Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Hipotiroza in primarni hipertiroidizem

Hipotiroza in primarni hipertiroidizem

Spoštovani dr. Pirnat,

situacije kot je moja, še nisem zasledila na forumu, zato odpiram novo temo.

Imam 32 let. Slabo leto od tega so mi odkrili Hashimotov tiroiditis, tako tudi hipotirozo, ki se zdravi z Euthyroxom 50. V enakem času sem imela parkrat povišane vrednosti kalcija in me je endokrinolog zaradi hiperkalcemije poslal na dodatne preiskave na UKC. Po tednu dni je bila postavljena diagnoza primarni hipertiroidizem ter tudi osteopenija. Nisem pričakovala, da se lahko v tako kratkem času gostota kosti tako zmanjša in me je to tudi prestrašilo (povedali so mi, da je tako veliko večje tveganje za osteoporozo).

Vzrok za primarni hipertiroidizem je v adenomu ene od obščitnic. Napotili so me na pogovor k dr. Hočevarju zaradi odstranitve te obščitnice.

Veliko sem tudi sama prebrala o tem, kar se mi dogaja, a sem vseeno v skrbeh, če bo odstranitev te obščitnice postavila zdravje na “stabilna tla”.

Pojavljajo se mi težave, za katere ne vem, iz katerega bolezenskega stanja izhajajo:
– stalna utrujenost
– pomanjkanje energije (včasih tudi kar težko govorim)
– bolečine v mišicah, nesposobnost aktiviranja mišic
– veliko spanja (lahko spim veliko več kot 8 ur, to se mi prej ni dogajalo)
– problematična koža (podkožni mozolji, bule)
– bolj občutljiva koža (ob “stiskanju” ali kakšnem poseganju, mi po obrazu popokajo kapilare)
– zelo suha koža (luščenje)

Še kaj bi se našlo, a ne želim prenapihovati. Dejstvo je, da sem bila pred tem aktivna športnica (kolesarim) in se težko sprijaznim, da ne morem “dati od sebe” te energije, ki jo potrebujem. Zaradi osteopenije se zavedam, da se moram še več gibati. Ne pretiravam, če rečem, da je v mesecu 5 dni, ko se počutim dovolj dobro, da sem bolj aktivna kot za kakšen sprehod.

Vljudno vas naprošam za vaše mnenje: ali se bodo te težave nehale z operacijo? Ali je možno, da četudi so vrednosti za hipotirozo (TSH, FT3, FT4) v mejah normale, se ne počutim v redu? So gornji znaki posledica obojega?

Malo sem zmedena in v vsem tem sem pomislila tudi že na alternativno medicino, a se bojim, da je “predaleč” stanje s primarnim hipertiroidizmom. Toliko bolj me skrbi, ker zelo redko zasledim oz. preberem o tej bolezni pri tako mladih, kot sem jaz.

Najlepše se vam že vnaprej zahvaljujem za kakršnokoli mnenje!

Kaja

Spoštovani!

Primarni hiperparatiroidizem (prekomerno izločanja PTH iz adenoma obščitnice), povzroča zvišane ravni kalcija v serumu. Klinično se lahko kaže kot ledvični kamni, osteoporoza, lahko pa povzroča tudi zelo nespecifične simptome. Glede a to, da je pri vas, ob jemanju Euthyroxa, delovanje ščitnice normalno, je vzrok za nekatere težave verjetno adenom obščitnice. Kirurška odstranitev je edini ustrezen način zdravljenja.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog