njega stalno zahtevali “pravilno” gibanje in mu ne boste dali “svobode”.

Kar se tiče prijemanja igrač in igranja z njimi, pa je “nespretnih” večina dojenčkov. Zato priporočamo mehke igrače – da preprečimo kakšno buško ob mahanju po lastni glavi s trdo ropotuljico :-).

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za vaš odgovor. Naj povem, da se je stanje v vmesnem času po samo 3 fizioterapijah izjemno izboljšalo, mali že lepše pase kravice, tudi prijema igračke v zraku in sklenjeno pred sabo in jih daje v usta.

Bi se vam pa rada zahvalila. Sem vam že parkrat pisala na tem forumu in tudi klicala na EINT za nasvet v času po prihodu iz porodnišnice in v času dodajanja kisika doma in take topline, prijaznosti in pomirjujočega humorja je res lepo biti deležen, ko si v stiski. Hvala vam za to! Želim vam lepo poletje.

Aleksandra

New Report

Close